Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Η Κίνα στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων για προμήθειες στη Ρωσία To Πεκίνο απειλεί με αντίποινα

    Ως «αυθαιρεσία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου», χαρακτήριζαν οι Ευρωπαίοι τις «εξωεδαφικές κυρώσεις» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν, σύμφωνα με την Handelsblatt. Και όμως «η Ευρωπαϊκή Κομισιόν ετοιμάζει τώρα μια θεαματική αλλαγή πολιτικής», επιβεβαιώνουν διπλωμάτες των Βρυξελλών στην οικονομική εφημερίδα. «Στο ενδέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο συζητούν τα κράτη της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, η Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει τη νομική βάση για τιμωρητικά μέτρα κατά χωρών που μεταπωλούν ευαίσθητα ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία», αναλύει η HB.

    «Οι οικονομικές κυρώσεις δεν στοχεύουν άμεσα τη Ρωσία, αλλά το εμπόριο της χώρας με φιλικά προσκείμενες χώρες». Έτσι «για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες θέλουν να αναλάβουν δράση εναντίον κινεζικών εταιρειών που είναι ύποπτες ότι υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου με προμήθειες τεχνολογίας», σχολιάζει η Handelsblatt. Συγκεκριμένα, πρόκειται για οκτώ εταιρείες εναντίον των οποίων, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, «υπάρχουν πολύ ισχυρά στοιχεία».

    «Σε αυτές περιλαμβάνονται οι προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών όπως η 3HC Semiconductors και η King-Pai Technology». Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες από τη Συρία και το Ιράν. «Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανό να επιβαρυνθούν επιπλέον», αναλύει η οικονομική εφημερίδα.

    Η Κίνα προειδοποιεί και απειλεί με αντίποινα

    «Μετά τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια ένα ακόμα ταμπού από την ετοιμοθάνατη φιλελεύθερη εποχή εξαφανίζεται σταδιακά», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το πακέτο εξωεδαφικών κυρώσεων. «Ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, η επιβολή κυρώσεων είναι απίθανο να συμβεί χωρίς εμπορική ή και πολιτική ζημιά», γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

    «Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει ήδη προειδοποιήσει δημοσίως τους Ευρωπαίους για αυτό το βήμα και απείλησε με αντικυρώσεις», επισημάνει η FAZ. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η σχεδιαζόμενη κίνηση της ΕΕ «θα υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία με την Κίνα και θα εμβαθύνει τον διχασμό και την αντιπαράθεση στον κόσμο». Η Κίνα καλεί την ΕΕ «να μην ακολουθήσει αυτή τη λάθος πορεία».

    Διπλωματική αντεπίθεση του Πεκίνου

    Μία ένδειξη για την «αντιπαράθεση» είναι και η αναίρεση της πρόσκλησης στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερστο Πεκίνο, ο οποίος επρόκειτο να συναντήσει τον Κινέζο υπουργό Οικονομικών Λιου Κουν την Τετάρτη. Η FAZ υποθέτει πως «Ο Λίντνερ, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του FDP, θα έρθει αντιμέτωπος με την εκδίκηση της Κίνας λόγω της επίσκεψης της υπουργού Παιδείας Σταρκ-Βάτσινγκερ (σσ. επίσης μέλος των Φιλελευθέρων FDP) στην Ταϊβάν.»

    «Πρόκειται για μια διπλωματικά εχθρική πράξη από το Πεκίνο, το οποίο έχει δυσκολίες με το FDP και τις πεποιθήσεις του εδώ και χρόνια», σχολιάζει η εφημερίδα. «Είναι τώρα καθήκον της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να αναφερθεί ευθέως σε αυτή την προσβολή.»

    «Η αναίρεση της πρόσκλησης του Λίντνερ σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για μεγάλη κρίση στις γερμανο-κινεζικές σχέσεις», καταλήγει η FAZ. «Αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα σημάδι ότι η Γερμανία λαμβάνει κυρίαρχες αποφάσεις και όσον αφορά την Ταϊβάν.»

    Διπλωματικό επεισόδιο και με το Ισραήλ

    Ένα επιπλέον «διπλωματικό σκάνδαλο» εξελίσσεται ταυτόχρονα στο Ισραήλ, όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Ισραήλ ακύρωσε μια εορταστική δεξίωση για την Ημέρα της Ευρώπης διότι δεν επιθυμούσε να έχει ως προσκεκλημένο και ομιλητή τον Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. Αυτό δεν είναι διπλωματικό. Αλλά είναι ειλικρινές και σωστό», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου.

    «Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να μην συναναστρέφεται η ΕΕ έναν άνθρωπο όπως ο Μπεν-Γκβιρ, ξεκινώντας από την προηγούμενη καταδίκη του για υποστήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και συνεχίζοντας με όλη του την πολιτική ζωή, η οποία χαρακτηρίζεται από μίσος και ρητορική μίσους προς τους Παλαιστινίους», αναλύει η SZ. «Η ΕΕ δεν πρέπει να προσφέρει ένα βήμα σε έναν τέτοιο δεξιό εξτρεμιστή.»

    «Ωστόσο, για το γεγονός ότι η απότομη απόρριψη οδήγησε σε σκάνδαλο φταίνε και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι», καταλήγει η εφημερίδα. «Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ακραίας δεξιάς κυβέρνησης στο Ισραήλ, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε το Βερολίνο έχουν σαφές σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση».

    Πηγή: DW Ευθύμης Αγγελούδης, skai.gr



    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK