Σε πανελλαδική απεργία καλεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, όλους τους κτηνιάτρους, καθώς αντιδρά σε μια σειρά θεμάτων που φέρνει ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τα ζώα συντροφιάς όπως η υποχρεωτική στείρωση, η υποχρεωτική λήψη DNA και το νέο μητρώο ζώων με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει τον νόμο «ανόητο» και τονίζει ότι συντάχθηκε από «αναρμόδιους τεχνοκράτες, άσχετους με την κτηνιατρική επιστήμη».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, καλεί τα μέλη του να «αντιδράσουν και να αντιταχθούν στον εμπαιγμό των κτηνιάτρων και των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, συνεχίζοντας να ασκούν το επάγγελμα με μόνο κριτήριο την επιστημονική τους κρίση για τη διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ασθενών τους, απέχοντας από την υλοποίηση όλων των αντιεπιστημονικών διατάξεων του νόμου».
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος νόμου, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων είναι υποχρεωμένοι να τα στειρώσουν ή να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού στην ειδική βάση δεδομένων προκειμένου να μην τα στειρώσουν από τις 21 Ιανουαρίου 2024. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο, ενώ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο 15 ευρώ για τη λήψη του γενετικού υλικού αλλά και να χρεωθεί τα έξτρα έξοδα αποστολής του δείγματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Οι κτηνίατροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι, καλούμαστε σε καθημερινή βάση να διασφαλίζουμε την υγεία και την ευζωία των ζώων και να προασπίζουμε τη δημόσια υγεία. Τη διεκπεραίωση της κοινωνικής μας αποστολής καλούμαστε πλέον να την υλοποιήσουμε, εφαρμόζοντας έναν νέο νόμο με πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και «ανεφάρμοστων» εφαρμοστικών διατάξεων, που μόνο αναστάτωση έχουν φέρει στον κτηνιατρικό κόσμο. Έναν νέο, «ανόητο» νόμο, ο οποίος συντάχθηκε από τους πλέον αναρμόδιους τεχνοκράτες (στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών), άσχετους με την κτηνιατρική επιστήμη, οι οποίοι αγνόησαν τις περισσότερες προτάσεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, τόσο στον προσχηματικό, δημόσιο διάλογο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που επιδιώχθηκαν με τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η κυβέρνηση, αγνοώντας την αντίθεση των κτηνιάτρων στον ν.4830/2021 επιχειρεί να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του και να περιορίσει τον όποιο διάλογο μαζί μας σε ζητήματα αποκλειστικά τεχνικού χαρακτήρα.
Ο νόμος αυτός, όμως, κινείται συνολικά σε λάθος κατεύθυνση:
- Δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί σαν πρακτική να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.
- Η γκρίζα ζώνη που προκύπτει με την περίθαλψη των μη σημασμένων ζώων από κτηνιάτρους είναι απαράδεκτη τόσο για την υγεία και ευζωία των ζώων όσο και για τις συνθήκες εργασίας στα κτηνιατρεία με τον «μπαμπούλα» της ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν και της επιβολής προστίμων.
- Ο κατακερματισμός της εποπτείας ζητημάτων που σχετίζονται με ζωοανθρωπονόσους και ο αποκλεισμός των συναδέλφων του δημοσίου τομέα από αυτήν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και θα οδηγήσει πολλούς ιδιώτες συναδέλφους να επωμίζονται ευθύνες και αρμοδιότητες που δεν τους αντιστοιχούν και θα έπρεπε να ανήκουν αυστηρά στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής.
- Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
- Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, όπως προτείνεται να εφαρμοστεί, προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Οι κτηνίατροι διεκδικούμε διαχρονικά την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων . Οι αρμοδιότητες για τη Δημόσια Υγεία και τις ζωοανθρωπονόσους να βρίσκονται εκεί που ανήκουν, σε καλά στελεχωμένες δημόσιες και όχι σε κατακερματισμένες, κτηνιατρικές υπηρεσίες, σε επιτροπές δήμων, Μ.Κ.Ο. και στην ατομική ευθύνη του εκάστοτε συμβεβλημένου κτηνιάτρου.
- Καμία επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων. Η ευθύνη της μη σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ζώου.
- Να μην ισχύσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Να ισχύει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).
- Να διατηρηθεί έγγραφο βιβλιάριο με έκδοση αριθμημένων βιβλιαρίων από τον ΠΚΣ που θα διατίθενται αποκλειστικά σε κτηνιάτρους.
- Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου.
- Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
- Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες αρχές.
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΣΗ :
Προτρέπουμε τα μέλη μας να αντιδράσουν και να αντισταθούν στον εμπαιγμό των κτηνιάτρων και των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, συνεχίζοντας να ασκούν το επάγγελμα με μόνο κριτήριο την επιστημονική τους κρίση για τη διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ασθενών τους, απέχοντας από την υλοποίηση όλων των αντιεπιστημονικών διατάξεων του νόμου.
Όσον αφορά στις στειρώσεις των ζώων συντροφιάς, προτρέπουμε τα μέλη μας να πράττουν κατά περίπτωση και σύμφωνα με την επιστημονική τους κρίση και να απέχουν από τη λήψη και αποστολή δειγμάτων DNA, μέχρις ότου το αρμόδιο Υπουργείο αποφασίσει να συζητήσει με τον καθ ύλην αρμόδιο επιστημονικό φορέα, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τα συνολικά ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου νόμου. Μέχρι τότε να συμπληρώνονται στο Ε.Μ.Ζ.Σ αποκλειστικά η ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης(καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων) .
- Καλούμε σε πανελλαδική απεργία των κτηνιάτρων την Τετάρτη 17/1/24.
- Εκδίδουμε Δελτίο Τύπου με τις θέσεις μας και προγραμματίζουμε Συνέντευξη Τύπου στις 24/01/24.
- Συγκαλούμε σε Γενική Συνέλευση τα μέλη του Π.Κ.Σ. στις 4/2/24 στην Αθήνα για να αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας.
- Προτρέπουμε όλα τα τοπικά παραρτήματα του Π.Κ.Σ. να οργανώσουν σχετικές θεματικές εκδηλώσεις»
Τι απαντά στον Κτηνιατρικό Σύλλογο η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απαντά στις κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
«Η γνωστή συντεχνιακή στάση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου επανέρχεται με αφορμή την έναρξη της εφαρμογής της υποχρεωτικής στείρωσης στα ζώα συντροφιάς.
Πρώτο και βασικό μέλημα στην απεργιακή ανακοίνωση, που εξέδωσε είναι η μη υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς γιατί, όπως αναφέρει, ενέχει κινδύνους για την υγεία τους.
Ποια η μέριμνα του Κτηνιατρικού Συλλόγου για την υγεία των 2-3 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες σε όλη την Ελλάδα;
Μήπως τα δυσβάστακτα κοστολόγια κάποιων μελών του, τα οποία χρεώνονται στις πλάτες απλών εθελοντών πολιτών; Μήπως η επιθυμία για την διαιώνιση του ανεξέλεγκτου φαινομένου των αδέσποτων, μιας και είναι πλέον γνωστό τοις πάσι, ότι η κύρια πηγή των αδέσποτων είναι τα αστείρωτα δεσποζόμενα; Μήπως εν τέλει πίσω από τον φόβο της εφαρμογής της υποχρεωτικής στείρωσης είναι ο φόβος μη χαθεί η πελατεία;
Τέλος, η στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων ως “το μόνο μέτρο φροντίδας αδέσποτων”, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Τα δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια είναι βεβαίως επιβεβλημένα για την διαχείριση και φροντίδα των αδέσποτων ανοίγοντας, φυσικά, θέσεις εργασίας για τους ίδιους τους κτηνιάτρους. Η φροντίδα όμως δεν λύνει το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων γεννήσεων.
Ποια είναι η πρόταση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου για την εξάλειψη του τεράστιου κοινωνικο-οικονομικού ζητήματος των αδέσποτων ζώων;»