Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Φυτική διατροφή: Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη

  Η προσθήκη περισσότερων λαχανικών και φρούτων στη διατροφή σας μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές στη Νορβηγία χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστών για να συγκρίνουν μια τυπική δυτική διατροφή – πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά και ζάχαρη – με μια πιο ιδανική διατροφή φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά και περιορισμένη σε ζωικές πρωτεΐνες.

  Σύμφωνα με τα μοντέλα,

  • ένα άτομο 20 ετός που έκανε all-in φυτική διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει 10 χρόνια στη ζωή του.
  • ακόμη και μια μερική αλλαγή θα μπορούσε να προσθέσει έξι χρόνια προσδόκιμο ζωής.
  • ένα άτομο 80 ετών που ξεκίνησε μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει τρία χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (8/2) στο PLOS Medicine.

   

  «Μια συνεχής διατροφική αλλαγή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σε άτομα όλων των ηλικιών», έγραψαν οι ερευνητές. «Τα κέρδη προβλέπεται να είναι μεγαλύτερα, όσο νωρίτερα ξεκινούν οι διατροφικές αλλαγές στη ζωή».

  Σημειώνουμε ότι οι ερευνητές μετέτρεψαν το μοντέλο τους σε ένα δημόσιο διαδικτυακό εργαλείο, το Food4HealthyLife, όπου οι χρήστες μπορούν να υπολογίσουν πώς οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν το προσδόκιμο ζωής τους.

  Τι είναι η φυτική διατροφή

  Μια φυτική διατροφή αποτελείται κυρίως ή εξ ολοκλήρου από τροφές που προέρχονται από φυτά, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των δημητριακών, των ξηρών καρπών, των σπόρων, των οσπρίων και των φρούτων. Στις φυτικές δίαιτες συνήθως η κατανάλωση ζωικών τροφών είναι περιορισμένη, ελάχιστη ή και απούσα, και διαφέρουν από τη διατροφή vegan, η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα και προϊόντα, καθώς και από τη χορτοφαγική δίαιτα, η οποία καταργεί όλα τα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά. Οι φυτικές δίαιτες, που συχνά γίνονται για λόγους υγείας και περιβάλλοντος, δίνουν επίσης έμφαση σε ολόκληρες τροφές.

  ΠΗΓΗ

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK