Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο [Εικόνες]

  Περιφερική αρτηριοπάθεια ή περιφερική αρτηριακή νόσος ονομάζεται η στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα κυρίως τα πόδια, αλλά και τα χέρια, το στομάχι και το κεφάλι.

  Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η περιφερική αρτηριοπάθεια, όπως και η στεφανιαία αρτηριοπάθεια, προκαλείται από την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών.

  Τα κυριότερα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας στα άνω και κάτω άκρα είναι οι κράμπες, ο πόνος και η μυϊκή κόπωση κυρίως στους μυς των ποδιών ή των ισχίων κατά το περπάτημα ή τη χρήση σκάλας. Οι ενοχλήσεις συνήθως υποχωρούν τις ώρες ανάπαυσης και εμφανίζονται με την επιστροφή στη σωματική δραστηριότητα.

  Άλλα συνήθη συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι ο πόνος στο πόδι που δεν υποχωρεί με τη διακοπή της σωματικής δραστηριότητας, τα έλκη στο πέλμα ή στα δάχτυλα των ποδιών που δεν επουλώνονται ή επουλώνονται με πολύ αργό ρυθμό, η νέκρωση του ιστού των άκρων (γάγγραινα), η μείωση της θερμοκρασίας στο κατώτερο τμήμα του ενός ποδιού, συγκριτικά με το άλλο πόδι ή με το υπόλοιπο σώμα, ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών του ποδιού ή απώλεια τριχών στο κατώτερο τμήμα του ποδιού, η στυτική δυσλειτουργία, κυρίως στους άντρες με διαβήτη.

  Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι οι εξής:

  Διαβήτης

  Κάπνισμα

  Υπέρταση: Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή εξασφαλίζουν αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

  Αυξημένη χοληστερόλη: Ο έλεγχος της χοληστερόλης, κατ’ εξοχήν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης ή και αντιμετώπισης της περιφερικής αρτηριοπάθειας.

  Παχυσαρκία: Η μείωση του σωματικού βάρους για τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25 κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση κάθε καρδιαγγειακού κινδύνου.

  Καθιστική ζωή: Η σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και μικρότερο κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού.

  Ιστορικό καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού.

  Πηγή: onmed.gr  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK