Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Δημοτικοί λαχανόκηποι Παράδειγμα προς μίμηση

    Δημοτικοί λαχανόκηποι – Δέκα χρόνια λειτουργίας του θεσμού της αστικής γεωργίας- Πρότυπο αστικής καλλιέργειας οι κήποι του δήμου Νεάπολης Συκεών

    Με την παρουσία του δημάρχου, της αρμόδιας αντιδημάρχου και υπηρεσιακών στελεχών, οι 100 δικαιούχοι γης των τριών δημοτικών λαχανόκηπων, υπέγραψαν την παραλαβή των κήπων τους. Η εκδήλωση έγινε στο κλειστό δημοτικό θέατρο στη Νεάπολη και στην παρουσίαση, ξεχώρισε το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για την δράση.

    «Για τον δήμο, η λειτουργία των λαχανόκηπων είναι πολύ σημαντική, αρκεί να αναλογιστούμε το πόσες οικογένειες ωφελήθηκαν από αυτούς, όχι τόσο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά στους τομείς της προσαρμογής και της κοινωνικής συνοχής. Για μένα, η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση ήταν αυτό που άκουσα από πολλούς καλλιεργητές, που μου είπαν ‘δήμαρχε, χάρη στον κήπο ούτε Covid καταλάβαμε, ούτε φυλακισμένοι στα σπίτια μείναμε’. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν την δράση, που την ξεκινήσαμε πριν δέκα χρόνια, τη συντηρούμε και θα τη συνεχίσουμε. Πέρα από αυτό, οφείλω να τονίσω πως πριν από έξι χρόνια, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα των δημοτικών λαχανόκηπων, παρότι είχε την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής. Εμείς όμως αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία τους καλύπτοντας το κόστος από το ταμείο του δήμου. Αν το ενδιαφέρον συνεχίσει να είναι τόσο μεγάλο, ίσως θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κι άλλους χώρους» είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

    «Για μία ακόμη χρονιά οι δημοτικοί λαχανόκηποι που αποτελούν πρότυπο αστικής καλλιέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διατίθενται στους πολίτες του δήμου μας. Η Υπηρεσία Πρασίνου βρίσκεται στη διάθεση των καλλιεργητών για να λειτουργήσει συμβουλευτικά μέσω των γεωπόνων της σε θέματα καλλιέργειας, λίπανσης και άρδευσης αλλά και πρακτικά για να συνδράμει σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Σε συνεργασία πάντα με την ομάδα των καλλιεργητών επιδιώκουμε την καθημερινή βελτίωση της λειτουργίας των λαχανόκηπών μας. Ξεκίνησε και εξελίσσεται μια διαδικασία οριοθέτησης των κήπων σας, συνεργείο της υπηρεσίας θα ελέγξει και θα τοποθετήσει όρια εκεί όπου χρειάζεται. Πέρα όμως από αυτά τα θέματα, για να βρεθεί ένας τρόπος να λύνονται προβλήματα που δημιουργούνται, εμείς προτείναμε στους καλλιεργητές και των τριών λαχανόκηπων, να δημιουργηθεί μια τριμελής επιτροπή σε κάθε κήπο, με την οποία θα συνεργαζόμαστε για το οτιδήποτε. Γνωρίζετε καλά πως ανά πάσα στιγμή, είμαστε έτοιμοι να σας ακούσουμε» υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε η περίφραξη του λαχανόκηπου στη Νεάπολη από τη μια του πλευρά, καθώς λόγω του παρακείμενου ρέματος έχει παρατηρηθεί η παρουσία αγριογούρουνων. Επίσης, θα εξεταστεί η τοποθέτηση χημικών τουαλετών και στις τρεις εγκαταστάσεις.

    Κανονισμός λειτουργίας

    Ούτε ανεξέλεγκτα λειτουργεί, ούτε χωρίς κανονισμούς. Για να αποδώσει σωστά ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής –διότι τέτοιο είναι- χρειάζονται κανόνες που δεν είναι δυνατόν να καταστρατηγούνται.

    «Όλοι οι καλλιεργητές έχουν τον κανονισμό λειτουργίας των λαχανόκηπων και γνωρίζουν πως δεν επιτρέπεται η επέκταση ενός χώρου εις βάρος του διπλανού του. Για αυτόν τον λόγο θα ελεγχθούν και θα τοποθετηθούν ξανά τα όρια κάθε κήπου με πασσάλους και σκοινιά. Αυτός είναι ο λόγος που σε πολλές περιπτώσεις ζητήσαμε να αφαιρεθούν οι περιφράξεις που έχουν τοποθετηθεί σε πολλούς κήπους. Επίσης, δεν επιτρέπεται να φυτεύονται δένδρα σε αυτά τα κηπάρια, ούτε να γίνονται κατασκευές σαν μικρά σπιτάκια. Ο στόχος και ο λόγος ύπαρξης των κήπων είναι η κοινωνικοποίηση, αλλά με συγκεκριμένες συνθήκες και όχι ανεξέλεγκτα» είπε η διευθύντρια της υπηρεσίας πρασίνου Ειρήνη Καλάκου. Επίσης, επαναλήφθηκε πως δεν επιτρέπεται η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων.

     



    Πηγή άρθρου

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK