Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Εγκυμοσύνη: Οι επιπλοκές είναι επικίνδυνες για τη μελλοντική υγεία της μητέρας

  Συχνά λέμε πόσο ευαίσθητη περίοδος είναι η εγκυμοσύνη για την γυναίκα. Και αυτή η νέα έρευνα Φινλανδών επιστημόνων το επιβεβαιώνει.

  Η έρευνα έγινε σε 144.000 γυναίκες και συσχετίζει ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη δεν είναι αθώες, αλλά θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο την μελλοντική υγεία των γυναικών – και μάλιστα σε πρώιμη ηλικία, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

  Αναλύοντας στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες είχαν μία ή περισσότερες επιπλεγμένες κυήσεις, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον το παρουσίαζαν σε αισθητά νεότερη ηλικία απ’ ό,τι οι συνομήλικές τους δίχως επιπλοκές της κυήσεως. Ως «επιπλοκές της εγκυμοσύνης» χαρακτηρίσθηκαν αρνητικές εκβάσεις, όπως:

  • Η υπέρταση της κυήσεως
  • Η προεκλαμψία
  • Η εκλαμψία
  • Ο πρόωρος τοκετός
  • Η απόκτηση μωρού με χαμηλό βάρος σώματος
  • Η ρήξη του πλακούντα

  Συνολικά, δύο ή περισσότερες κυήσεις με επιπλοκές συσχετίσθηκαν με διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ωστόσο ακόμα και μία εγκυμοσύνη με επιπλοκή ήταν αρκετή για να αυξηθεί ο κίνδυνος.

  Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πολύ συχνές. Υπολογίζεται ότι παρατηρούνται σε μία στις πέντε κυήσεις στη Δύση. Τα δε ποσοστά τους αυξάνονται διαρκώς.

  Η νέα μελέτη για την εγκυμοσύνη

  Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Stroke. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία από 144.306 γυναίκες από τη Φινλανδία. Όλες τους είχαν αποκτήσει παιδιά από το 1969 και μετά (ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 316.789 κυήσεις).

  Οι ερευνητές κατέγραφαν επί δεκαετίες την πορεία της υγείας των γυναικών. Όπως έδειξαν τα στοιχεία που συνέλλεξαν:

  • Το 17,9% των γυναικών είχαν τουλάχιστον μία κύηση με επιπλοκή.
  • Το 2,9% των γυναικών είχαν δύο ή περισσότερες κυήσεις με επιπλοκές

  Οι γυναίκες με επιπλεγμένες κυήσεις είχαν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιοπάθεια ή ημικρανία

  Τα ευρήματα

  Η μελέτη έδειξε πως σε σύγκριση με τις γυναίκες με ομαλή εγκυμοσύνη, όσες είχαν μία επιπλεγμένη κύηση είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για όσες είχαν δύο ή περισσότερες επιπλοκές ήταν 40%.

  Ωστόσο οι πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεαρή ηλικία (κάτω των 45 ετών) ήταν υπερδιπλάσιες (2,1 φορές περισσότερες) στις γυναίκες με επαναλαμβανόμενες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

  Γενικά το εγκεφαλικό εκδηλωνόταν νωρίτερα στις γυναίκες με μία ή περισσότερες επιπλοκές, έναντι όσων δεν είχαν καμία. Ειδικότητα η μέση ηλικία εκδήλωσής του ήταν:

  • Τα 58,3 έτη για τις γυναίκες με ομαλή εγκυμοσύνη
  • Τα 54,8 έτη για όσες είχαν μία εγκυμοσύνη με επιπλοκή
  • Τα 52,6 έτη για όσες είχαν επαναλαμβανόμενες επιπλοκές

  «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενημερώνουν οι γυναίκες τον γιατρό τους για το ιστορικό των κυήσεών τους», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Natalie Bello, διευθύντρια Έρευνας για την Υπέρταση στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Smidt του νοσηλευτικού ομίλου Cedars Sinai, στο Λος Άντζελες.

  «Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για όσες εκδηλώνουν νευρολογικά συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό», πρόσθεσε. Τέτοια συμπτώματα είναι το μούδιασμα στο χέρι ή στο πόδι, κυρίως στην μία πλευρά του σώματος, η δυσκολία στην ομιλία, το μούδιασμα στο πρόσωπο κ.λπ.

  Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνουν οι γυναίκες μέτρα προστασίας από τις επιπλοκές της κυήσεως, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, σύμφωνα με προγενέστερη μελέτη.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK