Αρχική Υγεία Ιαπωνία: Μόνο το 30% των κέντρων συμβουλευτικής για παιδιά διαθέτουν οδηγίες για...

Ιαπωνία: Μόνο το 30% των κέντρων συμβουλευτικής για παιδιά διαθέτουν οδηγίες για πρόληψη σεξουαλικής κακοποίησης

Μόνο το 30% περίπου των τοπικών κυβερνήσεων σε όλη την Ιαπωνία που διαθέτουν κέντρα συμβουλευτικής για παιδιά έχουν σαφώς καθορισμένους κανόνες και οδηγίες για την πρόληψη ακατάλληλων σχέσεων μεταξύ προσωπικού και παιδιών, σύμφωνα με έρευνα της Mainichi Shimbun. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων στα χέρια του προσωπικού του παιδικού συμβουλευτικού κέντρου και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.

Λεπτομέρειες για την έρευνα

Η έρευνα Mainichi διεξήχθη μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2021, αναζητώντας απαντήσεις από 74 τοπικές κυβερνήσεις όπου βρίσκονται κέντρα συμβουλευτικής για παιδιά. Από αυτούς, ανταποκρίθηκαν συνολικά 64 τοπικοί φορείς:

  • 43 νομαρχιακές κυβερνήσεις
  • 16 πόλεις με κυβερνητικά διατάγματα
  • 1 πόλη πυρήνα
  • 4 πτέρυγες στο Τόκιο

 

Σύμφωνα με την έρευνα, 49 τοπικές κυβερνήσεις, ή σχεδόν το 80% των 64 τοπικών φορέων, δήλωσαν ότι είχαν θέσει κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές για να αποτρέψουν το προσωπικό και τα παιδιά να αναπτύξουν ακατάλληλες σχέσεις. Αλλά το πώς το προσωπικό του παιδικού κέντρου συμβουλευτικής και άλλοι ενημερώθηκαν για τους κανόνες και τις οδηγίες διέφεραν, με μόνο 19 τοπικές κυβερνήσεις να τους αναφέρουν ξεκάθαρα σε εγχειρίδια και άλλα έγγραφα και οι υπόλοιπες 30 να λένε ότι ενημέρωναν προφορικά το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων μεθόδων. Οι 19 τοπικές κυβερνήσεις που δήλωσαν ότι περιέγραψαν με σαφήνεια τους κανόνες γραπτώς αποτελούν μόλις το 30% των 64 τοπικών κυβερνήσεων που απάντησαν στην έρευνα. Οι τοπικές κυβερνήσεις που καθόρισαν με σαφήνεια κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές δήλωσαν ότι έχουν λάβει μέτρα όπως η ενσωμάτωση στα εγχειρίδιά τους απαγορεύσεις στην ατομική επαφή μεταξύ προσωπικού και παιδιών, απαγορεύσεις στο προσωπικό που δίνει τη διεύθυνση στα παιδιά και έναν γενικό κανόνα ότι το προσωπικό του ίδιου φύλου με τα παιδιά χειριστεί τις υποθέσεις τους.

Συνεχιζόμενα περιστατικά κακοποίησης

Τον Μάρτιο του 2017, ένα μέλος του προσωπικού μερικής απασχόλησης που εργαζόταν στο Παιδικό Συμβουλευτικό Κέντρο Sapporo καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για άσεμνη επίθεση μετά από σεξουαλική κακοποίηση ενός αγοριού που γνώρισε στο κέντρο συμβουλευτικής παιδιών. Τον Οκτώβριο του 2019, ένα προσωπικό συμβουλευτικού κέντρου ανδρών παιδιών στην πόλη Sendai της βορειοανατολικής Ιαπωνίας καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για άσεμνη επίθεση, αφού ανάγκασε δύο κορίτσια που ήταν υπό την προσωρινή προστατευτική επιμέλεια του κέντρου να αγγίξουν τα γεννητικά του όργανα, μεταξύ άλλων συμπεριφορών. Στην τελευταία έρευνα Mainichi προέκυψε ότι τα 10 χρόνια που έληξαν το 2020, υπήρξαν πέντε περιπτώσεις, στις οποίες οι τοπικές κυβερνήσεις απέλυσαν το προσωπικό του κέντρου συμβουλευτικής παιδιών για σεξουαλικά αδικήματα. Το προσωπικό είχε αγκαλιάσει ή φιλήσει τα παιδιά σε ολονύκτια δωμάτια εφημερίας ή τα είχε πάει στα σπίτια τους για να κάνουν σεξ μαζί τους.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το προσωπικό ενός κέντρου συμβουλών παιδιών στην πόλη Yokohama της ανατολικής Ιαπωνίας πήρε ένα κορίτσι γυμνασίου και ένα άλλο μέλος του προσωπικού πήρε ένα κορίτσι γυμνασίου, το οποίο και οι δύο γνώρισαν όταν τα κορίτσια ήταν υπό προσωρινή προστατευτική φροντίδα. κέντρο, σε ξενοδοχεία, και διέπραξε άσεμνες πράξεις σε βάρος τους. Σε έναν από τους άνδρες δόθηκε συνοπτική εντολή να πληρώσει πρόστιμο 500.000 γιεν για παραβίαση του νομαρχιακού διατάγματος για την προστασία των ανηλίκων της Καναγκάουα, ενώ ο άλλος δεν κατηγορήθηκε. Και οι δύο άνδρες διατήρησαν επαφή με τα κορίτσια μέσω των social media. Ως απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις, θεσπίστηκε ένας κανόνας στη Γιοκοχάμα, ώστε αν το προσωπικό του κέντρου λάβει μηνύματα από παιδιά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να τα αναφέρει στους ανωτέρους τους. Από τις 49 τοπικές κυβερνήσεις που δήλωσαν στην έρευνα Mainichi ότι είχαν υιοθετήσει κανόνες και οδηγίες για την πρόληψη ακατάλληλων σχέσεων, 35 τοπικές κυβερνήσεις δεν επέτρεψαν στο προσωπικό του παιδικού κέντρου συμβουλευτικής να διατηρεί επαφή με τα παιδιά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μεθόδων.

 

ΠΗΓΗ