Ζήσης Ψάλλας
Για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, οι γονείς και ακόμη και οι φιλόσοφοι έχουν προειδοποιήσει για το φαγητό αργά το βράδυ, σημειώνοντας ότι αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει διεξοδικά τη σχέση μεταξύ του χρόνου των γευμάτων και της υγείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σήμερα, οι ερευνητές έχουν μετατρέψει αυτή την πανάρχαια συμβουλή να τρώτε τη σωστή ώρα της ημέρας για βέλτιστη υγεία στο σχετικά νέο και ταχέως αναδυόμενο πεδίο της χρονοδιατροφής, την επιστήμη του πώς οι κιρκάδιοι ρυθμοί (οι 24ωροι κύκλοι του σώματος), η διατροφή και υγεία αλληλεπιδρούν. Η καλύτερη κατανόηση αυτών των αλληλεπιδράσεων θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρόληψη ή τη θεραπεία της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και άλλων καρδιομεταβολικών παθήσεων που έχουν πλέον συνδεθεί, τουλάχιστον εν μέρει, με το φαγητό αργά το βράδυ.
Μία από τις πρώτες και πιο γνωστές μελέτες για τη χρονοδιατροφή διεξήχθη το 2009. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας (κανονικά τα ποντίκια κοιμούνται την ημέρα), κέρδισαν πολύ περισσότερο βάρος από τα ποντίκια που τρέφονταν με την ίδια δίαιτα τη νύχτα, όταν κανονικά είναι ξύπνια. Η μελέτη πρότεινε ότι η τροποποίηση του χρόνου σίτισης μπορεί να είναι μια βιώσιμη στρατηγική για την πρόληψη της αύξησης βάρους.
Πρόσφατες μελέτες έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν ορισμένους από τους πολύπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν το καθυστερημένο φαγητό με τις χρόνιες ασθένειες. Το 2019, για παράδειγμα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μικρή κλινική δοκιμή που έδειξε ότι το φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας -όπως κάνουν πολλοί εργαζόμενοι σε βάρδιες- μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ η κατανάλωση μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτρέψει τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης που συνδέονται με την εργασία σε βάρδιες. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκτός από τις αλλαγές στο μεταβολισμό της γλυκόζης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τύπος της τροφής που καταναλώνεται, οι ορμόνες της όρεξης, οι γενετικές διαφορές, η άσκηση και η έκθεση στο φως φαίνεται να παίζουν ρόλο στις επιπτώσεις στην υγεία του καθυστερημένου φαγητού. Πρόσθετοι παράγοντες υπό μελέτη περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και το αν τείνετε να είστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι (γνωστοί και ως χρονότυπος).
«Αν μπορέσουμε να ξεφλουδίσουμε αυτό το πολυστρωματικό κρεμμύδι που ονομάζεται χρονοδιατροφή, νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη υπόσχεση ότι θα προκύψουν συναρπαστικές νέες παρεμβάσεις από αυτό το πεδίο», δήλωσε ο Frank A.J.L. Scheer, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Brigham & Women’s Hospital στη Βοστώνη.