Η πολεμική περιπέτεια Αμερικανο-Βρετανικής παραγωγής του 1961 «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» με πρωταγωνιστές τους Γκρέγκορι Πεκ και Άντονι Κουίν με την συμμετοχή της Ειρήνης Παππά ήταν εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία της Ειδικής Εναέριας Υπηρεσίας (SAS) των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην ταινία, οι ναζί της Γερμανίας είχαν τοποθετήσει δύο τεράστια κανόνια στην κορυφή ενός βράχου που απέτρεπαν οποιαδήποτε ναυτική επιχείρηση των Συμμάχων. Τελικά οι συμμαχικές δυνάμεις θα αποφασίσουν να τα ανατινάξουν και στέλνουν μία επίλεκτη ομάδα κομάντος.
«Επιχείρηση Χάσκι»
Στην πραγματικότητα αυτή η επίλεκτη ομάδα κομάντος ονομαζόταν SAS. Τον Ιούλιο του 1943 ο διοικητής της SAS, Μπλερ Μέιν είχε αναλάβει να εξουδετερώσει τα κανόνια των ναζί προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιχείρηση των συμμάχων με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χάσκι».
Σε αυτή προβλεπόταν μία τεράστια εισβολή από τον στόλο των συμμάχων που θα αποτελείτο από 3.200 πολεμικά πλοία και 500.000 στρατιώτες.
Η ομάδα ξεκίνησε την αποστολή της πάνω στο πολεμικό πλοίο «HMS Ulster Monarch» στο οποίο οι κομάντος είχαν χαράξει το μοτο τους: «Εκείνος που τολμάει νικά». Ωστόσο το πλοίο έπεσε σε φουρτούνα και ο Μπλερ Μέιν είχε το δύσκολο δίλημμα εάν θα ακύρωνε την αποστολή ή θα συνέχιζε με όποιο κόστος.
Τελικά αποφασίστηκε να συνεχίσουν για μία βραχώδη έκταση στην Σικελία όπου βρίσκονταν τα κανόνια των Γερμανών ναζί. Η εγκατάσταση τους είχε γίνει κάτω από τόνους τσιμέντου με αποτέλεσμα να είναι απρόσβλητα από τις εναέριες επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων.
Η δύσκολη απόφαση
Στην πορεία ο επικεφαλής της SAS έπρεπε να πάρει μία ακόμη δύσκολη απόφαση. Την ώρα που πήγαιναν προς την Σικελία συνάντησαν περίπου 69 Βρετανούς αλεξιπτωτιστές που είχαν αναλάβει να κάνουν επιδρομή στην Σικελία. Οι Βρετανοί είχαν βρεθεί στην θάλασσα και καλούσαν σε βοήθεια.
Αν οι κομάντος της SAS δεν έφταναν στον στόχο τους τότε δύο επιχειρήσεις των Βρετανών θα είχαν αποτύχει. Έτσι ο Μπλερ Μέιν έσωσε από το νερό μόλις έναν αλεξιπτωτιστή, που του είπε τι είχε συμβεί. Μετά έδωσε εντολή να συνεχίσουν κανονικά την πορεία τους.
Οι άνδρες της SAS έφτασαν τελικά στα απότομα βράχια. Φορτωμένοι με όπλα και εκρηκτικά τα σκαρφάλωσαν, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρωταγωνιστές της ταινίας. Όταν βρήκαν τα ναζιστικά κανόνια ο Ιταλός διοικητής που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του ειδοποίησε τον γερμανικό στρατό. Μία ναζιστική μονάδα βρισκόταν κοντά στην περιοχή αλλά ο διοικητής δεν πίστευε ότι κομάντος των Συμμάχων είχαν φτάσει μέσα σε μία ακραία καταιγίδα μετά από βραχώδη ανάβαση στα κανόνια. Κανείς δεν βοήθησε τους Ιταλούς που συνελήφθησαν από τους κομάντος.
Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία όταν οι κομάντος ανατίναξαν τα κανόνια και η SAS γράφτηκε στην ιστορία για την επιμονή της και μία από τις πιο επιτυχημένες και ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις των Συμμάχων.