Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμΕΑ) – Η ώρα της έμπρακτης ευθύνης των Δήμων

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμΕΑ) , που έχει καθιερωθεί στις 3 Δεκεμβρίου, ο Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου, εκπαιδευτικός

  και Μέλος Ν.Ε. Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νιας, Παναγιώτης Κατσούλης , στο παρακάτω άρθρο του , με τίτλο  Η ώρα της έμπρακτης ευθύνης των Δήμων, γράφει

  3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμΕΑ)

  Η ώρα της έμπρακτης ευθύνης των Δήμων

  Πριν από περίπου 2 μήνες δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του ΥΠΕΣ με τίτλο “Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμΕΑ”, προϋπολογισμού 40 εκατ. €, η οποία απευθύνεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

  Η πρόσκληση χωρίζεται σε δύο ομάδες δράσεων. Στην ομάδα Α ύψους 30 εκατ. € και στην ομάδα Β των 10 εκατ. €. Κυρίαρχο στοιχείο και στις δύο ομάδες δράσεων αποτελούν οι παρεμβάσεις/υποδομές που σχετίζονται με τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας με αναπηρία (ΑμΕΑ).

  Η πρώτη ομάδα αφορά τη

  Α)“Συντήρηση και επισκευή δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων”, όπου προβλέπεται η “κατασκευή ραμπών πρόσβασης ΑμΕΑ που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών των εγκαταστάσεων, παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας των χρηστών κατά την προσέλευση και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, ήτοι ηλεκτροφωτισμοί, διαγραμμίσεις οδών, τοποθέτηση ανακλαστικών οδοστρώματος, εγκατάσταση προειδοποιητικών πινακίδων περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων και πινακίδων σήμανσης”.

  Β) “Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων”, όπου προβλέπεται η “κατασκευή ραμπών πρόσβασης ΑμΕΑ που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στον χώρο του σχολείου, χώρων υγιεινής ΑμΕΑ, παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας των μαθητών κατά την προσέλευση και πρόσβαση στα σχολικά κτίρια, ήτοι διαγραμμίσεις οδών, τοποθέτηση ανακλαστικών οδοστρώματος, εγκατάσταση προειδοποιητικών πινακίδων περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων και πινακίδων σήμανσης, έξυπνοι σηματοδότες/σημάνσεις και συστήματα νυχτερινού φωτισμού, ταχύτητας, προτεραιότητας, προσβασιμότητας”.

  Η δεύτερη ομάδα αφορά τις “Παρεμβάσεις διασφάλισης πρόσβασης στο χώρο των παραλιών κολύμβησης” και περιλαμβάνει “την προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων υποδομών/ράμπας για αυτόνομη πρόσβαση, τόσο στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης, όσο και στο χώρο κολύμβησης των ΑμΕΑ και των άλλων ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα (υπερήλικες, τραυματίες, έγκυοι κ.α.)… λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τη χειμερινή περίοδο, χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων… τοποθέτηση διαδρόμου πρόσβασης προς την ακτογραμμή…”.

  Οι δήμοι καλούνται να καταθέσουν μία συνολική πρόταση χρηματοδότησης έως την 31η Μαρτίου 2021, διάστημα ικανό για την προετοιμασία της, ενώ το Τεχνικό Δελτίο της πρότασης δύναται να εξειδικεύεται σε “Έως τρία (3) κύρια υποέργα στην Ομάδα Α” και “Έως Ένα (1) υποέργο στην Ομάδα Β”.

  Γνωρίζοντας την ευαισθησία όλων των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων και των 7 δήμων του Νομού μας στο θέμα αυτό, απευθύνω έκκληση αξιοποίησης κάθε πτυχής και κάθε επιλέξιμης παρέμβασης της συγκεκριμένης πρόσκλησης. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ως αυτοδιοίκηση, ειδικά μέσα στη δίνη της πανδημίας.

  Η σημαντική αυτή ευκαιρία δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών πρόσβασης, υγιεινής και ασφάλειας για τους Συνανθρώπους με Αναπηρία, οποίες δυστυχώς απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή μας, δεν πρέπει να χαθεί.

  Γιατί όλοι έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια.

  Είναι η ώρα που τα “λόγια συμπαράστασης” αποκτούν νόημα, με ΕΡΓΑ!

  *Παναγιώτης Α. Κατσούλης , Εκπαιδευτικός,Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου ,Μέλος Ν.Ε. Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νιας  Πηγή άρθρου

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK