Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά η 8η Απριλίου – Όχι στις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό

  Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά η 8η Απριλίου , με 6 εκατομμύρια Ρομά να ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

  αντιμετωπίζοντας , ακόμη και σήμερα ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και περιθωριοποίηση.

  Το Porajmos (το Ολοκαύτωμα των Ρομά) από την ναζιστική Γερμανία , κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου στοίχισε τις ζωές 800.000 ψυχών

  Χρειάζεται πολύς αγώνας για να νικηθεί ο ρατσισμός και ο αντιτσιγγανισμός και να βρουν οι Έλληνες Τσιγγάνοι την δικαιωματική τους θέση στην Ελληνική κοινωνία

  Συμμετοχή και διαφορετικότητα, δυο έννοιες που η εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή , κάνουν ισχυρότερη την Δημοκρατία μας . 

  Το Marzahn, το πρώτο στρατόπεδο εγκλεισμού Ρομά (Τσιγγάνων) στο Τρίτο Ράιχ

  Για την Ιστορία

  Η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά καθιερώθηκε το 1990 στη Βαρσοβία σε ανάμνηση του Α Διεθνούς Συνεδρίου των αντιπροσώπων Ρομά που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971.

  Τέθηκαν τότε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός στέρεου οικοδομήματος με στόχο την άρση των εμποδίων για την εφαρμογή των ατομικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ρομά ανά τον κόσμο. Στο συνέδριο του Λονδίνου οι Άγγλοι Ρομά εκπροσωπούνταν από τους Grattan Puxon και Donald Kenrick, οι Γιουγκοσλάβοι Ρομά από τον Jarko Jovanovic και οι Γάλλοι Ρομά από τον Matéo Maximoff. Η Ένωση Ρομά-Τσιγγάνων της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας εκπροσωπήθηκε επίσης.

  Το Ιδρυτικό Συνέδριο της 8ης Απριλίου 1971 στέφθηκε με επιτυχία σηματοδοτώντας ημερομηνία ορόσημο. Πάρθηκαν μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, όπως

  1. Σύσταση σημαίας των Ρομά η σημαία αντιπροσωπεύει έναν λαό και όχι ένα κράτος με καθορισμένα σύνορα. Το γαλάζιο χρώμα συμβολίζει τον ουρανό, την ελευθερία, την πνευματικότητα και την αιωνιότητα. Το πράσινο χρώμα συμβολίζει τη φύση, τη γη, τη γονιμότητα και τις απτές πτυχές της ζωής. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα, την ύπαρξη του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας. Ο τροχός με τις 16 ακτίνες συμβολίζει άμαξα με άλογα, ταξίδια, περιπλανήσεις, ανάπτυξη και πρόοδο.

  2. Καθιέρωση Ύμνου των Ρομά Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Jarko Jovanović, ποιητή Ρομά από την πρώην Γιουγκοσλαβία, του οποίου μέλη της οικογενείας έχασαν τη ζωή τους στο Άουσβιτς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μουσική του ύμνου ονόματι Gelem (= Πήγα) βασίζεται σε παραδοσιακή μελωδία των Ρομά (*).

  3. Διάδοση ενός νέου ονόματος Επιλέχτηκε επίσημα ο όρος Ρομά, αποτελώντας έναν όρο-ομπρέλα για το σύνολο των πληθυσμών προερχομένων από ένα ευρύ φάσμα ομάδων (Roma, Sinti, Kale, Manouches, Αθίγγανοι κ.α.)

  4. Ίδρυση επιτροπών για τις κοινωνικές υποθέσεις οι επιτροπές αυτές θα ασχολούντο με την εκπαίδευση, τη γλωσσολογία, τον πολιτισμό καθώς και τα εγκλήματα πολέμου (δηλ. τη διερεύνηση της γενοκτονίας των Ρομά από τους Ναζί, τη διαιώνιση της μνήμης των θυμάτων και την κατάρτιση αρχείων ώστε να γίνουν κάποτε αιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις).

  Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά συμβολίζει την ειρήνη, συμβάλλει στην ένταξη, την ενσωμάτωση και την ενδυνάμωση των κοινοτήτων των Ελλήνων Ρομά φέρνοντας τους σε επαφή με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, προβάλλει τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Ρομά κοινότητας και συμβάλλει στην καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της ρητορικής του μίσους.

  Ρομά (Τσιγγάνοι) αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρουκ σε καταναγκαστικά έργα. Γερμανία, μεταξύ 1941 και 1944.

  (*)   Gelem – Πήγα

  Πήγα, περπάτησα σε δρόμους μακρυνούς, 

  Συνάντησα Ρομά ευτυχισμένους.

  Ω! Ρομά, από πού προέρχεστε, 

  Με τις χαρούμενες σκηνές στο δρόμο; 

  Ω! Ρομά, ω νειάτα των Ρομά! 

  Κάποτε είχα μια οικογένεια μεγάλη, 

  Η Μαύρη Λεγεώνα των Ναζί τη δολοφόνησε…

  Ελάτε μαζί μου, Ρομά από όλο τον κόσμο, 

  Για τους Ρομά έχουν ανοίξει δρόμοι…

  Τώρα είναι η ώρα, σηκωθείτε Ρομά, 

  Θα ανεβούμε ψηλά- αρκεί να δράσουμε 

  Ω! Ρομά, ω νειάτα των Ρομά! 

  Άνοιξε, Θεέ, πόρτες λευκές στον ουρανό

  Έτσι να δω, πού είναι οι άνθρωπoί μου; 

  Επιστρέψτε, περιηγηθείτε στους δρόμους 

  Περπατήστε με ευτυχισμένους Ρομά 

  Ω! Ρομά, ω νειάτα των Ρομά! 

  Σήκω Ρομά! Τώρα είναι η ώρα 

  Ελάτε μαζί μου, Ρομά από όλο τον κόσμο

  Σκούρο μου πρόσωπο, 

  Μαύρα μου μάτια, 

  Σας θέλω σαν τα σταφύλια τα γλυκά

  Ω! Ρομά, ω νειάτα των Ρομά!

     Πηγή άρθρου

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK