Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Παχυσαρκία: Αυτή είναι η πρωτεΐνη που προστατεύει

  Ερευνηττές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έκαναν πειραματα σε πειραματόζωα που ήταν παχύσαρκα λόγω διατροφής πλούσιας σε λιπαρά. Και ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με τα αρσενικά, τα θηλυκά ποντίκια προστατεύονται από την παχυσαρκία και τη φλεγμονή επειδή εκκρίνουν περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται RELMalpha.

  «Η μελέτη μας εντοπίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρωτεΐνη RELMalpha στις διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στην ανοσολογική απόκριση λόγω παχυσαρκίας», δήλωσε η Meera G. Nair, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών.

  Παχυσαρκία και πρωτεΐνη RELMalpha

  Τα RELM ή μόρια που μοιάζουν με ρεζιστίνη, αποτελούν μια οικογένεια πρωτεϊνών που εκκρίνονται από θηλαστικά και εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό σε μολυσματικές και φλεγμονώδεις ασθένειες.

  Μία από αυτές τις πρωτεΐνες, η RELMalpha, ενεργοποιείται γρήγορα στο σώμα του ποντικιού μετά από μόλυνση και χρησιμεύει για την προστασία των ιστών του σώματος. Έχει μια ακολουθία και λειτουργία παρόμοια με την ρεζιστίνη στον άνθρωπο.

  «Η πρωτεΐνη RELMalpha ρυθμίζει δύο τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού: τα αντιφλεγμονώδη μακροφάγα και τα ηωσινόφιλα», είπε η Nair. Τα μακροφάγα και τα ηωσινόφιλα είναι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις ασθένειες, αλλά μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό όταν δεν υπάρχει μόλυνση.

  «Αντίθετα, οι άνδρες εξέφρασαν λιγότερη RELMalpha, είχαν λιγότερα ηωσινόφιλα και είχαν φλεγμονώδη μακροφάγα που προάγουν την παχυσαρκία».

  Όταν οι ερευνητές διέγραψαν την RELMalpha σε θηλυκά ποντίκια, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια δεν προστατεύονται πλέον από την παχυσαρκία, είχαν λιγότερα ηωσινόφιλα και είχαν φλεγμονώδη μακροφάγα -παρόμοια με τα αρσενικά ποντίκια.

  «Ωστόσο, καταφέραμε να μειώσουμε την παχυσαρκία σε αυτά τα θηλυκά ποντίκια θεραπεύοντάς τα με ηωσινόφιλα ή με RELMalpha, προτείνοντας έτσι πολλά υποσχόμενους θεραπευτικούς στόχους», είπε η Nair. «Είμαστε οι πρώτοι που χαρτογραφήσαμε αυτό το μονοπάτι στα θηλυκά, που προστατεύει από την παχυσαρκία».

  Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον κρίσιμο «άξονα RELMalpha–ηωσινόφιλων–μακροφάγων» που λειτουργεί στα θηλυκά για να προστατεύει από την παχυσαρκία και τη φλεγμονή που προκαλείται από τη διατροφή. Η προώθηση αυτών των οδών θα μπορούσε, επομένως, να προσφέρει νέες θεραπείες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

  Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο eLife.

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK