Κατάληψη δεκαετούς διάρκειας χωρίς προειδοποίηση σε αυλές κατοικιών, κλείνοντας εισόδους, καταργώντας πεζοδρόμια και ράμπες αναπήρων είναι η απειλή που αντιμετωπίζουν οικογένειες ,εργαζόμενοι και περαστικοί από το δεύτερο εργοτάξιο-μαμούθ του Μετρό στη συμβολή Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Πλαπούτα (απέναντι από την Μουστοξύδη). Ταυτόχρονα κάνει έξωση σε θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, καταργώντας το δικαίωμα πρόσβασης, που αφορά και ‘όλους τους περίοικους.
Με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται σε αδιέξοδο το νευραλγικό τμήμα (Πλαπούτα και Λ. Αλεξάνδρας) που αποτελεί την μοναδική έξοδο της οδού Καλλιδρομίου προς την λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Έτσι μια σειρά αποφάσεις, ερήμην των κατοίκων, του άλλοτε υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή πριν 5 χρόνια(..!) (ΦΕΚ 436/τεύχος Δ/22.7.2021), εφαρμόζονται τώρα χωρίς επικαιροποίηση, από την «Ελληνικό Μέτρο» και τον ανάδοχο του έργου ΑΒΑΞ και προκαλούν μια νέα εστία αντιπαράθεσης με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για το νέο εργοτάξιο-μαμούθ στη γραμμή Νο 4 του Μετρό.
Οι κάτοικοι τριών οικοδομικών τετραγώνων στην Λ. Αλεξάνδρας, χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση πληροφορούνται εμβρόντητοι, παραμονές του Πάσχα, ότι το εργοτάξιο αναπτύσσεται μέσα στο σπίτι τους, αφού καταλαμβάνει την πρασιά πολυκατοικιών και σηκώνεται μπροστά στις πόρτες τους.
Το «μυστικό» σχέδιο του ΜΕΤΡΟ που μπαίνει σε εφαρμογή προβλέπει:
-Εκσκαφή της οδού Πλαπούτα κατά σε μήκος 70 μέτρων, χωρίς καμία πρόνοια για πεζούς περιοίκους, ΑΜΕΑ, κοινόχρηστες λειτουργίες, οχήματα πρώτης ανάγκης.
-Εργοταξιακή κατάληψη πολυετούς (έως και δεκαετούς) διάρκειας σε ιδιόκτητους χώρους πολυκατοικιών (προαύλια) στη συμβολή Λ. Αλεξάνδρας-Πλαπούτα, με αποτέλεσμα κατάργηση εισόδων, προβληματική προσέγγιση πεζών, απαγορευτική πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, πλήρη αδυναμία προσέγγισης ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων.
-Εργοταξιακή κατάληψη χώρων του Δήμου Αθηναίων, κατάργηση πεζοδρομίων σε μήκος τριών οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή με κατάργηση βιώσιμης κινητικότητας τουλάχιστον μέχρι το τέλος των εργασιών του ΜΕΤΡΟ, που είναι αδύνατον να προβλεφθεί με τις υφιστάμενές συνθήκες.
-Κατάργηση του κρίσιμου πεζόδρομου Θέμελη, που εξυπηρετεί κατοίκους, περαστικούς, τους μαθητές του κοντινού σχολείου, μεταξύ των παράλληλών οδών Ιουστινιανού και Πλαπούτα. Αποτελεί όμως και διέξοδο για την ροή των υδάτων κατά τις βροχοπτώσεις, λόγω μεγάλης κλίσεως του εδάφους και της έλλειψης επαρκούς αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή.
-Δημιουργία άλλου εργοταξίου 189 τμ., στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου και Ιουστινιανού, γεγονός που καθιστά προβληματική την οδό Θεσπρωτέως που είναι ή μόνη είσοδος στο σημείο αυτό για τα Εξάρχεια και την Νεάπολη.
Ταυτόχρονα με άλλη απόφαση του υπουργείου υποδομών και της Τροχαίας Αθηνών, στενεύουν την Λ. Αλεξάνδρας, ώστε το πλάτος της διαδοχικά να μειωθεί στα 9 μ και σε δεύτερη φάση , για να μην το αντιληφθεί και αντιδράσει ο κόσμος στα 6,40 μ, όπως ρητά προβλέπουν οι αποφάσεις!
Ήδη η μετατόπιση της νησίδας έγινε χωρίς σηματοδότηση και ενημερωτικές πινακίδες από την Περιφέρεια Αττικής και τον ανάδοχο.
Ήδη με συνοπτικές διαδικασίες κόπηκαν τουλάχιστον 30 δέντρα και ξηλώθηκε όλη η βλάστηση από την διαχωριστική νησίδα της Λ. Αλεξάνδρας από το ύψος του Πεδίου του Άρεως μέχρι την πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας.
-Καταργείται η στροφή αριστερά προς την οδό Μουστοξύδη (κατεύθυνση προς τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων). Στην περίπτωση αυτή ο προορισμός δικαστήρια και Κυψέλη, θα… εξυπηρετείται στο εξής με παράκαμψη-περιπλάνηση σε στενά των Εξαρχείων.
Αλλά και η μείωση του πλάτους της λεωφόρου, σε ένα μεγάλο μήκος, πραγματοποιείται με συναίνεση της Περιφέρειας, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί εκτίμηση-μελέτη για τις ιδιαίτερα αυξημένες κυκλοφοριακές ροές από το 2021 μέχρι σήμερα.
Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα εκδόθηκε δικαστική απόφαση, από το Πρωτοδικείο Αθηνών, που υποχρεώνει την Ελληνικό Μέτρο και τον ανάδοχο να περιορίσουν το εργοτάξιο στην πλατεία Εξαρχείων, ώστε να υπάρξουν στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλείας και προσβασιμότητας, καθώς και δεύτερη απόφαση που υποχρεώνει τον ανάδοχο του έργου, σε προληπτικά μέτρα για συνθήκες συνωστισμού, οι υποχρεώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται στην περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας.