Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Γαλλία: Κοινή η στάση της ΕΕ σε περίπτωση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

  “Ενωμένη” προτίθεται να μείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα ενός εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και το πετρέλαιο, δήλωσε η γαλλική κυβέρνηση που πρόσθεσε ότι η Γαλλία ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δράσουν “σε συντονισμό” με τους εταίρους τους, τη στιγμή που αναμένεται ο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει σήμερα εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου

  “Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων της” αναφέρει το Bloomberg, που επικαλείται άτομα με γνώση επί του θέματος.

  ενεργειακή ακρίβεια

  Επίσης, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Κρις Κουνς δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους για το θέμα αυτό. Η ανακοίνωση ίσως γίνει σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο Κουνς σε συνέντευξή του στο CNN.

  Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπιλί, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ. Το περιβάλλον της υπουργού, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), σημείωσε πως “τους ζητάμε λίγο συντονισμό”.

  “Αντιλαμβανόμαστε την αμερικανική θέση”, αλλά “δεν είναι καθόλου στην ίδια ενεργειακή κατάσταση με εμάς”, υπογράμμισε η πηγή αυτή.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο ως αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία προκειμένου να στερήσουν πολύτιμους πόρους από τη Μόσχα, όμως δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση. Πηγές προσκείμενες στην Πομπιλί είπαν ότι η Ευρώπη βιώνει μια πολύ διαφορετική κατάσταση, καθώς εισάγει το 40% του αερίου της από τη Ρωσία, υπογραμμίζει το περιβάλλον της Μπαρμπαρά Πομπιλί.

  Να σημειωθεί ότι χθες, Δευτέρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε πως οι εισαγωγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με προέλευση τη Ρωσία είναι “απαραίτητες” και εκτίμησε πως ο ευρωπαϊκός εφοδιασμός δεν μπορεί να διασφαλιστεί διαφορετικά σε αυτό το στάδιο.

  “Θα αποφασίσουμε τη σωστή στιγμή αν θα ακολουθήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή θα είναι μια κοινή απάντηση”, υπογράμμισε το περιβάλλον της υπουργού. “Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη, σε συνοχή και σε συντονισμό για κάθε απόφαση”, επέμεινε, αποκλείοντας κάθε μονομερή απόφαση, κυρίως της Γαλλίας, που εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό αέριο σε σχέση με ορισμένες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες.

  Λεμέρ: Υπάρχουν λύσεις για να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο

  Η Ευρώπη έχει λύσεις για να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να επιταχύνει την εφαρμογή τους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση του χειμώνα 2022-2023.

  Επιβεβαιώνοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν «κλειδωμένες» για τους καταναλωτές στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε μία σειρά ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση του «σοκ του φυσικού αερίου» που συνδέεται με την ρωσο-ουκρανική σύρραξη και τις συνέπειές της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

  Οι ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης φυσικού αερίου

  «Η ανεξαρτησία δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία είναι εξαρτημένη κατά 20% για την τροφοδοσία της σε ρωσικό φυσικό αέριο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 40%, η Γερμανία είναι στο 55% και ορισμένες χώρες είναι απολύτως εξαρτημένες (…) για παράδειγμα για τη Φινλανδία το 100% του ρωσικού αερίου προέρχεται από την Ρωσία», υπενθύμισε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο επίσκεψής του στη μονάδα παραγωγής υδρογόνου Air Liquide στη Νορμανδία προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «συλλογική ευρωπαϊκή λύση» για το θέμα.

  Μεταξύ των λύσεων, ο Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στην ανάγκη «επιτάχυνσης της αποθήκευσης φυσικού αερίου το καλοκαίρι», «στην πλήρωση κατά 90% των αποθεμάτων για την αντιμετώπιση του χειμώνα του 2022».

  «Η πρόκληση δεν είναι για τώρα, είναι για τον χειμώνα 2022-2023», υπενθύμισε.

  «Δεύτερη δυνατότητα: ομαδικές αγορές, από κοινού, για την συγκρότηση μετώπου και την επίτευξη λιγότερο υψηλής ταρίφας», είπε. «Τρίτο πράγμα, η επιδίωξη διαφοροποίησης των προμηθειών» με άλλους παραγωγούς.

  Τέταρτη λύση: η βελτίωση της λειτουργίας των τερματικών σταθμών LNG. «Υπάρχουν επτά στην Ισπανία, τέσσερις στην Γαλλία και δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας στην Γερμανία. Μπορούμε να βελτιώσουμε την λειτουργία των τερματικών σταθμών για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

  Απέναντι στο «σοκ του φυσικού αερίου», ο Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στη δυνατότητα εκμετάλλευσης της βιομάζας και του βιοαερίου, «εναλλακτικών λύσεων που παράγονται στην Γαλλία και θα επιτρέψουν να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο».  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK