Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  “Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον άνθρωπο και το περιβάλλον”

  “Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον άνθρωπο και το περιβάλλον”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης

  Παπαστεργίου συμμετέχοντας στις εργασίες του διήμερου “11th Annual Capital Link Sustainability Forum” με τίτλο “Εστιάζοντας στον Kοινωνικό & Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη Περιβάλλον – Οικονομία – Κοινωνία”, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, σε ψηφιακή μορφή, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά, και με την Υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

  Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, συμμετείχε στην ενότητα με τίτλο «Η ανάπτυξη ξεκινά από την περιφέρεια» στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας και ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης, Μέλος ΔΣ /Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΕ.

  Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο πώς προετοιμάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην ηλεκτροκίνηση και τον ρόλο των Δήμων ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση μίλησε για την συνεργασία Δήμων και Περιφερειών με αφορμή την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει ο νόμος για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση που θα συμβάλει σε πιο γρήγορη και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών.

  Βιώσιμη Ανάπτυξη – Ηλεκτροκίνηση

  Όλη η Αυτοδιοίκηση έχουμε καταλάβει δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Συνεπώς όλη μας η προσοχή και το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί στην βιώσιμη ανάπτυξη.
  Αυτή την εποχή έχουμε μπροστά μας τρία χρηματοδοτικά εργαλεία με τεράστια σημασία για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη

  Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο υπάρχει διακριτό κομμάτι και για τις έξυπνες πόλεις και για το περιβάλλον.
  Το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι το πιο προφανές για το περιβάλλον, την τεχνολογία και τις έξυπνες λύσεις.
  Νέα Προγραμματική Περίοδος.
  Την ώρα αυτή θέλουμε να παρακινήσουμε τους Δήμους για καλές πρακτικές. Μάλιστα οι καλές πρακτικές αποτελούν ένα διακριτό κομμάτι και στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, προκειμένου να δούμε πού είναι η κατεύθυνση, πού είναι το μέλλον, πού είναι η προοπτική. Δουλεύουμε για το πώς μπορούμε να βρούμε προτάσεις με προστιθέμενη αξία για τους τόπους μας αλλά και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε μπροστά μας.

  Η ηλεκτροκίνηση είναι ο τομέας που πάει η αγορά και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να νομοθετήσουμε και να προετοιμαστούμε γι’ αυτήν.
  Όταν μιλάμε για ηλεκτροκίνηση μιλάμε και για καθαρή ενέργεια και όχι για την ενέργεια με τις παραδοσιακές μορφές, μέσω ανανεώσιμων πηγών. Ένας παράγοντας που πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση είναι η τοπικότητα της ενέργειας. Δεν έχει νόημα να παράγουμε ενέργεια στον Έβρο και να την καταναλώνουμε στην Αθήνα ή στα Τρίκαλα. Άρα για να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε ένα πλαίσιο ουδέτερων πόλεων και γιατί όχι και παθητικών πρέπει να αρχίσουμε από τα κτίρια και να φτιάξουμε ουδέτερα ή και παθητικά. Κτίρια που θα παράγουν αντί να καταναλώνουν ενέργεια. Και μετά να το διευρύνουμε σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου και γειτονιάς και σιγά – σιγά να πάμε σε επίπεδο πόλεων με ευφυή συστήματα για την διαχείριση της ενέργειας.
  Οι Δήμοι έχουν δείξει ενεργά το ενδιαφέρον τους για την ηλεκτροκίνηση. Με το που βγήκε η προκήρυξη από το Υπ. Περιβάλλοντος για τα Σημεία Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), το 95% των Δήμων κατέθεσαν προτάσεις. Έτσι ελπίζω μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε έτοιμα τα σχέδια για το πώς θα μπορέσουμε, πού, με ποια πρωτόκολλα, με ποια διαδικασία και ποια αδειοδοσία να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των φορτιστών των ηλεκτρικών οχημάτων. Προσέξτε. Τονίζω το «οχημάτων» γιατί δεν θέλω να μιλάω μόνο για αυτοκίνητα. Πρέπει να έχουμε στο νου μας την μικροκινητικότητα στις πόλεις μας για να φτάσουμε σε νέες ανθρώπινες, πιο ήσυχες, πιο φιλικές πόλεις προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο πόλεις.  Πηγή άρθρου

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK