Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Δικαίωση για το Πράσινο Κίνημα Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για τις περιοχές Natura

  Δικαίωση για το Πράσινο Κίνημα , αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για τις περιοχές

  Natura , ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη μια τέτοια απόφαση που ντροπιάζει την ελληνική κυβέρνηση σε ολόκληρη της Ευρώπη

  Πρόκειται για την επιβεβαίωση όσων είχε καταγγείλει έγκαιρα το Πράσινο Κίνημα για τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κωστή Χατζηδάκη και το νόμο – έκτρωμα που πέρασε από τη Βουλή.

  Αποδεικνύεται ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν ήταν μόνο ανεπαρκής αλλά και ο χειρότερος Υπουργός Περιβάλλοντος που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας, σε μία τόσο ευαίσθητη χρονικά περίοδο.

  Όπως είχε καταγγείλει το Πράσινο Κίνημα, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θυσίαζε τις περιοχές Natura στο βωμό της δήθεν ανάπτυξης και δεν τις άφηνε μόνο παντελώς απροστάτευτες αλλά και έρμαια μεταλλευτικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

  Συγκεκριμένα, το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδίκασε την Ελλάδα, λόγω της μη κατάθεσης συγκεκριμένων μέτρων και στόχων διατήρησης για προστατευόμενα είδη και οικοτόπους στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura.

  Επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτες τις περιοχές Natura, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους δεν καλύπτεται από κανένα προστατευτικό μέτρο.

  Επίσης έκρινε ότι «το εν λόγω κράτος μέλος υποστηρίζει ότι θέσπισε μέτρα διατήρησης μέσω “24 νομοθετημάτων”, υπό τη μορφή προεδρικών διαταγμάτων, κοινών υπουργικών αποφάσεων, υπουργικών αποφάσεων και σχεδίων διαχείρισης, τα οποία καλύπτουν το 18,5 % της συνολικής έκτασης των επίδικων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας», ωστόσο δεν πληροί και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 1 της οδηγίας για τους οικοτόπους, διότι έχουν «γενικό και κατευθυντήριο χαρακτήρα», διατυπώνονται «κατά τρόπο αόριστο και γενικό», δεν αφορούν συγκεκριμένα τις ΕΖΔ, έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή τους.

  Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και ότι το δικαστήριο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί με τους στόχους, ούτε έχει προτείνει τρόπους δράσεις, τους οποίου θα έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει από το 2012!

  Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά

  “Η αντικειμενική και ρεαλιστική αντιπολίτευση που ασκεί το Πράσινο Κίνημα επιβεβαιώνεται καθημερινά και για αυτό αγκαλιάζεται διαρκώς από περισσότερους πολίτες.

  Δυστυχώς, και το λέμε ειλικρινά αυτό γιατί δεν μας αρέσει να γίνεται η χώρα μας διεθνώς ρεζίλι, επιβεβαιώθηκαν και όλα όσα λέγαμε για τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο του κ. Χατζηδάκη.

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως αναμέναμε όλοι όσοι ασχολούμαστε, καταδίκασε τη χώρα μας για τις περιοχές Natura.

  Είχαμε καταγγείλει έγκαιρα τα όσα εγκληματικά για το περιβάλλον προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη, πλέον ήρθε και το δικαστήριο να τα αναδείξει. 

  Αξίζει να θυμίσουμε πως το νομοσχέδιο πέρασε εν μέσω πανδημίας και δεν είχε η κυβέρνηση την οξυδέρκεια να αναγνωρίσει ότι την στιγμή που η πανδημία έχει αναδείξει με τον πλέον δραματικό τρόπο την άρρηκτη σχέση ανάμεσα σε ανθρώπινη υγεία και υγιές φυσικό περιβάλλον, η υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών είναι μία εντελώς λάθος επιλογή!” 

  Η απόφαση του δικαστηρίου

     Πηγή άρθρου

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK