Η τέχνη ως αντίσταση στη λήθη, και η μνήμη ως χρώμα που διαπερνά τον χρόνο, συνθέτουν το νοηματικό και αισθητικό πλαίσιο του έργου.
Ο καμβάς γίνεται χώρος μάχης, αλλά και εσωτερικής αναζήτησης. Οι Ντρέδες, μέσα από την εικαστική γλώσσα του Σταύρου Δίτσιου, δεν αποτελούν πια μόνο
ιστορικά πρόσωπα – είναι σύμβολα διαχρονικής ελευθερίας, αξιοπρέπειας και συλλογικής συνείδησης…
Στις 4 Ιουνίου 2025, στο κατάμεστο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, πραγματοποιήθηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα και βαθιά συγκίνηση η εκδήλωση «Ωδή στους Ντρέδες», ένα πολιτιστικό αφιέρωμα που τίμησε την προσφορά των ηρωικών Ντρέδων στον αγώνα για την Ελευθερία.
Μια ιδιαίτερη συγκίνηση αποτέλεσε η συμμετοχή του εικαστικού Σταύρου Δίτσιου, ο οποίος παρουσίασε το έργο του «Οι μάχες των Ντρέδων» – μια ζωγραφική σύνθεση με
έντονο συμβολισμό, που απεικονίζει την εσωτερική και εξωτερική μάχη του ανθρώπου απέναντι στην αδικία και την Ιστορική Λήθη, ένα εικαστικό αφιέρωμα-κραυγή τιμής στους ήρωες του ΄21. Το έργο εντάχθηκε επισήμως στη Συλλογή του Μουσείου Ντρέδων, αποτελώντας μια σύγχρονη καλλιτεχνική αναμέτρηση με το φως της ιστορίας.
Η τιμητική απονομή στον καλλιτέχνη πραγματοποιήθηκε από την Πρέσβη και Γενική Πρόξενο του Παναμά στην Ελλάδα, Julie Lymberopoulos, τον διεθνούς κύρους γλύπτη Γιώργο Σταματόπουλο και τον εμπνευστή, Σταύρο Σταθόπουλο – ο οποίος με όραμα και ιστορική ευαισθησία συνέθεσε ένα μοναδικό πολιτιστικό μωσαϊκό μνήμης.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον θερμό χαιρετισμό της Ξένιας Καλδάρα, Προέδρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η οποία τόνισε τη σημασία της ανάδειξης των ηρώων και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Το καλωσόρισμα της βραδιάς ανέλαβε ο Σταύρος Σταθόπουλος, που μίλησε με πάθος για την ενότητα, τη μνήμη και την ανάγκη να αναζητούμε το φως μέσα από την Ιστορία.
Η Βίκυ Φλέσσα, με στοχασμό και βαθιά συγκίνηση, συντόνισε την εκδήλωση και έντυσε τις στιγμές με λέξεις που άγγιξαν ψυχές. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η συμμετοχή της Βασιλικής Κασσιανίδου, Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, μέσω βίντεο, μετέφερε τον επίσημο χαιρετισμό του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Το μήνυμά του ήταν ένας διαχρονικός φόρος τιμής στους Ντρέδες, αλλά και στον πολιτισμό που ενώνει Ελλάδα και Κύπρο.
Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, συγκίνησε με τον λόγο του για τη στρατιωτική αρετή των Ντρέδων, ενώ τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Ορκωμοσίας.
Ο καθηγητής Jean-Louis Satre παρουσίασε τη γαλλική έκδοση του Τόμου των Ντρέδων, που θα προλογίσει ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande.
Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν:
• Η Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη, Πρόεδρος του ΕΚΑΠΤ Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Υ
• Η Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης
• Ο Νίκος Τσιούτσας, δημοσιογράφος και Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά
• Η Emilie Le Bone, με ειδική αναφορά για τη συνεισφορά της
• Η Gogo Athanasopoulos, με συγκινητική τιμητική αναφορά από Julie Lymberopoulos και Σταύρο Σταθόπουλο ως “Αρχόντισσα-Ευεργέτις των Ντρέδων”
Στο πνευματικό και πολιτικό φάσμα της εκδήλωσης συμμετείχαν:
• Η κυρία Γεωργία Σαμαρά – Κρητικού, Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου.
• Οι βουλευτές:
– Μίλτος Χρυσομάλλης (ΝΔ)
– Νάντια Γιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ)
– Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ)
– Διονύσης Καλαματιανός (ΣΥΡΙΖΑ)
• Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου και ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Αργυρόπουλος
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή όπου ο συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος ερμήνευσε ζωντανά στο πιάνο αποσπάσματα από την «Ωδή στους Ντρέδες», με το κοινό να τον αποθεώνει όρθιο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ντρέδες της Ελευθερίας» ακολούθησαν υπό την καθοδήγηση της Julie Lymberopoulos, παρουσία επισήμων, συλλόγων και φορέων από όλη τη
Μεσσηνία.
Το έργο του Σταύρου Δίτσιου δεν αποτελεί απλώς μια εικαστική πρόταση· είναι μια σύγχρονη ωδή σε όσους επέλεξαν να πολεμήσουν, να σταθούν όρθιοι, να γράψουν
Ιστορία με το αίμα και την ψυχή τους.
Στην εποχή της σιωπής, ο Σταύρος Δίτσιος ζωγραφίζει φωνές.