Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Σκυλακάκης: Ορισμένες φορές είναι αναγκαίο να υπάρχουν προσθήκες και βελτιώσεις σε υφιστάμενους νόμους

  «Η διαλογική άρνηση είναι επωφελέστερη από την καθολική άρνηση και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, υφίσταται αυτό που υφίσταται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις»

  Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με την ύπαρξη αποσπασματικών διατάξεως, ο κ. Σκυλακάκης αναγνώρισε πως φυσικά και η πολυνομία δημιουργεί προβλήματα, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίες οι προσθήκες και βελτιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι είναι αναγκαίες οι προσθήκες που κάνει το παρόν σχέδιο όπως ο ΔΕΔΗΕ να μπορεί να κάνει αποψιλώσεις δέντρων και σε κοινόχρηστους δρόμους, η μηχανική στάθμευση που ως σύστημα δεν υπήρχε και θα αυξήσει τους χώρους στάθμευσης ή η δυνατότητα να μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και σε κλιμακοστάσια. Πρόκειται, είπε, για προσθήκες και τροποποιήσεις σε διατάξεις νόμων για πράγματα που δεν είχαν προβλεφθεί.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε «μικρή παρέμβαση αλλά μεγάλης χρηστικότητας» τη διάταξη για μείωση από τα 15 στα 10 χρόνια της εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα διότι πλέον ζούμε σε νέες κλιματικές συνθήκες και χρειαζόμαστε νέα στατιστικά -καθώς τα παλαιά δεν ισχύουν- όπως και για τους χάρτες πλημμύρας. Και οφείλουμε, είπε ο υπουργός, «να γίνουμε αρκετά πιο ευέλικτοι».

  Για τα Data Centers διευκρίνισε ότι για τους χώρους εγκατάστασής τους προβλέπεται «στον υφιστάμενο νόμο και δεν επιτρέπονται σε χώρους αμιγούς κατοικίας», «αυτό δεν αλλάζει». Προσέθεσε ότι η προτεινόμενη διάταξη του σχεδίου νόμου «είναι απόλυτα μετρημένη» σημειώνοντας ότι «από τη φύση τους δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον από ό,τι ένα γραφείο και χρειάζονται λιγότερες θέσεις εργασίας καθώς εφαρμόζουν την τηλεργασία». Ο υπουργός ανέφερε πως με νομοθετική προσθήκη θα αυξηθεί η πρόβλεψη για τους χώρους στάθμισης και από μία θέση ανά 200 τ.μ., η αναλογία αυτή θα γίνει μια θέση στάθμευσης για κάθε 170 τ.μ.

  Για τα υπεράκτια αιολικά, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «η χώρα μας έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό αιολικό δυναμικό, τη θάλασσά της, που μας κάνει μοναδικούς σε όλη τη Μεσόγειο για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών» καθώς «έχουν τρία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που είναι οι ισχυροί και με μεγάλοι διάρκεια άνεμοι που τα κάνουν για πολλές ώρες λειτουργικά ξεπερνώντας τις 4.000 με 4.500 ώρες και η μικρή απόστασή τους από μια χερσαία περιοχή». Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά υπεράκτια αιολικά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία συνολικά στην οικονομίας μας εάν σχεδιαστούν σωστά. Πρόκειται για ένα σύστημα, είπε ο κ. Σκυλακάκης, που θα κάνουν την Ελλάδα χώρα εξαγωγής ενέργειας και θα μας δώσει στρατηγικό χαρακτήρα στην πράσινη ασφαλή ενέργεια, τουλάχιστον στην Ευρώπης εάν όχι παγκοσμίως

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν την υποχρέωση περιμετρικών δεντροστοιχιών στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ο υπουργός είπε πως θα υπάρξει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τα όρια και τα ύψη των δέντρων, αλλά επισήμανε ότι είναι σημαντική για το τοπίο και την αποκατάσταση της οπτικής όχλησης

  Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις για τις δασικές υπηρεσίες ανέφερε ότι είναι στρατηγικού χαρακτήρα και έχουν ήδη δρομολογηθεί για το πρώτο τετράμηνο του 2024, οι πρώτες 500 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων μετά από 20 χρόνια. «Τρέχουμε και για την πρόσληψη των 1.200 εποχικών που θα γίνει για πρώτη φορά» προσέθεσε, σημειώνοντας «πως σε έξι μήνες από τώρα η δασική υπηρεσία θα έχει πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οικονομικούς πόρους καθώς θα πάει ένα σημαντικό τμήμα από τα έσοδα των ρύπων για μελέτες και έργα διαχείρισης».

  Ο υπουργός, αναφέρθηκε και σε δύο διατάξεις της υπουργικής τροπολογίας λέγοντας πως «είναι ανάγκη να δημοπρατείται η βιομάζα γιατί το Anti-Nero έχει μεγάλη έκταση» όπως είναι επίσης σημαντικό «το Τέλος Ταφής, είναι υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, είναι όρος του Ταμείου Ανάκαμψης και πρέπει να το εφαρμόσουμε πλήρως».

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK