Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους στο Ισραήλ

  Αν γίνει στάθμιση του αριθμού των κρουσμάτων στο Ισραήλ με βάση τον αριθμό των εμβολιασμένων ή των μη εμβολιασμένων (ανά εκατομμύριο πληθυσμού), τότε προκύπτει ότι υπάρχουν 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

  Όπως επισημαίνει, “πολλοί έχουν την εντύπωση πως το Ισραήλ συνεχίζει να προπορεύεται στους εμβολιασμούς. Όμως αυτό δεν ισχύει. Ούτε ισχύει πως στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού και επειδή το εμβόλιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, ξεκίνησαν να κάνουν την τρίτη δόση. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί μόνο το 60,5% του πληθυσμού”.

  “Επίσης, δεν είναι γνωστό σε πολλούς ότι σε ορισμένες κοινότητες το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι χαμηλό. Για παράδειγμα, μόνο το 35,9% των υπερορθοδόξων Εβραίων έχουν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση (οι 342.971 από τους 959.185 υπερορθόδοξους)” σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.

   

  Το γράφημα που δημοσίευσε ο Ηλίας Μόσιαλος

  Το γράφημα από τις υγειονομικές Αρχές του Ισραήλ, δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν σοβαρά στις ηλικίες 60 ετών και άνω, από τις 14 Ιουνίου έως και τις 28 Αυγούστου 2021.

  Σε αυτό το διάστημα και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, σε έναν πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίου εμβολιασμένων καταγράφηκαν 35 σοβαρές περιπτώσεις, ενώ από την άλλη στους 110 χιλιάδες ανεμβολίαστους καταγράφηκαν 30 σοβαρές λοιμώξεις.

  Μόσιαλος για Ισραήλ

   

  Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση που έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος

  Λόγω του ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί στο Ισραήλ συζητήθηκαν και συζητούνται εκτεταμένα, πολλοί έχουν την εντύπωση πως το Ισραήλ συνεχίζει να προπορεύεται στους εμβολιασμούς. Όμως αυτό δεν ισχύει.

  Ούτε ισχύει πως στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, και επειδή το εμβόλιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό ξεκίνησαν να κάνουν την τρίτη δόση. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί μόνο το 60.5% του πληθυσμού.

  Επίσης, δεν είναι γνωστό σε πολλούς ότι σε ορισμένες κοινότητες το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι χαμηλό. Για παράδειγμα, μόνο το 35.9% των υπερορθοδόξων Εβραίων έχουν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση (οι 342,971 από τους 959,185 υπερορθόδοξους). Χαμηλό είναι επίσης και το ποσοστό των εμβολιασθέντων στις κοινότητες των Αραβοϊσραηλινών, όπου μόνο το 45.48% του πληθυσμού είχαν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου (888,000 από τους 1,954,460 αραβοϊσραηλινούς).

  Παραθέτω εδώ ένα γράφημα από τις υγειονομικές αρχές του Ισραήλ. Το γράφημα δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων που νοσούν σοβαρά στις ηλικίες 60 ετών και άνω από τις 14 Ιουνίου έως και τις 28 Αυγούστου (του 2021). Η κόκκινη γραμμή αντιστοιχεί στους μη εμβολιασμένους και η πράσινη γραμμή αντιστοιχεί στους εμβολιασμένους (και απεικονίζεται ως μέσος όρος 7 ημερών).

  Βλέπουμε πως σε αυτό το διάστημα, στους 60 ετών και άνω, σε έναν πληθυσμό 1.4 εκατομμυρίου εμβολιασμένων καταγράφηκαν 35 σοβαρές περιπτώσεις, και από την άλλη στους 110 χιλιάδες ανεμβολίαστους καταγράφηκαν 30 σοβαρές λοιμώξεις.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των 2 γραφημάτων;

  Στο πάνω γράφημα απεικονίζεται με την πράσινη γραμμή ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσούν σοβαρά (ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων) και με την κόκκινη γραμμή ο αριθμός των ανεμβολίαστων που νοσούν σοβαρά (ανά εκατομμύριο ανεμβολίαστων).

  Στο κάτω γράφημα δεν έχει γίνει στάθμιση του αριθμού των κρουσμάτων με βάση τον αριθμό των εμβολιασμένων ή των μη εμβολιασμένων (ανά εκατομμύριο).

  Η παρερμηνεία ενός γραφήματος σαν το δεύτερο, που απλά δείχνει την πορεία της πανδημίας αναφορικά με το χρόνο και απεικονίζει τον αριθμό όσων νοσούν σοβαρά, είναι που δημιουργεί τις παρερμηνείες και την ανησυχία.

  Όμως τα νούμερα είναι ξεκάθαρα:

  μετά τη στάθμιση του πληθυσμού έχουμε 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους.

  Γνωρίζουμε ότι η διασπορά του ιού που προκαλεί τη νόσο του Covid-19 στις κλειστές κοινότητες, ιδιαίτερα σε συνοικίες πόλεων και χωριά όπου κυριαρχούν οι ανεμβολίαστοι, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

  Επομένως, και πιο συγκεκριμένα όταν αναλύουμε τα στοιχεία του Ισραήλ είναι θεμιτό να συνυπολογζουμε ότι

  1. περίπου 40% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί

  2. τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι υψηλά σε συγκεκριμένες κοινότητες και επομένως και η διασπορά της λοίμωξης στις κοινότητες αυτές είναι μεγάλη

  3. όταν συγκρίνουμε τα δεδομένα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων καλό θα ήταν να κάνουμε στάθμιση με βάση τον αριθμό των πολιτών που ανήκουν σε κάθε κατηγορία.

  Η στάθμιση αυτή κάνει όπως βλέπετε τεράστια διαφορά και δείχνει την αποτελεσματικότητα της προστασίας του εμβολίου στους εμβολιασμένους.  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK