Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Θαυματουργό το μέλι για τον βήχα παιδιών

  Στο περιοδικό Pediatrics γράφτηκε ότι το μέλι σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο,  αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του νυχτερινού βήχα των παιδιών, που οφείλεται σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά  το μέλι ως θεραπεία σε παιδιά  με νυχτερινό βήχα που οφείλεται   σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Ωστόσο  οι προηγούμενες μελέτες  εξέταζαν μόνο μια ποικιλία μελιού ή οι μελέτες δεν ήταν σχεδιασμένες με τρόπο που να παρέχεται ικανοποιητική ασφάλεια στο αποτέλεσμα.

  Στη μελέτη όμως αυτή οι ερευνητές χορηγούσαν σε 4 ομάδες παιδιών με νυχτερινό βήχα είτε μέλι από τρεις ποικιλίες (ευκαλύπτου, εσπεριδοειδών, μέντας)   ή  εικονικό φάρμακο, 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Αυτό που εκτιμήθηκε αρχικά ήταν η αλλαγή στη συχνότητα του βήχα, σύμφωνα με την υποκειμενική αίσθηση των γονέων. Στη συνέχεια εκτιμήθηκε  η αλλαγή στη βαρύτητα του βήχα , η επίπτωση του βήχα στον ύπνο των γονέων και του παιδιού.

  Τα αποτελέσματα  έδειξαν ότι και στις 3 ομάδες με  μέλι διαφορετικού άνθους υπήρξε σημαντική κλινική βελτίωση του βήχα όταν αυτές συγκρίθηκαν με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo). Οι διαφορές  μεταξύ των διαφορετικής προέλευσης μελιού, ήταν ασήμαντες. Η βελτίωση αφορούσε και στη ποιότητα του βήχα αλλά και στη ποιότητα του ύπνου σε γονείς και παιδιά.

  Στη μελέτη συμμετείχαν 300 παιδιά με βεβαιωμένη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, ηλικίας από 1 έως 5 ετών, που εξετάσθηκαν σε 6 διαφορετικές κλινικές στο διάστημα από  τον Ιανουάριο 2009 έως Δεκέμβριο 2009. Οι ασθενείς επιλέχθηκαν για την μελέτη μόνο εφόσον είχαν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος συνοδευόμενο από βήχα. Παιδιά με άσθμα, πνευμονία, λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα  και αλλεργική ρινίτιδα  εξαιρέθηκαν της μελέτης. Επίσης εξαιρέθηκαν και ασθενείς που κατά το προηγούμενο 24ωρο είχαν χρησιμοποιήσει κάποιο φάρμακο ή και μέλι.

  Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους  γονείς να βαθμολογήσουν  τα παιδιά τους, την πρώτη μέρα όταν κανένα φάρμακο δεν είχε δοθεί  και μετά την χορήγηση 10 γρ μελιού ή του εικονικού φαρμάκου. Η βαθμολόγηση αυτή έγινε χρησιμοποιώντας  5 ερωτήσεις που αφορούσαν το βήχα και τη δυσκολία στον ύπνο. Τα 300 παιδιά που συμπεριελήφθησαν ήταν εκείνα που οι γονείς  είχαν βαθμολογήσει με κλίμακα 3 ( με μέγιστο  το 7) σε τουλάχιστον 3 από τις  5 ερωτήσεις που είχαν σχέση με το νυχτερινό βήχα και την ποιότητα του ύπνου στη φάση πριν τη χορήγηση «θεραπείας».  Η μέση ηλικία των παιδιών αυτών ήταν 29 μήνες.

  Οι ερευνητές αποδέχονται το περιθώριο λάθους  αυτής της μελέτης μιας και αφορά σε υποκειμενική αντίληψη της εικόνας των παιδιών –ασθενών, καθώς επίσης το γεγονός ότι  η θεραπευτική παρέμβαση γίνεται μόνο με 1 δόση. Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι μέρος της βελτίωσης μπορεί να οφείλεται και στη φυσική πορεία της λοίμωξης. Παρόλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το μέλι μπορεί να χορηγηθεί ως εναλλακτική θεραπεία  στο  βήχα και ποτέ  σε παιδιά μικρότερα του έτους.

  Σημείωση

  * Δεν χρησιμοποιήθηκε μέλι από θυμάρι γιατί τους είναι άγνωστο

  * Παρόμοια μελέτη με διαφορετικό σχεδιασμό δημοσιεύθηκε  στο Arch Pediatr Adolesc. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, όπως και στη μελέτη που περιγράψαμε.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK