Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Νέα έρευνα καταρρίπτει τον μύθο για τα αυγά – Μειώνουν την LDL χοληστερόλη και προστατεύουν την καρδιά

    Για δεκαετίες τα αυγά κατηγορούνταν για την αύξηση της χοληστερόλης και την επιβάρυνση της καρδιαγγειακής υγείας.



    Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (University of South Australia – UniSA), που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, έρχεται να ανατρέψει πλήρως αυτή την αντίληψη.

    Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση δύο αυγών, στο πλαίσιο μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όχι μόνο δεν αυξάνει την «κακή» LDL χοληστερόλη, αλλά μπορεί να τη μειώσει, προσφέροντας έτσι ουσιαστική προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Τα αυγά δεν είναι ο εχθρός – Τα κορεσμένα λιπαρά είναι

    Η μελέτη δείχνει ότι τα αυγά αδίκως κατηγορούνταν επί δεκαετίες, καθώς η αύξηση της LDL χοληστερόλης δεν σχετίζεται τόσο με τη χοληστερόλη που περιέχουν, όσο με τα κορεσμένα λιπαρά που συνήθως συνοδεύουν τις τροφές με τις οποίες καταναλώνονται, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.

    Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Τζον Μπάκλεϊ, δήλωσε:

    «Επί μακρόν τα αυγά αδικούνται εξαιτίας παρωχημένων διατροφικών συμβουλών. Είναι μοναδικά – πλούσια σε χοληστερόλη, ναι – αλλά φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά. Και είναι η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη η οποία συχνά κάνει τον πληθυσμό να αμφισβητεί τη θέση τους στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής».

    Ο ίδιος εξήγησε τη μεθοδολογία της μελέτης:

    «Στη νέα μελέτη διαχωρίσαμε τις επιδράσεις της χοληστερόλης από αυτές των κορεσμένων λιπαρών και ανακαλύψαμε ότι η πρόσληψη χοληστερόλης από τα αυγά, όταν γίνεται στο πλαίσιο μιας διατροφής με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, δεν αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης».

    Και πρόσθεσε:

    «Τα κορεσμένα λιπαρά ήταν εκείνα που πυροδοτούσαν την αύξηση της χοληστερόλης και όχι τα αυγά».

    Αναθεώρηση των διατροφικών οδηγιών

    Η μελέτη προκαλεί ερωτήματα για τις έως τώρα ισχύουσες διατροφικές συστάσεις και ανοίγει τον δρόμο για πιθανές αναθεωρήσεις. Όπως τονίζει ο καθηγητής Μπάκλεϊ:

    «Βρήκαμε ισχυρά στοιχεία προς υπεράσπιση των ταπεινών αυγών. Έτσι, στο επόμενο πρωινό σας μην ανησυχείτε για τα αυγά που θα φάτε αλλά για εκείνη την επιπλέον μερίδα μπέικον ή το λουκάνικο που θα βάλετε δίπλα – αυτά είναι το πιθανότερο ότι θα έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία της καρδιάς σας».

    Η έρευνα αυτή προσφέρει ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της φήμης των αυγών στη σύγχρονη διατροφή και υπογραμμίζει τη σημασία του συνολικού προφίλ της διατροφής, πέρα από μεμονωμένα συστατικά.

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK