Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι «δοκιμάζουν» το υγειονομικό σύστημα της Γαλλίας

    Η αναμενόμενη άφιξη εκατομμυρίων τουριστών, ο επικίνδυνος καύσωνας και τα επείγοντα περιστατικά, αποτελούν για τον γαλλικό νοσοκομειακό τομέα, που αποδυναμώνεται κάθε καλοκαίρι όταν οι υγειονομικοί παίρνουν άδεια για διακοπές, μια οργανωτική πρόκληση, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν το προσεχές καλοκαίρι στο Παρίσι.

    Σε περίπου 15 εκατομμύρια υπολογίζονται οι τουρίστες, ενώ 15.000 αθλητές και 40.000 εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αναμένονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (26 Ιουλίου 11 Αυγούστου) και τους Παραολυμπιακούς (28 Αυγούστου 8 Σεπτεμβρίου).

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Οι προβλέψεις του Γραφείου Τουρισμού της γαλλικής πρωτεύουσας είναι, ωστόσο, «καθησυχαστικές», καθώς οι φίλαθλοι θα «αντικαταστήσουν» σε μεγάλο βαθμό τους συνηθισμένους τουρίστες, οι οποίοι θα προτιμήσουν να αποφύγουν τα πλήθη, ενώ αρκετά φεστιβάλ ακυρώνονται.

    Ο οργανισμός αναμένει 150.000 επιπλέον άτομα την ημέρα σε σύγκριση με ένα… κανονικό καλοκαίρι, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «150 επιπλέον αφίξεις στα επείγοντα, σε ημερήσια βάση», επισημαίνει η διοίκηση των Νοσοκομείων Δημόσιας Βοήθειας του Παρισιού (AP-HP , 38 νοσοκομεία στην Περιφέρεια του Παρισιού), στην καρδιά του συστήματος.

    «Δεν ανησυχούμε πολύ», τονίζει πηγή προσκείμενη στο υπουργείο. Η Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων εκτίμησε ότι «η επιπρόσθετη νοσοκομειακή δραστηριότητα θα ήταν της τάξης του 4%», δηλαδή «δεν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια».

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    «Αλλά η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πιο καταστροφική κάθε καλοκαίρι. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», απαντά ο Τζόρνταν Ζαμελό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT στο AP-HP. Μέχρι το καλοκαίρι του 2023, οι ελλείψεις σε νοσοκόμους είχαν αναγκάσει έναν αριθμό ρεκόρ υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να κλείνουν την νύχτα ή για λίγες ημέρες.

    Οι αθλητές θα έχουν στην διάθεση τους μία εφήμερη «πολυκλινική» στο Ολυμπιακό Χωριό, ικανή να δεχθεί και να εξυπηρετήσει έως και 700 καθημερινές επισκέψεις. Με επικεφαλής το AP-HP, αλλά χρηματοδοτούμενη από την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, θα απασχολεί κυρίως εθελοντές φροντιστές, Γάλλους και αλλοδαπούς.

    Τρία ιδρύματα «παραπομπής» θα φροντίσουν επαγγελματίες. Από το νοσοκομείο Bichat για σοβαρή φροντίδα για τους αθλητές, από το Avicenne για τους δημοσιογράφους και από το Pompidou για την «Ολυμπιακή οικογένεια».

    Οι αρμόδιοι φορείς, ωστόσο, σχεδιάζουν ενισχύσεις σε επείγοντα περιστατικά (αναζωογόνηση, ορθοπεδική χειρουργική, πεπτικό κ.λπ.) και σκοπεύουν να διαθέσουν επιπλέον κλίνες, ενώ απαιτούνται περίπου 800 άτομα πλήρους απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές εργασίες, περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης θα κινητοποιηθούν επίσης στους Ολυμπιακούς χώρους σε εθνικό επίπεδο.

    Σε μια εποχή που όλα τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη προσωπικού, το AP-HP έχει καλέσει εσωτερικούς εθελοντές και προσφέρει μπόνους (από 800 έως 2.500 ευρώ μικτά/εβδομάδα ανάλογα με την κατηγορία απασχόλησης) στους φροντιστές στις υπηρεσίες, προκειμένου να… στερηθούν μια από τις τρεις συνηθισμένες συνεχόμενες εβδομάδες των διακοπών τους, προκειμένου να εργασθούν 35 ώρες κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

    «Ανεπαρκή» και «μεροληπτικά» ποσά για τα συνδικάτα, που διεκδικούν «2.000 ευρώ για όλους» το προσωπικό, «εξαντλημένο» από μια διαδοχή επιδημιών και υπέρτατα καλοκαίρια. «Η φροντίδα των παιδιών σας, έχει την ίδια τιμή για όλους», επισημαίνει ο Ολιβιέ Γκαμάς της CGT.

    Παράλληλα, ο υπαρκτός κίνδυνος καύσωνα και Covid-19, υποχρεώνει τις αρχές να προβλέψουν πιθανές «εξαιρετικές καταστάσεις υγείας». Η ARS διασφαλίζει ότι ενισχύει τα «συστήματα παρακολούθησης» της σχετικά με την «ποιότητα του νερού κολύμβησης» ή «την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες».

    Επίσης, το Samu «κάνει ασκήσεις» και έχει «καλά εδραιωμένους μηχανισμούς για την ανάκληση προσωπικού σε περίπτωση καταστροφής». «Μένει να τους διαπιστευθούν» για πρόσβαση στους Ολυμπιακούς χώρους, σημειώνει ο Πατρίκ Πελού, της Ενωσης Επειγόντων Ιατρών της Γαλλίας (Amuf). Αυτό το καλοκαίρι, «οι γιατροί του Samu 75 θα παραμείνουν όλοι ή σχεδόν όλοι» στην περιοχή των Παρισίων.

    Ωστόσο, ο Γιαν Λε Μπαρόν, γραμματέας της Unsa Santé-sociaux, εκφράζει την ανησυχία του: «Πολλοί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα τους ζητάμε πάντα να κινητοποιούνται, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για τις χειμερινές επιδημίες. Το νοσοκομείο θα αντέξει, αλλά μέχρι πότε;»…

    Πηγή

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK