Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Η αναπλήρωση του ύπνου μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων




    Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αναπλήρωση του χαμένου ύπνου τα σαββατοκύριακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 20%. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια σημαντική ελπίδα για όσους δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή ύπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων.



    Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι άνθρωποι που προσπαθούν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες ύπνου τα σαββατοκύριακα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα, η οποία αντλεί δεδομένα από σχεδόν 91.000 συμμετέχοντες στη μελέτη UK Biobank, δείχνει ότι εκείνοι που κοιμούνται περισσότερο τα σαββατοκύριακα για να καλύψουν το χαμένο ύπνο της εβδομάδας έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν αναπληρώνουν τον ύπνο τους.

    Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από καθημερινή στέρηση ύπνου είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από τον “αναπληρωματικό” ύπνο τα σαββατοκύριακα. Αυτή η ομάδα παρουσίασε μείωση του κινδύνου κατά 20%, κάτι που υποδεικνύει ότι ο ύπνος τα σαββατοκύριακα μπορεί να έχει προστατευτική δράση για την καρδιά.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων μέσω επιταχυνσιομέτρων και δεδομένων αυτοαναφοράς, και εντόπισαν ότι το 22% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζε στέρηση ύπνου, δηλαδή κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες ανά νύχτα. Τα δεδομένα κατέγραψαν και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τις αιτίες θανάτου, αποκαλύπτοντας ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της έλλειψης ύπνου και των καρδιακών παθήσεων, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια.

    Παρόλο που ο έξτρα ύπνος του σαββατοκύριακου δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην υγεία της καρδιάς. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για συνεχή και επαρκή ύπνο, αλλά αναγνωρίζουν ότι η αναπλήρωση του ύπνου τα σαββατοκύριακα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας​







    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK