Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί τη Γουιάνα με εισβολή μέσω δημοψηφίσματος – Θέλει τον έλεγχο περιοχών πλούσιων σε πετρέλαιο

  Εισβολή στο έδαφος της Γουιάνας, μιας μικρής χώρας που όμως είναι πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, επιδιώκει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο μέσω δημοψηφίσματος. Ζητά από τους συμπολίτες του να προσέλθουν στην κάλπη δίνοντας την έγκρισή τους.

  Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μαδούρο αφορά την περιοχή ενός τμήματος της Γουιάνα, το οποίο ονομάζεται Εσεκίμπο, μιας τεράστιας περιοχής που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και έχει πυροδοτήσει εντάσεις. Αυτή η περιοχή φιλοξενεί αυτόχθονες πληθυσμούς της Γουιάνα και οι δύο χώρες διεκδικούν την κυριαρχία τους.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Το νέο κράτος που οραματίζεται ο Νικολάς Μαδούρο θα λάμβανε το όνομα «Γουαγιάνα Εσεκίμπα». Η Γουιάνα υποστηρίζει ότι η αρχική συμφωνία έχει νομική ισχύ και δεσμευτική ισχύ.

  Ο Μαδούρο έχει κατηγορήσει τη Γουιάνα μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους διεθνείς πετρελαϊκούς γίγαντες ότι συνωμότησαν για να ληστέψουν τη γη της από τη Βενεζουέλα μέσω «νόμιμης αποικιοκρατίας».

  Εντείνονται οι φόβοι για αστάθεια στην περιοχή

  Το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα και η εντεινόμενη ρητορική και από τα δύο έθνη σηματοδοτούν την κλιμάκωση των εντάσεων, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανή στρατιωτική δράση και περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Ηerald Tribune», ορισμένοι εμπειρογνώμονες βλέπουν το όλο θέμα ως πολιτικό τέχνασμα.

  «Σαφώς ο Μαδούρο έχει κατά νου τις εγχώριες εκλογικές περιφέρειες, αλλά νομίζω ότι βάζοντας στη ζυγαριά τα μειονεκτήματα της προσάρτησης, ο Μαδούρο θα ήταν τρελός να ρισκάρει λαμβάνοντας το 74% της Γουιάνα» δήλωσε ο Αιβλόβ Γκίφιθ, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές στην Ουάσιγκτον και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Γουιάνας, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στην περιοχή. «Η Γουιάνα δεν είναι ένα μικρό κομμάτι γης», είπε χαρακτηριστικά.

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK