Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Θανάσης Βασιλόπουλος , Δήμαρχος Καλαμάτας Ο Δημότης ήταν, είναι και θα είναι πρωταγωνιστής και οι ανάγκες του, οδηγός μας

  Ο Δημότης ήταν, είναι και θα είναι πρωταγωνιστής και οι ανάγκες του, οδηγός μας, τονίζει ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος , μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα aftodioikisinews.gr και στον δημοσιογράφο Μάκη Μοσχοβούδη

  Με όραμα για την ανάδειξη της Καλαμάτας σε Μητροπολιτικό Δήμο , όχι μόνο στην Μεσσηνία , αλλά σε όλη την Νότια Ελλάδα , με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης , με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πόρων , ρεαλιστικό διεκδικητικό πλαίσιο  και κυρίως με τον δημότη της Καλαμάτας και τις ανάγκες του στο κέντρο της προσοχής  , ο κ. Βασιλόπουλος “ξεδιπλώνει” τον βηματισμό του για το παρόν και το μέλλον της Καλαμάτας 

  Άμεσα από την πρώτη φάση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ιδρύσαμε και λειτουργούμε έως και σήμερα ως Δήμος, Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κορωνοϊού
  
  Οφείλουμε να επανεκκινήσουμε γρήγορα την οικονομία και σε τοπικό επίπεδο
  
  Μέσα από τα έργα υποδομής, μέσα από μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη της Καλαμάτας και στα χωριά μας, δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης
  
  Έχουμε περισσότερους από 34 διαγωνισμούς έργων σε εξέλιξη
  
  Με όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό, σύμφωνα με τα όσα προεκλογικά δεσμευτήκαμε, οδηγούμε το Δήμο μας στη νέα εποχή.
  
  Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, «Καλαμάτα 1821 Δρόμοι Ελευθερίας».
  
  Η Καλαμάτα μητροπολιτικός Δήμος όχι μόνο για τη Μεσσηνία αλλά για τη νότια Ελλάδα.

   

  Ακολουθεί η συνέντευξη

  Κύριε Δήμαρχε. Να σταθούμε στο κορυφαίο θέμα της πανδημίας. Θα ήθελα να μου πείτε για το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης που σχεδιάσατε και υλοποιείτε από την πρώτη στιγμή αυτής της σοβαρής υγειονομικής κατάστασης . Ποιες ήταν οι δράσεις του Δήμου Καλαμάτας;

  Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος

  Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της υγειονομικής κρίσης, ο Δήμος Καλαμάτας έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, καταρχάς για τη μη διάδοση του κορωνοϊού και εν συνεχεία για την αντιμετώπιση καταστάσεων που εκ των πραγμάτων θα καλούμασταν να διαχειριστούμε.

  Ζητήματα στο επίπεδο της πρόληψης, της ενημέρωσης, ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία των υπηρεσιών και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Άμεσα από την πρώτη φάση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ιδρύσαμε και λειτουργούμε έως και σήμερα ως Δήμος, Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κορωνοϊού, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση αλλά όπως προανέφερα στην όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση, σε όλα τα επίπεδα των συνδημοτών μας. Θεωρώ ότι είναι προφανές ότι ως Δήμος κινηθήκαμε άμεσα και στην εφαρμογή όλων των οδηγιών που μέσω του ΕΟΔΥ, της επιστημονικής κοινότητας και των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ υπήρξε προσαρμογή των Υπηρεσιών σε ένα νέο καθεστώς λειτουργίας, με εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, της πλήρους ηλεκτρονικής διακίνησης και διεκπεραίωσης εγγράφων κ.ά.

  Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, προφανώς ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και στην περίπτωση της πανδημίας το κυρίαρχο θέμα πέραν από τα αναγκαία όπως η τήρηση των μέτρων, οι καθαρισμοί, οι απολυμάνσεις, τα μέτρα πρόληψης γενικότερα, είναι η αντιμετώπιση του αόρατου εχθρού μέσα από την εμβολιαστική διαδικασία που ευτυχώς ξεκίνησε στη χώρα μας.

  Με δεδομένο το γεγονός ότι η Καλαμάτα δεν καταγράφεται στον Χάρτη των κρουσμάτων, τι συνέβαλε , θα έλεγα με καταλυτικό τρόπο, ώστε να προκύψει αυτό το καλό αποτέλεσμα;

  Πράγματι ως περιοχή μέχρι σήμερα τα έχουμε πάει καλά. Αυτό όμως δεν λέει από μόνο του κάτι. Έχουμε δει κι άλλες περιοχές που από τη μία στιγμή στην άλλη πέρασαν στο κόκκινο. Θέλω να πω δηλαδή ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής, να μην υπάρχει εφησυχασμός.

  Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και το επόμενο διάστημα παρότι φαίνεται ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, μέσα από τον εμβολιασμό του πληθυσμού, είναι κρίσιμο να μην χαλαρώσουμε, να μην χαθεί η προσπάθεια που έχει γίνει.

  Σίγουρα ο κόσμος είναι κουρασμένος, η κοινωνία μας δέχεται την πίεση που ασκεί η υγειονομική κρίση σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό, όμως ένα πισωγύρισμα σήμερα μπορεί να ήταν καταστροφικό.

  Με δεδομένο ότι έχετε συγκροτήσει ένα συντονιστικό όργανο διαχείρισης αυτής της κατάστασης. Θα έλεγα ότι πιστώνεστε το γεγονός ότι οι δράσεις της διοίκησής σας διαθέτουν την αναγκαία επιστημονική στήριξη με την συνεργασία που έχετε με τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη. Θα ήθελα να μου πείτε για αυτή την συνεργασία και τι υπεραξία έχει παραχθεί για τον Δήμο σας ;

  Είναι σημαντικό ο κόσμος να ενημερώνεται, να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει απαντήσεις και σε τοπικό επίπεδο να έχει μία πιο προσωπική, αν θέλετε, επαφή με ανθρώπους που γνωρίζει ή είναι περισσότερο οικείοι μαζί του.

  Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτηση, από την πρώτη στιγμή, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, ενεργοποιήσαμε το Συντονικό Κέντρο Διαχείρισης Κορωνοϊού, μέσω του οποίου είναι αλήθεια ότι διεκπεραιώθηκαν θέματα και οργανώθηκαν καλύτερα τα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία.

  Ο Δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος με τον Καθηγητή Ιατρικής κ. Χαλβατσιώτη

  Ως Δήμος, ως Δημοτική Αρχή αλλά και προσωπικά ως Δήμαρχος έχω επιλέξει να συμβουλεύομαι τους ειδικούς. Δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα, ούτε να κάνουμε εμείς οι αιρετοί τους ειδικούς. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει μία πολύ καλή συνεργασία με τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον φίλο Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, ο οποίος με την επιστημονική του κατάρτιση αλλά και προσέγγιση στα θέματα έχει βοηθήσει πολύ τόσο στα να υπάρξουν δράσεις ενημερωτικές και να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το Δήμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Είναι, μιας και ρωτάτε, μία συνεργασία που μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και στη μετά κορωνοϊού εποχή, με ανάπτυξη διαφόρων δράσεων στους τομείς της υγείας και της άθλησης.

  Δώστε μας την συνοπτική ανασκόπηση της όλης κατάστασης και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι προτεραιότητες που έχετε θέσει, από εδώ και στο εξής, σε συνδυασμό βεβαίως και με το θέμα του εμβολιασμού.

  Καταρχάς το μείζον σήμερα είναι να τρέξει η διαδικασία του εμβολιασμού. Έχει μεν ξεκινήσει, όχι όμως με τον ρυθμό που περιμέναμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μόνο έτσι θα μπορέσει να επιστρέψει και πάλι το χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.

  Εδώ βεβαία είναι που ξεκινούν και οι μεγάλες προκλήσεις. Προκλήσεις όχι μόνο για το Δήμο αλλά συνολικά για την χώρα μας, μιας και η υγειονομική κρίση έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, με την οικονομία όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί από την καθημερινότητά του να έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

  Ως εκ τούτου οι πρωτοβουλίες και οι προτεραιότητες πρέπει να στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

  Οφείλουμε να επανεκκινήσουμε γρήγορα την οικονομία και σε τοπικό επίπεδο, πέραν των όσων σε μικρό βαθμό μπορούμε να προσφέρουμε στην επιχειρηματικότητα (μειώσεις δημοτικών τελών, ρυθμίσεις οφειλών κ.λπ.).

  Εκείνο που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα είναι η συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση της υλοποίησης έργων, του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού που ξεπερνά τα 50-60 εκατ. € σε αυτή τη φάση.

  Μέσα από τα έργα υποδομής, μέσα από μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη της Καλαμάτας και στα χωριά μας, δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης, ικανές να αναστρέψουν τη δύσκολη κατάσταση που όλοι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο πέρασμα της πανδημίας.

  Να αφήσουμε την πανδημία και να μας μιλήσετε για τις βασικές σας διεκδικήσεις προς την κεντρική εξουσία, ως δημοτική αυτοδιοίκηση.

  Οι διεκδικήσεις θα υπάρχουν πάντα και θα είναι πολλές, όσο η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας έχει τη σημερινή της μορφή, δηλαδή την εξάρτηση από την κεντρική εξουσία, όπως τουλάχιστον το θέσατε στην ερώτησή σας.

  Διεκδικήσεις σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, διεκδικήσεις για ζητήματα θεσμικά, διεκδικήσεις για έργα και παρεμβάσεις που αφορούν το Δήμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή – περιφέρεια, αν θέλουμε να μιλάμε με σύγχρονους όρους ανάπτυξης.

  Να σας πω ότι στο γενικό επίπεδο, ο Δήμος μας πρωταγωνιστεί και διεκδικεί τα μεγάλα έργα, την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, το Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Διεθνή Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», την βελτίωση του δρόμου που οδηγεί στη Μάνη και πολλά – πολλά ακόμη όπως η ολοκλήρωση του ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα κ.ά.

  Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τους Δήμους της Μεσσηνίας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί η Καλαμάτα μπορεί και έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Αυτά ως μία σύντομη περιγραφή στο γενικό πλαίσιο.

  Υπάρχει όμως και το τοπικό, το επιχειρησιακό μας πλάνο, το οποίο είναι σε εξέλιξη, με έμφαση στις υποδομές, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών, στη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην ενίσχυση δομών και δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

  Είναι δεκάδες τα έργα που διεκδικούμε μέσω του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, του ΠΔΕ, του ΕΣΠΑ, του επιχειρησιακού της Περιφέρειας και των τομεακών των Υπουργείων.

  Έργα και μελέτες προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Παράλληλα έχουμε περισσότερους από 34 διαγωνισμούς έργων σε εξέλιξη, έργα που έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παθογένειες του Ν. 4412/2016.

  Τι είναι αυτό που κατά την γνώμη σας πρέπει να αλλάξει στην πόλη;

  Δεν θα σας πω τι πρέπει να αλλάξει. Θα σας πω τι αλλάζουμε με τα έργα μας.

  Και αναφέρομαι στο εμβληματικό έργο της κατασκευής του αγωγού ύδρευσης από το Πήδημα στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 12 εκατ. €, στην κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης, στην πλήρη αλλαγή του δικτύου ύδρευσης στην πόλη, σε έργα δικτύων που αφορούν την αποχέτευση, στην εν εξελίξει διαδικασία που σύντομα θα μας οδηγήσει στο τεράστιο έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης με προϋπολογισμό που μπορεί να αγγίξει ή να ξεπεράσει τα 100 εκατ. €, στην κατασκευή νέων σχολείων, Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου, στην ίδρυση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμΕΑ, Δημοτικά Υπνωτήρια, Δημοτικά Μαγειρεία, σε αναπλάσεις περιοχών, στην αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στη δημιουργία Πράσινων Σημείων, στην πολεοδόμηση περιοχών στην Ανατολική και Δυτική παραλία και στη διάνοιξη οδών.

  Αναφέρομαι σε σειρά έργων, δράσεων και παρεμβάσεων που χρειάζονται αρκετές σελίδες για να αποτυπωθούν και δεν αποτελούν απλά λέξεις σε ένα πρόγραμμα, αλλά έργα και διαδικασίες που είτε είναι σε εξέλιξη είτε έχουν δρομολογηθεί.

  Με όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό, σύμφωνα με τα όσα προεκλογικά δεσμευτήκαμε, οδηγούμε το Δήμο μας στη νέα εποχή.

  Καλαμάτα 1821 – 2021. Πέστε μας για την προετοιμασία και τον προγραμματισμό σας ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821;

  Το 2021 είναι μία χρονιά – σημείο αναφορά και για την περιοχή μας.

  Ο Δήμος μας, η Καλαμάτα μας θα τιμήσει την ιστορική επέτειο με σειρά εορτασμών και δράσεων.

  Στον σχεδιασμό μας υπάρχει τόλμη, όπως επίσης υπάρχει και η διάθεση για τη δημιουργία του νέου.

  Η προετοιμασία μας εξελίσσεται, έχουμε λάβει επίσημα την έγκριση ένταξης δράσεων του Δήμου στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και συνεχίζουμε.

  Περιληπτικά πρόκειται για δράσεις που αφορούν ένα forum διπλωματίας και διεθνών σχέσεων, επετειακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, την ανάδειξη του ελαιολάδου του ’21 και καθώς και μία δράση με τίτλο «Καλαμάτα 2021. Φως – και υμείς εφωτίσθητε».

  Ως Δήμος βέβαια έχουμε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, «Καλαμάτα 1821 Δρόμοι Ελευθερίας». Αυτή η τριμερής συνεργασία Δήμου Καλαμάτας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και View Master με συντονιστή το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα τον καθηγητή Νίκο Ζαχαριά.

  Είναι κρίσιμο η πόλη μας να διαχειριστεί τις στιγμές αυτές, να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, παρουσιάζοντας την Καλαμάτα των επόμενων δεκαετιών.

  Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας κ. Δήμαρχε και αφού σας ευχαριστήσω εκ μέρους της aftodioikisinews , θα ήθελα να μου πείτε Ποιο είναι το όραμά σας για την Καλαμάτα των επόμενων Χρόνων;

  Το όραμά μας είναι να μεγαλώσουμε την Καλαμάτα, με την πολεοδόμηση περιοχών στην Ανατολική και Δυτική παραλία, με την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ταϋγέτου .

  Να ενισχύσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να θωρακίσουμε το Δήμο μας από τα φυσικά φαινόμενα, να θέσουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθιστώντας την Καλαμάτα μητροπολιτικό Δήμο όχι μόνο για τη Μεσσηνία αλλά για τη νότια Ελλάδα.

  Είμαι βέβαιος ότι με σκληρή δουλειά, με συνεργασίες και διάθεση προσφοράς, με σχέδιο και σωστό προγραμματισμό μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Άλλωστε για εμάς ο δημότης ήταν, είναι και θα είναι πρωταγωνιστής και οι ανάγκες του, οδηγός μας.  Πηγή άρθρου

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK