Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Πώς μπορεί το άγχος να επηρεάσει την πρόωρη εκσπερμάτιση;

    Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο χρειάζεται ασυνήθιστα σύντομο χρονικό διάστημα για να εκσπερματώσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως λιγότερο από ένα λεπτό από την έναρξη της διείσδυσης. Μπορεί επίσης να αποτελεί διάγνωση για ένα άτομο που έχει ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο του χρόνου εκσπερμάτισης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν αγωνία και απογοήτευση τόσο στο άτομο με ΠΕ όσο και στον σύντροφό του.

    Ενώ η ΠΕ μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με ένα σωματικό ζήτημα ή ορισμένα φάρμακα, συχνά είναι στενά συνυφασμένη με την ψυχική/ψυχολογική υγεία ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ άγχους και ΠΕ.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Το άγχος μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη εκσπερμάτιση , δημιουργώντας μερικές φορές έναν φαύλο κύκλο. Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται αυτός ο κύκλος είναι μέσω του άγχους απόδοσης. Όταν ένα άτομο έχει άγχος για τη σεξουαλική του επίδοση, μπορεί να έχει υπερβολική συνείδηση του σώματος και των ερεθισμάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατάσταση διέγερσης και σε μικρότερο χρονικό διάστημα μέχρι την εκσπερμάτιση. Στη συνέχεια, όσο περισσότερο ανησυχεί ένα άτομο για την πρόωρη εκσπερμάτιση, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί – συμβάλλοντας και πάλι στον φαύλο κύκλο.

    Επιπλέον, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά μοτίβα σκέψης που διαιωνίζουν την ΠΕ. Οι ανησυχίες για το ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει έναν σύντροφο ή ότι αισθάνεται ανεπαρκής στο κρεβάτι μπορεί να αυξήσει το άγχος και την ανησυχία, καθιστώντας πιο δύσκολο για κάποιον να ελέγξει την εκσπερμάτιση.

    Σε σωματικό επίπεδο, το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί ως σωματική ένταση στο σώμα. Όταν ένα άτομο είναι αγχωμένο, μπορεί να συσπάσει ακούσια τους μύες του πυελικού εδάφους, οι οποίοι εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία της εκσπερμάτισης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ΠΕ.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Τέλος, οι περισπασμοί και οι ενοχλητικές σκέψεις που προκαλεί το άγχος μπορεί να καταστήσουν δύσκολη την εστίαση στις αισθήσεις και την απόλαυση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτή η έλλειψη εστίασης μπορεί να συμβάλει στην ΠΕ, καθώς το άτομο δεν είναι πλήρως συντονισμένο με τις αντιδράσεις του σώματός του.

    Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Πρώτον, η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σας σχετικά με τις ανησυχίες και τα άγχη σας γύρω από την ΠΕ είναι ζωτικής σημασίας. Ένας υποστηρικτικός και κατανοητικός σύντροφος μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο χαλαρού σεξουαλικού περιβάλλοντος.

    Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, η ενσυνειδητότητα ή η γιόγκα, μπορεί επίσης να βοηθήσει κάποιον να διαχειριστεί το άγχος και να προωθήσει τον καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτισης. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, τα άτομα μπορούν να παραμείνουν καλύτερα συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

    Τελικά, αν το άγχος επηρεάζει σημαντικά τη ζωή και τη σεξουαλική σας απόδοση, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν θεραπευτή ή σύμβουλο. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να παρέχουν εργαλεία και στρατηγικές αντιμετώπισης για τη διαχείριση του άγχους.

    Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης

    ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK