Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Εγκέφαλος: Πόσο εξασθενεί την γνωστική λειτουργία το εγκεφαλικό

  Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αφορά τόσο τα αιμορραγικά όσο και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά και παρότι είναι αναστρέψιμη σε κάποιες περιπτώσεις, λαμβάνει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το εγκεφαλικό.

  Εγκεφαλικό, εγκέφαλος και άνοια

  «Οι νοητικές διαταραχές συχνά δεν αναφέρονται, ούτε διαγιγνώσκονται μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο είναι ένα πρόβλημα που πολύ συχνά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Nada El Husseini, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke.

  «Οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο για νοητική διαταραχή, προκειμένου η θεραπεία να αρχίζει το συντομότερο δυνατό μετά την εκδήλωση ύποπτων συμπτωμάτων» πρόσθεσε.

  Η νοητική εξασθένιση κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και μπορεί να επηρεάσει πολλές λειτουργίες, όπως τη μνήμη, τη σκέψη, την προσοχή, την ικανότητα προγραμματισμού, τις γλωσσικές δεξιότητες, την ικανότητα του ατόμου να εργαστεί, να οδηγήσει κλπ.

  Τι βρήκαν οι ειδικοί

  Σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα για τη συσχέτιση των εγκεφαλικών με τις νοητικές δεξιότητες, τον πρώτο χρόνο μετά το εγκεφαλικό, ποσοστό έως και 60% των ασθενών εμφανίζουν νοητική διαταραχή. Αυτή είναι πιο συχνή μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από το επεισόδιο.

  Το περίπου 40% των ασθενών εκδηλώνουν κατά τον πρώτο χρόνο νοητική διαταραχή, η οποία δεν πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια της άνοιας. Εν τούτοις, έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους.

  Ποσοστό έως και 20% των ασθενών που εκδηλώνουν ήπια νοητική διαταραχή, ανακτούν πλήρως τις νοητικές τους ικανότητες εντός των πρώτων 6 μηνών από το εγκεφαλικό.

  Η νοητική διαταραχή συχνά σχετίζεται με άλλα προβλήματα, όπως η σωματική αναπηρία, οι διαταραχές ύπνου, οι αλλαγές στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα, η κατάθλιψη και άλλα νευροψυχολογικά προβλήματα.

  Το πιο κρίσιμο σημείο στη διαφύλαξη της νοητικής λειτουργίας των ασθενών, είναι η αποτροπή ενός νέου εγκεφαλικού, που μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

  Αυτή προϋποθέτει τη διαχείριση όλων των παραγόντων κινδύνου, όπως της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης, του διαβήτη τύπου 2 και της αρρυθμίας.

  Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Stroke.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK