Συνήθως, όταν απολαμβάνουμε ένα δροσερό καρπούζι, πετάμε τις φλούδες χωρίς δεύτερη σκέψη. Κι όμως, το κομμάτι που καταλήγει στα σκουπίδια μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο πολύτιμο από όσο φανταζόμαστε.
Οι φλούδες του καρπουζιού –ιδιαίτερα το λευκό, εσωτερικό τους μέρος– είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με διατροφολόγους, περιέχουν ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη σάρκα του φρούτου. Η αξιοποίησή τους μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, ειδικά αν ενταχθούν σωστά στη διατροφή μας.
Πώς να τις καταναλώσετε
Αν και η εξωτερική φλούδα είναι σκληρή και πικρή, το εσωτερικό μέρος (το λευκό) μπορεί να προστεθεί εύκολα σε smoothies – απλώς πλύντε καλά τη φλούδα, κόψτε τη σε μικρά κομμάτια και προσθέστε την στο μπλέντερ μαζί με φρούτα ή λαχανικά. Μπορείτε επίσης να τη φυλάξετε σε μορφή παγωμένων κύβων για μελλοντική χρήση.
Για όσους αγαπούν τις γευστικές δοκιμές, η φλούδα του καρπουζιού μπορεί να μετατραπεί σε τσάτνεϊ, πίκλες, να μαγειρευτεί σε stir-fry, να γίνει γλυκό του κουταλιού ή ακόμα και αποξηραμένο σνακ. Οι δυνατότητες είναι πολλές – αρκεί λίγη έμπνευση και καλή προετοιμασία.
Τι πρέπει να προσέξετε
Η σωστή υγιεινή είναι απαραίτητη. Πλύνετε σχολαστικά τη φλούδα πριν τη χρησιμοποιήσετε, καθώς κατά το κόψιμο του φρούτου, το μαχαίρι αγγίζει πρώτα το εξωτερικό και μετά τη σάρκα – κάτι που μπορεί να μεταφέρει μικρόβια. Αν δεν σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε άμεσα, φυλάξτε τις στο ψυγείο γιατί αλλοιώνονται γρήγορα.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες για να αποφύγετε φούσκωμα ή δυσφορία, ειδικά αν δεν είστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους τροφές.
Τα οφέλη για τον οργανισμό
Πλούσια σε φυτικές ίνες: Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν τον κίνδυνο για παθήσεις του πεπτικού και ενισχύουν τον κορεσμό.
Βελτιώνουν την κυκλοφορία: Περιέχουν κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που προάγει την αιμάτωση και μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά την άσκηση.
Υψηλή διατροφική αξία: Περιλαμβάνουν βιταμίνες C και B6, β-καροτένιο, καθώς και μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
Την επόμενη φορά που θα κόψετε καρπούζι, μην πετάξετε τις φλούδες. Καθαρίστε τις, εκμεταλλευτείτε τις και χαρίστε στον οργανισμό σας ένα αναπάντεχα θρεπτικό «δώρο». Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η εποχή της δροσιάς – είναι και μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τη σοφία της φυσικής διατροφής.