Ένας αρχαιολογικός χώρος στην Αίγυπτο έχει ενδιαφέρον για δύο λόγους: Δεν μιλάει μόνο για την αρχαιότητα, αλλά και για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Αρχαία Αίγυπτος είναι γνωστή για τα εντυπωσιακά της κτίρια. Μερικές φορές αυτά είναι κρυμμένα κάτω από το έδαφος, όπως ένα αρχαιολογικό εύρημα που οι ερευνητές έχουν τώρα αποκαλύψει. Όμως η τοποθεσία είχε ιστορική σημασία και σε πιο πρόσφατους χρόνους, καθώς φέρει ίχνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αρχαιολογικό εύρημα κάτω από αρχαία ερείπια
Τα αρχαία ερείπια της Νταράζια βρίσκονται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας στις ακτές του Αραβικού Κόλπου. Αποπνέουν μια κάποια γοητεία εδώ και αρκετούς αιώνες. Το αρχαίο συγκρότημα αναφέρθηκε στα αρχεία των ταξιδιωτών στις αρχές του 19ου και του 20ού αιώνα.
Τώρα οι ερευνητές το εξέτασαν πιο προσεκτικά και ανακάλυψαν ένα αξιοσημείωτο αρχαιολογικό εύρημα κάτω από την επιφάνεια. Η ομάδα κατάφερε να ανακαλύψει εκεί δύο υπόγειες δεξαμενές. Αυτές οι κατασκευές ύψους πέντε μέτρων είναι λαξευμένες στο ασβεστολιθικό υπόβαθρο και έχουν τετράγωνο σχέδιο με κεντρικούς πυλώνες για τη στήριξη της οροφής, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε μελέτη στο περιοδικό Antiquity .
Οι τοίχοι τους, προσβάσιμοι μέσω στενών φρεατίων, ήταν αρχικά επενδεδυμένοι με υδραυλικό κονίαμα. Αυτό υπογραμμίζει πόσο εξελιγμένη ήταν η διαχείριση του νερού την εποχή της ελληνορωμαϊκής εγκατάστασης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής σε αυτή την ημι-άνυδρη περιοχή.
Καταφύγιο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Αλλά η Νταράζια είχε πολλά περισσότερα να προσφέρει στους αρχαιολόγους. Η περιοχή περιέχει επίσης πολυάριθμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις από το 1941 και το 1942. Χρονολογούνται από την εποχή που μονάδες του βρετανικού στρατού στάθμευαν εκεί. Η κύρια εστίαση των ερευνητών ήταν σε ένα συγκρότημα 17 υπόγειων καταφυγίων.
Αυτά συνδέονται μεταξύ τους με διαδρόμους και είναι προσβάσιμα μέσω τριών εισόδων από το ισόγειο. Χτίστηκαν από ασβεστολιθικούς όγκους και στη συνέχεια καλύφθηκαν με επιστρώσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στη μελέτη, λοιπόν, οι ερευνητές μιλούν για τη «σημαντική ιστορική αξία και το ερευνητικό δυναμικό του χώρου».
Τα αρχαιολογικά ευρήματα εκεί μιλούν για μια περίοδο που εκτείνεται από την αρχαία Μεσόγειο έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι «μετά τη συντήρησή του, ο χώρος θα αποτελέσει σίγουρα ένα περιφερειακό τουριστικό αξιοθέατο».