Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΗΠΑ: Τρόμος στο Μέιν μετά το μακελειό

    Τον 40χρονο Ρόμπερτ Καρντ κατονόμασε το αστυνομικό τμήμα του Λιούιστον στην πολιτεία Μέιν στις ΗΠΑ, ως το δράστη του μακελειού που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, τοπική ώρα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι 50.

    Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ενώ λίγο νωρίτερα ο πολιτειακός επίτροπος για το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ενημέρωσε πως εντοπίστηκε το όχημά του στη Λισαβόνα του Μέιν, περιοχή περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης όπου εκτυλίχθηκε το μακελειό.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές τοποθεσίες: αίθουσα μπόουλινγκ και πάρτι, εστιατόριο-μπαρ και εφοδιαστικό κέντρο αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

    Οι αρχές, που απηύθυναν σύσταση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία SUV λευκού χρώματος, ζητώντας από τους πολίτες να μην έλθουν σε επαφή με τον κάτοχό του και να επικοινωνήσουν μαζί τους αν το δουν.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Τα δημόσια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, ανακοίνωσε αξιωματούχος της σχολικής διεύθυνσης της περιοχής.

    Η ταυτότητα του δράστη

    Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη, ο οποίος λέγεται Ρόμπερτ Καρντ και είναι 40 ετών.

    Μάλιστα, φέρεται να σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μέιν πριν από περίπου 20 χρόνια, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του σχολείου. Συγκεκριμένα, ήταν φοιτητής εκεί από το 2001 έως το 2004, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αποφοίτησε.

    Παράλληλα, όπως μεταδίδει το NBC, ο ένοπλος ήταν εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων και πιστεύεται ότι βρισκόταν στην Εφεδρεία του Στρατού. Πρόσθεσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου ανέφεραν ότι “αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ είχε απειλήσει για πυροβολισμούς στη βάση της Εθνικής Φρουράς“.

    Το πιο αιματηρό μακελειό των τελευταίων χρόνων

    Η χθεσινή είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση του είδους στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2019, όταν νεαρός εφοδιασμένος με AK-47 άνοιξε πυρ εναντίον πελατών σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο, κυρίως Mεξικανούς και λατινοαμερικάνους, διαπράττοντας –σύμφωνα με τις αρχές– έγκλημα ρατσιστικού μίσους.

    Η φονικότερη επίθεση ενόπλου στην αμερικανική ιστορία διαπράχτηκε στο Λας Βέγκας το 2017, όταν άνδρας που είχε στην κατοχή του αρκετά αυτόματα τουφέκια άνοιξε πυρ από δωμάτιο σε υψηλό όροφο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας. Απολογισμός: 58 νεκροί.

    Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των όπλων στην επικράτειά τους και την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί.

    Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα (κάπου 400 εκατ.) απ’ ό,τι κατοίκους, ενώ ο ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

    Συνέπεια της διάδοσής τους είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων με τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν χωράει καμιά σύγκριση με αυτούς σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

    Χωρίς να λογαριάζονται καν οι αυτοκτονίες, το τρέχον έτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι στη χώρα, κατά τους αριθμούς του εξειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive.

    Είναι τα λεγόμενα mass shootings –οι επιθέσεις ενόπλων με τουλάχιστον τέσσερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης– αυτά που σοκάρουν περισσότερο και μένουν χαραγμένα στη μνήμη των Αμερικανών, ενώ, κάθε φορά, αναδεικνύουν το πελώριο ιδεολογικό χάσμα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών όταν τίθεται το ζήτημα πώς πρέπει να προλαμβάνονται τέτοιες τραγωδίες.

    Η πρόσφατη αμερικανική ιστορία είναι γεμάτη σφαγές αυτής της φύσης, που δεν αφήνουν αλώβητο κανέναν απολύτως χώρο της καθημερινής ζωής: ούτε τους χώρους εργασίας, ούτε τις εκκλησίες, ούτε τα σούπερ μάρκετ, ούτε τα νυχτερινά κέντρα, ούτε τους δημόσιους δρόμους, ούτε τα μέσα συγκοινωνίας, ούτε τα σχολεία.

    Παρά τις πολλές μαζικές κινητοποιήσεις, ακόμη και ενός εκατομμυρίου και πλέον διαδηλωτών, στην πορεία των ετών, το αμερικανικό Κογκρέσο ουδέποτε υιοθέτησε φιλόδοξο νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, καθώς πολλά μέλη του επηρεάζονται από το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA, το μεγαλύτερο του είδους στην Αμερική.

    Στη χώρα αυτή, όπου η οπλοκατοχή θεωρείται από εκατομμύρια πολίτες θεμελιώδες και αναπόσπαστο συνταγματικό τους δικαίωμα, οι μόνες πρόσφατες νομοθετικές πρόοδοι ήταν εντελώς οριακές, ιδίως η διεύρυνση των ελέγχων του ποινικού μητρώου και του ψυχιατρικού ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων.



    ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK