Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Οι διατροφικές συνήθειες των μακροβιότερων ανθρώπων

    Στις πιο απομονωμένες γωνιές του κόσμου, οι κάτοικοι των «Μπλε Ζωνών» έχουν ανακαλύψει τα μυστικά της μακροζωίας.



    Της: Έπης Τρίμη

    Σ’ αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι όχι μόνο ξεπερνούν τα 100 χρόνια, αλλά ζουν και με υγεία και ευτυχία. Τι είναι αυτό που κάνουν διαφορετικά; Η απάντηση δεν είναι μία, αλλά μια σειρά από συνήθειες, με τη διατροφή να βρίσκεται στο επίκεντρο.

    Η Μεσογειακή διατροφή της Ικαρίας

    Στην Ικαρία, οι άνθρωποι απολαμβάνουν μια διατροφή βασισμένη στη μεσογειακή παράδοση. Τα κύρια συστατικά περιλαμβάνουν πατάτες, κατσικίσιο γάλα, ελαιόλαδο και φρέσκα λαχανικά. Το μυστικό τους κρύβεται στη λιτή προετοιμασία και στη χρήση τοπικών προϊόντων, που εξασφαλίζουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.

    Η αρχαία φιλοσοφία της Οκινάουα

    Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, οι κάτοικοι ακολουθούν την αρχή του “Hara hachi bu”—να τρώνε δηλαδή μέχρι να χορτάσουν κατά 80%. Η διατροφή τους είναι πλούσια σε λαχανικά, tofu, γλυκοπατάτες και φυτικά προϊόντα. Επιπλέον, η καλλιέργεια των δικών τους λαχανικών όχι μόνο παρέχει φρέσκα προϊόντα αλλά λειτουργεί και ως καθημερινή άσκηση​.

    Ο απλός τρόπος της Νικόγια

    Στη Νικόγια της Κόστα Ρίκα, η διατροφή περιλαμβάνει ρύζι, μαύρα φασόλια, καλαμπόκι και τοπικά φρούτα όπως παπάγια και μπανάνες. Αυτή η συνδυαστική διατροφή από φασόλια και καλαμπόκι είναι γεμάτη πρωτεΐνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε βιταμίνες Α και C συμβάλλει στη συνολική υγεία​.

    Η φιλοσοφία των 7ων ημερών της Λόμα Λίντα

    Οι κάτοικοι της Λόμα Λίντα, μια κοινότητα Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας στην Καλιφόρνια, αποφεύγουν το κρέας και εστιάζουν σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης. Ακολουθούν αυστηρά την αρχή του “Φάε πρωινό σαν βασιλιάς, γεύμα σαν πρίγκιπας, και δείπνο σαν φτωχός”, που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και ενισχύει τον καλό ύπνο​.

    Το μεσογειακό παράδειγμα της Σαρδηνίας

    Οι κάτοικοι της Σαρδηνίας βασίζονται σε μια διατροφή που περιλαμβάνει ψωμί ολικής άλεσης, φασόλια, λαχανικά και τοπικά τυριά όπως το πεκορίνο. Το κρέας καταναλώνεται σπάνια, κυρίως σε γιορτές, ενώ το κόκκινο κρασί μετριοπαθώς συμβάλλει στη μείωση του στρες και την προστασία της καρδιάς​.

    Για να λέμε αλήθειες αυτό που τελικά διαφοροποιεί τους κατοίκους των «Μπλε Ζωνών» δεν είναι μόνο η διατροφή τους, αλλά η συνολική τους στάση απέναντι στη ζωή. Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, οι στενές κοινωνικές σχέσεις, ο σκοπός ζωής και ο χαλαρός τρόπος ζωής είναι στοιχεία που συνδυαστικά δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η μακροζωία δεν είναι σπάνια.

    Οι Μπλε Ζώνες μας δείχνουν ότι η μακροζωία δεν είναι ζήτημα τύχης, αλλά αποτέλεσμα επιλογών.

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK