Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Καρκίνος συμπτώματα: Ποιο είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα πριν τη διάγνωση καρκίνου με 23%;

  Υπάρχουν πολλές μορφές καρκίνου, άλλες εξαιρετικά σπάνιες και άλλες πιο συχνές. Σε κάθε περίπτωση, ο καρκίνος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στο να χάνουν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. Η έλλειψη κατανόησης των αρχικών συμπτωμάτων λέγεται ότι συμβάλλει σε αυτά τα τραγικά στατιστικά. Ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα κάποιου πριν εντοπιστεί, με αποτέλεσμα μια μακρύτερη ή πιο σκληρή πορεία θεραπείας με άλλους να χάνουν δυστυχώς τη ζωή τους. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ζωής και για την ύπαρξη κατάλληλης θεραπείας. Έχει διεξαχθεί έρευνα για να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αρχικά προειδοποιητικά σημάδια για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, ανακαλύπτοντας το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα πριν από τη διάγνωση.

  Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Health προσπάθησε να καλύψει αυτό το κενό στη γνώση. “Η ευαισθητοποίηση σχετικά με πιθανά συμπτώματα καρκίνου είναι σημαντική για την έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας”, έγραψαν οι ερευνητές στην περίληψη της μελέτης. “Οι πρόσφατες εκστρατείες επικεντρώθηκαν σε ομάδες συμπτωμάτων (όπως κοιλιακά συμπτώματα) παρά σε μεμονωμένα συμπτώματα συναγερμού που σχετίζονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες καρκίνου. Η κατανόηση της συχνότητας και της φύσης της εμφάνισης κοιλιακών συμπτωμάτων στους ασθενείς με καρκίνο θα μπορούσε να συμβάλει στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία”.

  Εξέτασαν οκτώ εμφανιζόμενα κοιλιακά συμπτώματα σε 15.956 ασθενείς που διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο στην Αγγλία:

  • κοιλιακό άλγος
  • αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
  • φούσκωμα/διάταση
  • δυσπεψία
  • αιμορραγία από το ορθό
  • δυσφαγία
  • παλινδρόμηση
  • ναυτία/έμετο

   

  Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των καρκινοπαθών που παρουσίαζαν κοιλιακά συμπτώματα πριν διαγνωστούν με έναν από τους 27 κοινούς και πιο σπάνιους καρκίνους. “Τα κοιλιακά συμπτώματα είναι κοινά κατά την εμφάνιση μεταξύ των καρκινοπαθών, ενώ ο χρόνος μέχρι την εμφάνιση ποικίλλει ανάλογα με το σύμπτωμα”, κατέληξαν οι ερευνητές. “Η ανάγκη για εκστρατείες ευαισθητοποίησης μπορεί να είναι μεγαλύτερη για συμπτώματα που σχετίζονται με μεγαλύτερα διαστήματα για την αναζήτηση βοήθειας.”

  Άλλα συμπτώματα καρκίνου περιλαμβάνουν:

  • Αίμα στα κόπρανα
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα χωρίς προφανή λόγο
  • Αίσθημα ότι δεν έχετε αδειάσει πλήρως μετά την τουαλέτα
  • Πόνο στο στομάχι ή στην πλάτη σας (πρωκτό).

  Συμβουλές για μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

  Δεν είναι πάντα σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο, αλλά υπάρχουν αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να προληφθούν. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου, σύμφωνα με την Cancer Research UK: “Το να είσαι υπέρβαρος δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα αναπτύξεις καρκίνο. Αλλά αν είσαι υπέρβαρος είναι πιο πιθανό να πάθεις καρκίνο παρά αν έχεις υγιές βάρος”. Παχυσαρκία σημαίνει να είσαι πολύ υπέρβαρος με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο. Ο ΔΜΣ είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για να μετρήσετε εάν έχετε ένα υγιές βάρος για το ύψος σας. “Ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου είναι υψηλότερος σε άτομα που είναι παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνους που έχουν υγιή ΔΜΣ”, προειδοποιεί η Cancer Research UK.

   

  ΠΗΓΗ

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK