Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Σκρέκας: Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε χαμηλές τιμές

  Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε χαμηλές τιμές, τόνισε μιλώντας σήμερα το βράδυ στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

  Αναφερόμενος στα πρόστιμα που δίνονται το τελευταίο διάστημα σε μεγάλες εταιρείες κι αν αυτό αποτελεί λύση ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «φυσικά και δίνουν λύση, γιατί αμέσως μετά βλέπουμε ότι οι τιμές σε αυτές τις εταιρείες μειώνονται». Όπως εξήγησε «το παρατηρήσαμε σε τρεις περιπτώσεις μέχρι τώρα από πολυεθνικές όπου τελικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία, ότι τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες λίγες εβδομάδες οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ μειώθηκαν σε αυτά τα προϊόντα, διότι προσάρμοσαν το περιθώριο κέρδους στο πλαφόν το οποίο έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να πούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη η οποία έχει ψηφίσει ένα νόμο που καταπολεμά την κερδοσκοπία και θέτει ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών. Και είναι η μόνη κυβέρνηση η οποία έχει επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε αυτές τις εταιρείες που βρέθηκαν να παραβιάζουν αυτόν το νόμο. Και αυτές οι εταιρείες είναι και πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Και θα συνεχίσουμε γιατί πρέπει τελικά το φαινόμενο της ακρίβειας σταδιακά να αντιμετωπιστεί και ήδη βλέπουμε ότι πραγματικά σε κάποιες περιπτώσεις και σε αρκετά προϊόντα οι τιμές έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Βεβαίως, επαναλαμβάνω, συνεπικουρούμενο και της επιβολής προστίμων που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες».

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ για τις προσφορές ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «πρέπει να σας πω ότι υπάρχει προβληματισμός για διαχρονικές αδυναμίες στη λειτουργία της αγοράς μας, δηλαδή για το πώς εφαρμόζονται, διαχρονικά, οι εμπορικές πρακτικές. Δηλαδή, δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται τώρα, είναι φαινόμενο το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ελλάδα, και πώς τελικά αυτές οι εμπορικές πρακτικές οδηγούν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όλα αυτά λοιπόν είναι θέματα τα οποία τα συζητάμε και με τις αλυσίδες, τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και με τις προμηθεύτριες εταιρείες, έτσι ώστε να βρούμε τις κατάλληλες διαδικασίες και τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίσουν το ζητούμενο και το ζητούμενο είναι χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το πετύχουμε».

   

  Στα 948 προϊόντα η μόνιμη μείωση τιμής

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, ακόμη, ότι «ο στόχος είναι η σταθεροποίηση και η μείωση των τιμών στα ράφια και μέχρι τώρα, πέρα από το “καλάθι του νοικοκυριού”, η πρωτοβουλία “μόνιμης μείωσης τιμής” προσεγγίζει τα 1000 προϊόντα. Όπως είπε, μέχρι χθες είχαν ενταχθεί 948 προϊόντα από, σχεδόν, 80 προμηθευτές. Χθες, όπως σημείωσε ο υπουργός, ανακοινώθηκαν προϊόντα από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που μειώνουν τις τιμές στα ράφια από 13 έως 25%. Και φυσικά σε μόνιμη, σε σταθερή βάση, για τουλάχιστον έξι μήνες. ‘Αρα, συνέχισε ο ίδιος, τελικά οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφθούν τα σούπερ μάρκετ και σταδιακά θα δουν τις επόμενες μέρες 1.000 προϊόντα τουλάχιστον που έχουν μειώσει την τιμή τους στα ράφια.

   

  Το φαινόμενο της ακρίβειας ταλανίζει όλη την Ευρώπη

  Επιπλέον ανέφερε: «υπάρχει έρευνα από τον ΙΕΛΚΑ όπου έγινε σύγκριση ενός τυπικού ελληνικού καλαθιού του νοικοκυριού με αντίστοιχα καλάθια στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Το τυπικό καλάθι ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα ήταν φθηνότερο και από την Ιταλία και από τη Γαλλία και από την Ισπανία και ήταν στα ίδια επίπεδα και λίγο ακριβότερο από το καλάθι στην Πορτογαλία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης μελέτη που έκανε ο ΙΕΛΚΑ όπου μετράει, τις μέσες τιμές των προϊόντων, με ακρίβεια και με επιστημονική μέθοδο.

  »Φυσικά υπάρχουν προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ του εξωτερικού που μπορεί να είναι φθηνότερα από την Ελλάδα και αντίστοιχα εκατοντάδες προϊόντα στα ελληνικά ράφια των σούπερ μάρκετ που είναι φθηνότερα από το εξωτερικό και από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Το θέμα είναι εμείς πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό που βλέπουμε ότι επιμένει ιδιαίτερα στα τρόφιμα – αν και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα έχει πληθωρισμό στο μέσο όρο της Ευρώπης. Η Ελλάδα σε επίπεδο διετίας έχει ένα πληθωρισμό στα τρόφιμα της τάξης του 21 έως 23%, όταν στη Βουλγαρία για παράδειγμα, που είναι μια φθηνή αγορά και μια πιο φτωχή σε εισαγωγικά σε ό,τι αφορά τους μισθούς χώρα, ο πληθωρισμός εκεί είναι στο 30%. Δηλαδή η Βουλγαρία έχει σχεδόν 10 μονάδες υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από ότι η Ελλάδα. Το φαινόμενο της ακρίβειας δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δυστυχώς ταλανίζει όλη την Ευρώπη. Ερχόμαστε λοιπόν εμείς ως κυβέρνηση και μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που έχουν τα νοικοκυριά, προσπαθούμε να θωρακίσουμε την ελληνική οικογένεια από την ακρίβεια να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά σε πιο προσιτές τιμές. Με δυο πρωτοβουλίες, με το “καλάθι του νοικοκυριού” και με την πρωτοβουλία “μόνιμης μείωσης τιμής”. Και βεβαίως να αποτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας μέσα από τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων».

  Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης συνεισφέρει και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό τομέα που είναι η δημιουργία και η διασφάλιση ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών στην Ελλάδα, που θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. «Γιατί αυτός είναι ο μόνιμος τρόπος τελικά να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια, Γιατί κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα μειωθεί, θα αποκλιμακωθεί, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται, οι αυξήσεις όμως στους μισθούς και οι αυξήσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, συνταξιούχων και μισθωτών, θα παραμείνουν οπότε αυτό θα είναι μια μεγάλη βοήθεια για τα νοικοκυριά» κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

   

  ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK