Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Ανακαλύφθηκαν 9 τάφοι παιδιών και βρεφών σε αρχαία ρωμαϊκή πόλη

    Συναρπαστικές ανακαλύψεις έχουν έρθει στο φως στην αρχαία πόλη Σεμπαστέ (σ.σ. στα ελληνικά Σεβαστή), στο Ουσάκ της δυτικής Τουρκίας, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα της Ρώμης, Αύγουστο.

    Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 9 τάφους, οι οποίοι χρονολογούνται στην Μέση Βυζαντινή περίοδο.

    Στην πόλη Selcikler της επαρχίας Sivasli, η αρχαία πόλη της Σεβαστής, μετά από μία παύση 44 ετών, βρίσκεται από το 2022 στο επίκεντρο αρχαιολογικών ανασκαφών.

    Οι αδιάλειπτες ανασκαφές διεξάγονται υπό το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ουσάκ, του τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ουσάκ, συγκεκριμένα υπό την επίβλεψη του Emre Tastemur και της  Munteha Dinc.

    Οι φετινές ανασκαφές εστιάζουν στην περιοχή με την ονομασία «Μεγάλη Εκκλησία», όπου οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει εννιά τύμβους – κυρίως βρεφών και παιδιών, στον βόρειο τομέα. Οι τύμβοι αυτοί, εκτιμάται ότι χρονολογούνται μεταξύ του 9ου και του πρώιμου 13ου αιώνα μ.Χ.

    Βυζαντινοί τύμβοι στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Ελαιούσα Σεβαστή. Φωτογραφία: ΑΑ

    Βυζαντινοί τύμβοι  παιδιών και βρεφών στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Σεβαστή. Φωτογραφία: ΑΑ

    Στοιχεία για τις ταφικές πρακτικές της Βυζαντινής Εποχής

    Ο Emre Tastemur, εξηγεί ότι, το 2022, η ανασκαφή ξεκίνησε με τον καθαρισμό του χώρου, τον οποίο ακολούθησε η αποκατάσταση και η συντήρηση βάσει των δειγμάτων κονιάματος που συλλέχθηκαν το 2023.

    Η ομάδα εστίασε στο «βόρειο κλίτος» της Μεγάλης Εκκλησίας, όπου ανακαλύφθηκαν τύμβοι, οι οποίοι  αμφισβητούν προγενέστερες υποθέσεις σχετικά με την ιστορία της περιοχής.

    Οι ερευνητές περίμεναν ν’ ανακαλύψουν τα ευρήματα ενός ρωμαϊκού λουτρού. Ωστόσο, εντόπισαν τύμβους από την ύστερη Μέση Βυζαντινή Περίοδο.

    Έχουν εντοπιστεί δύο διακριτοί τύποι τάφων: πλινθόκτιστες, απλές κατασκευές και πιο περίτεχνοι τάφοι από πέτρινη τοιχοποιία.

    Βυζαντινοί τύμβοι παιδιών και βρεφών στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Ελαιούσα Σεβαστή. Φωτογραφία: ΑΑ
    Βυζαντινοί τύμβοι παιδιών και βρεφών στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Σεβαστή. Φωτογραφία: ΑΑ

    Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ταφές έγιναν σε μια εποχή που η σημασία των εκκλησιών μπορεί να είχε υποβαθμιστεί.  Ο Tastemur εξήγησε ότι, η ανύψωση των τύμβων, περίπου μισό μέτρο πάνω από το έδαφος της εκκλησίας, μαρτυρά ότι, οι νεκροί  θάφτηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μειωμένης σημασίας της εκκλησίας.

    Οι σημερινές μελέτες, εστιάζουν στην κατανόηση των λόγων για τον μεγάλο αριθμό των παιδικών και βρεφικών τύμβων. Μελλοντικές έρευνες θα προσφέρουν επιπλέον στοιχεία σχετικά με τα αίτια του θανάτου, τις ηλικίες και τις  ταφικές πρακτικές.

    Επίσης, η ανασκαφή έφερε στο φως περιδέραια και βραχιόλια από γυαλί. Οι τύμβοι έχουν κατεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση, απηχώντας τη βυζαντινή πίστη στην Ανάσταση των Νεκρών.

    Το μέλλον των ανασκαφών στην αρχαία πόλη

    O Tastemur ευχαρίστησε το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το κυβερνείο του Ουσάκ, την περιφερειακή διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού και τις κοινότητες του Sivasli και του Selcikler για την υποστήριξή τους.

    Οι ανακαλύψεις στην αρχαία πόλη της Σεβαστής προσφέρουν στοιχεία σχετικά με τη ζωή στη Βυζαντινή περίοδο και τα ταφικά της έθιμα, ενώ υπόσχονται περισσότερες αποκαλύψεις με την εξέλιξη των ανασκαφών.

    Η ομάδα περιμένει την ανακάλυψη περισσότερων τύμβων στην περιοχή γύρω από την εκκλησία, παρόμοιες με τις εκκλησίες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νίγδη.

    News247

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK