Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Ουάνγκ Γι: Η Κίνα θα εργαστεί για την «αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή»

  Η κυβέρνηση της Κίνας θα εργαστεί για «την αποκατάσταση της ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας (20/11) στο Πεκίνο ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι αντιπροσωπεία κορυφαίων διπλωματών αραβικών κρατών και χωρών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό.

  «Ας εργαστούμε μαζί για να ηρεμήσει γρήγορα η κατάσταση στη Γάζα και να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ουάνγκ στην εναρκτήρια τοποθέτησή του.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  «Ξετυλίγεται ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα», συνέχισε ο κινέζος ΥΠΕΞ, απευθυνόμενος σε ομολόγους του και κορυφαίους διπλωμάτες που συμμετέχουν στην αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ινδονησίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

  «Η κατάσταση στη Γάζα πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου και θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση την ιδέα του καλού και του κακού και θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας», συνέχισε.

  «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με επείγοντα τρόπο και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της τραγωδίας», συμπλήρωσε.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν σχεδόν 1.200 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, και άλλοι 240 τέθηκαν υπό ομηρία.

  Σε αντίποινα ο στρατός του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίζεται πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς, σφυροκοπεί ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας.

  Το εύρος των καταστροφών και ο απολογισμός των θυμάτων προκαλεί ολοένα πιο έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς μέρους της διεθνούς κοινότητας.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την 7η Οκτωβρίου, ανάμεσά τους πάνω από 5.500 παιδιά.

  Η Κίνα ανακοίνωσε την Κυριακή την επίσκεψη της υπουργικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχει επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

  Σκοπός των συνομιλιών είναι «να προωθηθεί αποκλιμάκωση της εξελισσόμενης ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιλυθεί με δίκαιο τρόπο το παλαιστινιακό ζήτημα».

  «Η Κίνα είναι καλή φίλη και αδελφή των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», είπε ο κ. Ουάνγκ.

  «Πάντα υπερασπιζόμαστε σθεναρά τα δικαιώματα και τα θεμιτά συμφέροντα των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και πάντα υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του παλαιστινιακού λαού να αποκατασταθούν τα δικαιώματά του και τα θεμιτά εθνικά συμφέροντά του», επέμεινε.

  Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία κάλεσε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς κάνει στο Πεκίνο τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

  Σε έκτακτη κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΙΣ στο Ριάντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απευθύνθηκε έκκληση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ απορρίφθηκε η ισραηλινή θέση πως η επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι αμυντικού χαρακτήρα.

  Στη σύνοδο ζητήθηκε ακόμα να τερματιστεί η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσουν οι πωλήσεις και οι δωρεές όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ.

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK