Αρχική Υγεία Πανδημία ΗΠΑ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει μεγάλη προμήθεια θεραπείας για την...

Πανδημία ΗΠΑ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει μεγάλη προμήθεια θεραπείας για την COVID-19 για το χειμερινό κύμα

Πανδημία ΗΠΑ: Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σχέδια για την αγορά του sotrovimab, ενός ερευνητικού μονοκλωνικού αντισώματος που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη θεραπεία της COVID-19, σύμφωνα με δελτίο τύπου από τις φαρμακοβιομηχανίες, GlaxoSmithKline (GSK) plc και Vir Biotechnology, Inc. Οι συμβάσεις ανέρχονται συνολικά σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. “Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ασθενών που συνεχίζουν να νοσούν με COVID-19 σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ, υπάρχει συνεχής ανάγκη για πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες.

Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να βοηθήσουμε να γίνει το sotrovimab διαθέσιμο για αυτές τις ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Hal Barron, Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος και Πρόεδρος Ε&Α, GSK, σε δελτίο τύπου.

Το Sotrovimab έλαβε Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων EUA, το ερευνητικό μονοκλωνικό αντίσωμα ενδοφλέβιας έγχυσης μιας δόσης SARS-CoV-2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ήπιων έως μέτριας έντασης COVID-19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, που βρέθηκαν θετικά στην COVID-19 και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 που οδηγούν σε νοσηλεία ή θάνατο, σύμφωνα με τον ιστότοπο του FDA. «Δίνει στους ασθενείς ένα πραγματικό προβάδισμα για την καταπολέμηση του ιού», είπε ο Bart Murray, Αντιπρόεδρος της COVID Therapeutics στο GSK σε συνέντευξή του στο Fox news.

Ο Μάρεϊ είπε στο Fox news ότι οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 πρέπει να γνωρίζουν αυτή τη θεραπεία και θα πρέπει να ρωτήσουν τους γιατρούς τους εάν είναι κατάλληλη για αυτούς, ειδικά εάν έχουν μια υποκείμενη πάθηση ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς υψηλού κινδύνου – και δεν πρέπει να διστάζουν να ζητήσουν από το γιατρό τους να λάβουν θεραπεία», είπε ο Murray στο Fox.

Το Sotrovimab δεν εγκρίνεται για χρήση σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του FDA, το sotrovimab δεν είναι εγκεκριμένο για όσους νοσηλεύονται λόγω COVID-19 ή χρειάζονται οξυγονοθεραπεία λόγω COVID-19. Επίσης, δεν ενδείκνυται σε ασθενείς που χρειάζονται αύξηση της αρχικής ταχύτητας ροής οξυγόνου λόγω COVID-19 (σε εκείνους που υποβάλλονται σε χρόνια οξυγονοθεραπεία λόγω υποκείμενης συννοσηρότητας που δεν σχετίζεται με την COVID-19), ανέφερε η υπηρεσία υγείας στον ιστότοπο.

Ο FDA λέει επίσης ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα SARS-CoV-2 μπορεί να σχετίζονται με χειρότερα κλινικά αποτελέσματα όταν χορηγούνται σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο υψηλής ροής ή μηχανικό αερισμό. Τα τελικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από τη δοκιμή Φάσης ΙΙΙ COMET-ICE στην οποία συμμετείχαν 1057 άνθρωποι, έδειξαν ότι το sotrovimab μείωσε τη νοσηλεία και τον κίνδυνο θανάτου κατά 79 τοις εκατό σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή νόσο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με δελτίο τύπου των εταιρειών.

Η ανακοίνωση σημείωσε ότι τα δεδομένα in vitro υποδεικνύουν ότι το sotrovimab διατηρεί τη δραστηριότητα έναντι της παραλλαγής Delta και άλλων παραλλαγών που παρακολουθούνται.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι τα δεδομένα από τη μελέτη COMET-Tail Phase III υποδηλώνουν ότι η ένεση του Sotrovimab στον μυ του ασθενούς ήταν εξίσου αποτελεσματική σε σύγκριση με την ενδοφλέβια χορήγησή του σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Ο Barron είπε ότι αυτό δυνητικά προσφέρει μια πιο βολική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Covid-19, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αξιωματούχοι της GSK είπαν στο Fox News ότι θα προμηθεύσουν αυτές τις δόσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έως τις 17 Δεκεμβρίου 2021, επεκτείνοντας την πρόσβαση των ασθενών στο sotrovimab σε εθνικό επίπεδο.

«Με τους αναμενόμενους χειμερινούς μήνες που έχουμε μπροστά μας, η προσφορά είναι έγκαιρη», είπε ο Μάρεϊ στη συνέντευξη στο Fox News.

Ο Μάρεϊ εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι η θεραπεία είναι δωρεάν για όσους είναι επιλέξιμοι για τη θεραπεία, χάρη στην κρατική σύμβαση.

«Είναι σημαντικό να κάνετε το εμβόλιο – αλλά αν εξακολουθείτε να κολλάτε τον ιό, εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να πάρετε τα αντισώματα χωρίς κόστος».

ΠΗΓΗ