Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μακρά Covid: Μη παρεμβατική εγκεφαλική διέγερση (NIBS) θα μπορούσε να είναι η θεραπεία

  Η μακρά COVID επηρεάζει σχεδόν το 40% των ατόμων με λοίμωξη SARS-CoV-2. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διαταραχές της όρασης και γνωστική εξασθένηση. Η μειωμένη παροχή οξυγόνου στα κύτταρα του νευρικού συστήματος μπορεί να «σιγάσει» τα κύτταρα. Αυτοί οι «σιωπηλοί νευρώνες» μπορεί να είναι υπεύθυνοι για ορισμένα μακρά συμπτώματα της COVID. Η αύξηση της παροχής οξυγόνου χρησιμοποιώντας τεχνικές νευροτροποποίησης μπορεί να επανενεργοποιήσει τα σιγασμένα κύτταρα του νευρικού συστήματος.

  Το “Long COVID” αναφέρεται σε παρατεινόμενα συμπτώματα μετά τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την νόσο COVID-19. Γενικά, τα άτομα με ήπια έως μέτρια περιστατικά COVID-19 βελτιώνονται μέσα σε 1-2 εβδομάδες, αλλά τα σοβαρά κρούσματα μπορεί να έχουν συμπτώματα για μήνες. Οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως την μακρά COVID – επίσης γνωστή ως χρόνια. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι σχεδόν το 37% των ανθρώπων είχαν μακρά συμπτώματα COVID έως και 6 μήνες μετά τη μόλυνση και οι μισοί από αυτούς που δεν χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID. Η σοβαρότητα της αρχικής ασθένειας COVID-19 έχει μικρή επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης μακράς διάρκειας COVID-ακόμη και άτομα με ήπια ασθένεια μπορεί να έχουν συμπτώματα μακράς διάρκειας.

  Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Restorative Neurology and Neuroscience διαπίστωσε ότι η αύξηση της ροής του αίματος χρησιμοποιώντας μικρορεύματα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της γνωστικής εξασθένησης, της απώλειας όρασης και της κόπωσης σε άτομα με μακροχρόνια COVID. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι οι αλλαγές στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στα μικροαγγεία, η μειωμένη ροή αίματος και η έλλειψη οξυγόνου είναι η κύρια αιτία των συμπτωμάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος σε άτομα με COVID-19. Η έλλειψη οξυγόνου, μειώνει τη μεταβολική δραστηριότητα και αποσιωπά τους νευρώνες ή τα κύτταρα του νευρικού συστήματος.

  Η μελέτη

  Ερευνητές στο SAVIR-Center στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, θεράπευσαν δύο γυναίκες με μακρά συμπτώματα COVID χρησιμοποιώντας μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση (NIBS) για να καταλάβουν εάν η νευροτροποποίηση θα μπορούσε να ενισχύσει τη ροή του αίματος και να αναστρέψει την οπτική βλάβη. Οι ερευνητές παρείχαν διέγερση εναλλασσόμενου ρεύματος των ματιών και του εγκεφάλου και ολοκλήρωσαν τις γνωστικές αξιολογήσεις πριν και μετά τη θεραπεία. Οι συμμετέχουσες έλαβαν 10-13 συνεδρίες θεραπείας διάρκειας 30-45 λεπτών η καθεμία. Οι ερευνητές παρείχαν για λίγο ηλεκτρικά ρεύματα μέσω ηλεκτροδίων που ήταν συνδεδεμένα στο μέτωπο ενώ οι συμμετέχουσες κάθονταν. Μετά τη θεραπεία, οι γυναίκες ξεκουράστηκαν για 15 λεπτά.

  Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μη επεμβατική νευροτροποποίηση με χρήση NIBS βελτίωσε την απώλεια οπτικού πεδίου σε λιγότερο από 4 ημέρες. Οι ερευνητές παρατήρησαν βελτιωμένη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων στις περιφερικές αρτηρίες και φλέβες, με «όλες τις φλέβες» να παρουσιάζουν βελτιωμένη μέγιστη διαστολή των αγγείων κατά 113% και τις περιφερικές φλέβες να παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 300% αλλαγή στη διαστολή των αγγείων μετά τη θεραπεία με NIBS. Εκτός από προβλήματα όρασης, οι συμμετέχουσες είχαν αναφέρει σοβαρά γνωστικά συμπτώματα. Και τα δύο βελτιώθηκαν μετά τη θεραπεία, με τη μία συμμετέχουσα να δείχνει επίσης θετική ανάκαμψη 40-60% στα γνωστικά τεστ.

  ΠΗΓΗ

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK