Η Κίνα διέταξε τις αεροπορικές της εταιρείες να σταματήσουν να παραλαμβάνουν άλλα αεροσκάφη Boeing. Αυτό είναι η απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 145% στα κινεζικά προϊόντα, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Οι σκέψεις της κινεζικής ηγεσίας
Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι η Κίνα ζήτησε από τις αεροπορικές της εταιρείες να μην αγοράζουν εξαρτήματα ή εξοπλισμό αεροσκαφών από αμερικανικές εταιρείες. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση σκέφτεται να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες που νοικιάζουν αεροπλάνα Boeing και τώρα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος, ανέφερε η είδηση του Bloomberg.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα υπερδιπλασιάσουν την τιμή των αεροσκαφών και των εξαρτημάτων αμερικανικής κατασκευής, καθιστώντας την αγορά αεροσκαφών της Boeing πολύ ακριβή για τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.
Η Κίνα σκέφτεται επίσης να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες που μισθώνουν αεροπλάνα Boeing και τώρα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος, πρόσθεσαν οι πηγές.
Αυτή η αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει φέρει την Boeing σε δύσκολη θέση. Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται και θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Στο παρελθόν, ο Τραμπ έχει πάρει πίσω ορισμένους αμερικανικούς δασμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα iPhones της Apple που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι περίπου 10 αεροσκάφη Boeing 737 Max ετοιμάζονται να ενταχθούν στους στόλους των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων από δύο για τις China Southern Airlines, Air China και Xiamen Airlines, σύμφωνα με την Aviation Flights Group. Ορισμένα από αυτά τα αεροπλάνα είναι σταθμευμένα κοντά στο εργοστάσιο της Boeing στο Σιάτλ, ενώ άλλα βρίσκονται σε ένα κέντρο φινιρίσματος στο Zhoushan της ανατολικής Κίνας, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα του ομίλου.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ορισμένα από αυτά τα αεροπλάνα ενδέχεται να έχουν ήδη ολοκληρώσει τη γραφειοκρατία και τις πληρωμές τους πριν από την έναρξη των νέων δασμών της Κίνας, που ανακοινώθηκαν στις 11 Απριλίου, στις 12 Απριλίου. Σε αυτά τα αεροσκάφη μπορεί να επιτραπεί ακόμη η είσοδος στην Κίνα, ανάλογα με την κατάσταση, δήλωσαν ορισμένες πηγές.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού που της διαβιβάστηκε με φαξ.
Η Boeing επίσης δεν έκανε κανένα σχόλιο. Η China Southern, η Air China και η Xiamen Airlines δεν απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις.