Κρατικά «φέσια» ύψους 2,3 δις ευρώ. Φέρνουν κάθε λογής ιδιώτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς πλησιάζει το τέλος του χρόνου και οι ανάγκες είναι αυξημένες, ενώ δεν είναι αμελητέες και οι ανελαστικές υποχρεώσεις.
Παρά τις συστηματικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει καταστεί δυνατή ούτε η μείωση του ποσού που οφείλεται, κυρίως σε επιχειρήσεις αλλά και σε φυσικά πρόσωπα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι τα φέσια του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει δοθεί πίστωση χρόνο, η οποία μεταβάλλεται σε «βρόγχο» για την αγορά.
Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου – εξαιρουμένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων ανήλθε σ σε 2,376 δισ. ευρώ και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 590 εκατ. ευρώ και τις οφειλές από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φθάνουν τα 3,065 δισ. ευρώ.
Η αύξηση προήλθε από τη συσσώρευση επιπλέον ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε όλους τους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να παρατηρείται στις οφειλές των νοσοκομείων.
Ειδικότερα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
– Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές να φθάνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 1,374 δισ. ευρώ από 907 εκατ. ευρώ που ήταν το «στοκ» των οφειλών τον Δεκέμβριο του 2022. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένο κονδύλι 400 εκατ. ευρώ το 2024 για την Υγεία για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία.
– Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν στα 545 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 505 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί τον Δεκέμβριο.
– Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους έφθασαν τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 και 82 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.
– Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 207 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει σειρά συστάσεων προς την Ελλάδα για την άμεση πληρωμή των χρεών που οφείλει το δημόσιο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Η Επιτροπή ζητά επιτάχυνση της εξόφλησης το αργότερο εντός 60 ημερών αλλά και κατάργηση των αστερίσκων για τα νοσοκομεία που αποπληρώνονται μέχρι κεραίας μόνο όταν οι ιδιώτες προμηθευτές τους παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα.