Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Τροπολογία του ΥΠΕΣ ρυθμίζει ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  Τροπολογία του ΥΠΕΣ που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ρυθμίζει ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  Να σημειωθεί  ότι σύμφωνα με την  Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τις προβλέψεις των πέντε άρθρων της τροπολογίας προκαλούνται δαπάνες σε βάρος των δήμων ύψους 2,2 εκ. ευρώ και απώλεια εσόδων τους ύψους 12 εκ. ευρώ.

  Ειδικότερα  με την τροπολογία προβλέπονται τα εξής

  Το άρθρο 1  προβλέπει  ότι παρατείνεται αναδρομικά ειδικά για φέτος η ισχύς του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους  μέχρι 31 Μαΐου, αντί τέλος Μαρτίου.

  Με το άρθρο 2, που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ, προβλέπεται ότι ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα της 31ης Μαρτίου 2021,  η εφαρμογή του Μηχανισμού αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους αναστέλλεται κατά ένα τρίμηνο και άρα η υποχρεωτική κατάθεση χρημάτων σε συγκεκριμένο δεσμευμένο λογαριασμό  του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων  για την κάλυψη των εν λόγω υποχρεώσεων. Όσα δε ποσά έχουν δεσμευτεί μέχρι τώρα, αποδεσμεύονται κατόπιν σχετικής αίτησης του ΟΤΑ.

  Το άρθρο 3 προβλέπει τη μείωση από 5% σε 0,5% του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων που πληρώνουν στους δήμους τα νυχτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα με ποτά, κλπ, γεγονός που θα επιφέρει μείωση των εσόδων των δήμων. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η απώλεια εσόδων των δήμων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 12 εκ. ευρώ.

  Με το άρθρο 4 τροποποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις (περ.β’ και γ’ της παρ.9 του αρ.109 του ν.3852/2010 και παρ.1 του αρ.22 του ν.4674/2020)  που αφορούν την αναδοχή οφειλών από τους δήμους για υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις τους,  και οι οποίες περιείχαν απαλλαγή από αστική,  ποινική ή άλλη ευθύνη για τα ρυθμιζόμενα ζητήματα.  Με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται σημαντικά το πεδίο εφαρμογής. Τώρα θα εφαρμόζονται αναλόγως και σε κάθε είδους εταιρείες, των οποίων οι εταίροι είναι αποκλειστικά ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, ή, εφόσον συμμετέχουν και τρίτοι εταίροι, μόνο κατά το ποσοστό συμμετοχής των ΟΤΑ, ή και των νομικών τους προσώπων. Η δαπάνη που προκαλείται  για τους δήμους,  εκτιμάται από το ΓΛΚ στα 2,2 εκ. ευρώ.

  Τέλος με το άρθρο 5  και για το 2021 τα χρήματα για την πυροπροστασία θα κατανεμηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών  κατευθείαν στους Συνδέσμους ΟΤΑ.

  Διαβάστε την τροπολογία

     Πηγή άρθρου

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK