Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Σκλήρυνση κατά πλάκας: H διατροφή που «νικά» την κόπωση

  Ένα από τα συμπτώματα που έχει η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η κούραση. Τώρα, οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο αυτό να καταπολεμηθεί. Ποιος είναι αυτός; Η διατροφή με λίγα λιπαρά.
  «Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε δει και σε άλλες μελέτες», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Vijayshree Yadav, διευθύντρια του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, στο Πόρτλαντ.
  «Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα κόπωσης ενός ασθενούς, ακόμη και χωρίς να φτάσει στο σημείο να ακολουθήσει χορτοφαγική διατροφή».
  Σκλήρυνση κατά πλάκας και διατροφή
  Η νέα μελέτη βασίζεται σε μια δεκαετία έρευνας που βασίστηκε στην ιδέα ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.
  «Η κόπωση καθιστά ανίκανους αυτούς τους ασθενείς. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο από τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) φάρμακο για την κόπωση, αλλά γνωρίζουμε ότι η κόπωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους», είπε η Yadav.
  Η νέα μελέτη περιελάμβανε 39 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που παρουσίασαν κόπωση.
  Οι 20 συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, ενώ τα 19 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, έτρωγαν τα συνήθη φαγητά και έλαβαν διατροφικές συμβουλές στο τέλος της μελέτης.
  Οι εξετάσεις αίματος επιβεβαίωσαν ότι τηρούσαν τη διατροφή, καθώς εντόπισαν σαφή σημάδια μειωμένης πρόσληψης θερμίδων. «Δεν μπορείς πραγματικά να παρακάμψεις τους βιοδείκτες», είπε η Yadav.
  Σε αντίθεση με μια μελέτη του 2016 που εξέτασε μια φυτική διατροφή, το νέο σχήμα χαμηλών λιπαρών περιελάμβανε κρέας. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην κόπωση, όπως μετρήθηκε σε μια τυπική κλίμακα, είπαν οι ερευνητές. Κάθε τέσσερις εβδομάδες, απαντούσαν σε ερωτήσεις που μετρούσαν πράγματα όπως η ικανότητά τους να συγκεντρώνονται και να κάνουν συνήθεις σωματικές δραστηριότητες.
  Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Multiple Sclerosis Journal.
   Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK