Για πρώτη φορά, επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή κατά την παιδική ηλικία μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της πρώτης περιόδου στα κορίτσια, με σημαντικά οφέλη για την υγεία τους μακροπρόθεσμα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction, εντόπισε ότι τα κορίτσια που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές εμφανίζουν την περίοδό τους αργότερα από εκείνα που καταναλώνουν τροφές υψηλής επεξεργασίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι η καθυστέρηση αυτή δεν σχετίζεται με παράγοντες όπως το ύψος ή ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI), οι οποίοι έχουν παραδοσιακά συνδεθεί με πρόωρη έναρξη της περιόδου.
Η έρευνα περιέλαβε πάνω από 7.500 παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη GUTS (Growing Up Today Study). Οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικές συνήθειες και την ηλικία εμμηναρχής, καταλήγοντας σε δύο κύρια διατροφικά πρότυπα:
Υγιεινό μοτίβο (AHEI): Με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης.
Φλεγμονώδες μοτίβο (EDIP): Με έμφαση σε κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας, ζαχαρούχα ροφήματα, επεξεργασμένα δημητριακά.
Τα κορίτσια που ακολουθούσαν πιο πιστά το υγιεινό μοτίβο είχαν κατά 8% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πρώτη τους περίοδο εντός του επόμενου μήνα, ενώ εκείνα που ακολουθούσαν το φλεγμονώδες μοτίβο είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες για πρώιμη εμμηναρχή.
Η Χόλι Χάρις, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Fred Hutchinson και επικεφαλής της μελέτης, υπογράμμισε τη σημασία πρόσβασης όλων των παιδιών σε ποιοτικά και θρεπτικά γεύματα, ειδικά στο σχολικό περιβάλλον. Τόνισε επίσης πως η πρώιμη εμμηναρχή έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος του μαστού.
Η ιδανική διατροφή για τα κορίτσια
Σύμφωνα με τη Δρ. Χάρις, τα συστατικά μιας προστατευτικής διατροφής για τα νεαρά κορίτσια περιλαμβάνουν:
- Περισσότερα φρούτα και λαχανικά
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Ξηρούς καρπούς και όσπρια
- Λιπαρά ψάρια
- Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
- Λιγότερο κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας
- Μείωση ζάχαρης, αλατιού και επεξεργασμένων τροφών
Τελικά, όπως επισημαίνει η έρευνα, η παιδική και εφηβική ηλικία είναι καθοριστικές για τη μελλοντική υγεία των γυναικών. Η επένδυση σε σωστή διατροφή από νωρίς δεν προστατεύει μόνο από την πρόωρη εμμηναρχή, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών στην ενήλικη ζωή.