Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Είναι το υπερβολικό κρύο κακό για τους πνεύμονές σας;

  Από κρυοπαγήματα έως υποθερμία, το υπερβολικό κρύο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Το κρύο μπορεί επίσης να επηρεάσει τους πνεύμονές σας.

  «Το σώμα μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα περίπου στου 37 βαθμούς Κελσίου και οι πνεύμονές μας είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη θωρακική μας κοιλότητα. Αν δεν κινδυνεύει ολόκληρο το σώμα σας, το πάγωμα των πνευμόνων δεν θα πρέπει να κινδυνεύει», λέει ο Aryan Shiari, πνευμονολόγος του Mayo Clinic Health System.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Και προσθέτει ότι ο κρύος ξηρός αέρας μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονές σας και να προκαλέσει ερεθισμό, οδηγώντας σε βρογχόσπασμο που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την αίσθηση σύσφιξης στο στήθος. Οι ίδιοι οι πνεύμονές σας είναι απίθανο να παγώσουν. Μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία ή ακόμα και αίσθημα καψίματος από την αναπνοή σε αυτές τις κρύες θερμοκρασίες. Αυτό είναι κοινό.

  «Τα σώματά μας είναι πολύ καλά σχεδιασμένα ώστε να προσαρμόζονται στον κρύο αέρα που εισέρχεται. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που επιτρέπουν τη θέρμανση και την ύγρανση του αέρα προτού χτυπήσει πραγματικά τους πνεύμονές σας όπου συμβαίνει η ανταλλαγή αερίων», εξηγεί ο Shiari.

  «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κρύος αέρας είναι γενικά πιο ξηρός και το σώμα εργάζεται για να τον υγράνει. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους αεραγωγούς, που οδηγεί σε μια διαδικασία που ονομάζεται βρογχόσπασμος, όπου αυτοί οι αεραγωγοί στενεύουν και συσφίγγονται προκαλώντας αίσθημα δύσπνοιας».

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Ο υπερβολικός κρύος αέρας μπορεί να είναι επικίνδυνος για οποιονδήποτε, αλλά για όσους πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το κρύο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Με το εμφύσημα, για παράδειγμα, ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει σπασμούς της βρογχικής οδού, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναπνοή.

  «Οι ασθενείς με αναπνευστική νόσο, είτε πρόκειται για άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες πνευμονικές ασθένειες, είναι πιο επιρρεπείς σε παροξύνσεις των συμπτωμάτων τους εάν αντιμετωπίζουν κρύες χειμωνιάτικες συνθήκες. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν είναι να είναι προετοιμασμένοι. Να έχουν επιπλέον τροφοδοσία εισπνευστήρων για λίγες μέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή να έχουν μια γεννήτρια έκτακτης ανάγκης για τον ιατρικό τους εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες, μηχανήματα CPAP ή συμπυκνωτές οξυγόνου», λέει ο Shiari.

  Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε να βρίσκεστε έξω κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής καταιγίδας. «Αν πρόκειται να εισπνεύσετε, γενικά είναι καλύτερα να εισπνέετε από τη μύτη και να εκπνέετε από το στόμα σας», λέει ο Shiari. «Η μύτη σας κάνει καλύτερη δουλειά στο να υγραίνει και να ζεσταίνει τον αέρα από το στόμα σας. Το να έχετε ένα μαντίλι για να τυλίξετε γύρω από τη μύτη και το στόμα σας ή μια μάσκα σκι, στο ύπαιθρο μπορεί να βοηθήσει, καθώς μπορεί να παγιδεύσει μέρος αυτής της θερμότητας και της υγρασίας».

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK