Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Συμβούλιο Ευρώπης: Απροστάτευτοι και ανασφαλείς οι δημοσιογράφοι

  Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

  Εγκρίνοντας ένα Σχέδιο Ψηφίσματος, του Δανού βουλευτή των Σοσιαλιστών Mogens Jensen, η Επιτροπή Πολιτισμού της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, για να εργάζονται οι δημοσιογράφοι με ασφάλεια!

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Όπως αναφέρεται, από τότε που ιδρύθηκε η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων το 2015, ο αριθμός των ειδοποιήσεων που δημοσιεύονται σε αυτήν ετησίως αυξάνεται συνεχώς και έχει υπερδιπλασιαστεί από 108 το 2015 σε 289 το 2022.

  Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπενθύμισε η επιτροπή, «έχουν μια θετική υποχρέωση να δημιουργήσουν ένα υγιές νομικό πλαίσιο για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και για τους δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες των μέσων ενημέρωσης να εργάζονται με ασφάλεια.

  Ωστόσο, απέχουμε πολύ από το να καταλήξουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Η επιτροπή υπογράμμισε ακόμη ότι: «Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επιβληθούν τα υψηλά πρότυπα ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης που έχει θεσπίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των δημοσιογράφων και να διατηρήσουν σε όλα τα κράτη μέλη ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον για την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης».

  Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις πολλαπλές επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και τις πάρα πολλές περιπτώσεις ατιμωρησίας των υπευθύνων τους, ιδίως σε σχέση με δολοφονίες δημοσιογράφων, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν διευθετηθεί μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.

  Επέμεινε στο καθήκον των κρατικών αρχών να «διερευνήσουν κάθε έγκλημα κατά των δημοσιογράφων και να φέρουν στη δικαιοσύνη τους υποκινητές, τους δράστες και τους συνεργούς».

  Επαινώντας την έναρξη, στις 5 Οκτωβρίου 2023 στη Ρίγα, της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι βουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν πλήρως και να λάβουν ενεργό δράση σε αυτήν την εκστρατεία. Σε αυτό το πλαίσιο, είπαν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν ολιστικές εθνικές στρατηγικές και συνεκτικά σχέδια δράσης για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. επανεξέταση νομοθεσίας που μπορεί να γίνει κατάχρηση ή κατάχρηση για να περιοριστεί αδικαιολόγητα η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης· να αναλύσει τις πολιτικές, νομικές και οικονομικές συνθήκες που οδηγούν στη σύλληψη των μέσων ενημέρωσης· και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και την προστασία των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Η εκστρατεία, κατέληξαν, «θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των βουλευτών και την ενίσχυση του ρόλου των Κοινοβουλίων στην προάσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK