Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Από το Επιμελητήριο Μαγνησίας – Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

  Από το Επιμελητήριο Μαγνησίας – Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά στην προδημοσίευση του προγράμματος χρηματοδότησης e-shop

  Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης

  Στην επιστολή, που κοινοποιείται και στους βουλευτές της Μαγνησίας υπογραμμίζεται η αναντιστοιχία των εξαγγελιών σε συνδυασμό με την προχειρότητα σχεδιασμού των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα δυσπιστίας και απογοήτευσης στην επιχειρηματική κοινότητα που βλέπει καθημερινά την ψαλίδα με τα πολυκαταστήματα να μεγαλώνει χωρίς να λαμβάνουν καμία ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία.

  Ο κ. Μπασδάνης, καλεί τον Υπουργό να επανεξετάσει τους όρους της προδημοσίευσης και να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός δικαιότερου και ουσιαστικότερου προγράμματος που θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας λειτουργικών ηλεκτρονικών καταστημάτων στο σύνολο των επιχειρηματιών λιανικής πώλησης.

  Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής «Τον προηγούμενο μόλις μήνα, μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης και την έντονη δίαμαρτυρία από πλευράς του για την μη ικανότητα τους να λειτουργήσουν μέσω του συστήματος click away, οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν από τον υφυπουργό σας, κ. Νίκο Παπαθανάση, για την ενεργοποίηση εντός του Δεκέμβρη ενός προγράμματος ΕΣΠΑ που θα τους έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) με επιδότηση 100% και έως του ποσού των 5.000 €.

  Την εξαγγελία του νέου προγράμματος πολλοί από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, την είδαν σαν μία τεράστια ευκαιρία να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος το οποίο αναγνωρίζουν ότι αποτελεί πλέον το βασικό εργαλείο για την λειτουργία τους ενόψει της συνέχισης του lockdown και της λειτουργίας τους με τη μέθοδο του click away.

  Μάλιστα, όλοι οι φορείς είχαμε επισημάνει ότι η ενεργοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος, θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από το ΕΣΠΑ ή από τις κατά τόπους Περιφέρειες, πολύ νωρίτερα, πριν δηλαδή το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήξει τη χώρα μας.

  Δυστυχώς, όμως για ακόμη μία φορά, οι επιχειρηματίες πέφτουν θύματα ελλιπούς ενημέρωσης, καθώς κατά την προδημοσίευση του Προγράμματος, ως επιλέξιμες επιχειρήσεις, ορίζονται αυτές που είχαν ήδη προχωρήσει στην κατασκευή του ηλεκτρονικού τους καταστήματος από τον Μάρτιο του 2020 έως και την υποβολή της αίτησης ενδιαφέροντος ή οποία αναμένεται να έχει ως μέγιστη καταλυτική ημερομηνία το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου του 2021.

  Σε κάθε περίπτωση εφόσον ισχύσουν οι όροι της προδημοσίευσης, εκτός από όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει, αποπληρώσει και λογιστικοποιήσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα τους, εάν θέλουν να τύχουν αποδέκτες της επιδότησής θα πρέπει να ολοκληρώσουν την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εντός 30 ημερών, ενός διαστήματος που θεωρείται ανέφικτο για την κατασκευή και παραμετροποίηση ενός καινοτόμου και εύχρηστου e-shop προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

  Μοναδική λύση για τους επιχειρηματίες θα είναι ο προσανατολισμός τους στην κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων που προσφέρουν διάφορες επιχειρήσεις, με τη μέθοδο της μαζικής κατασκευής, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης.

  Επιπρόσθετα, ο όρος για την πλήρη αποπληρωμή του κόστους του ηλεκτρονικού καταστήματος πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν συνάδει με καμία περίπτωση με τη βασική σκοπιμότητα του προγράμματος, που θα έπρεπε να είναι ή επιδότηση για την υλοποίηση και όχι ή επιδότηση για την ολοκληρωμένη επένδυση, καθώς επιδίωξη θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση αυτών που θέλουν να προχωρήσουν στην κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος, και δεν μπορούν από μόνοι τους, και όχι η επιδότηση αυτών που διέθεταν τα μέσα και τις οικονομικές δυνατότητες και είχαν ήδη δημιουργήσει το ηλεκτρονικό τους κατάστημα».

  Η επιστολή του Επιμελητηρίου  Πηγή άρθρου

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK