Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  «Αποχαιρετούμε με οδύνη τον μεγάλο φλογερό πατριώτη και αγωνιστή Βάσο Λυσσαρίδη…»

  «Αποχαιρετούμε με οδύνη τον μεγάλο φλογερό πατριώτη και αγωνιστή Βάσο Λυσσαρίδη…», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης

  «Ένα χρόνο πριν τιμούσαμε τη μεγάλη μορφή της Κύπρου και του Ελληνισμού με ευχές για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής.
  »Σήμερα η Κύπρος, η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός αποχαιρετά με οδύνη τον Βάσο Λυσσαρίδη, τον γιατρό, ο οποίος έφυγε χθες από κοντά μας σε ηλικία 101 ετών. Έφυγε με το βαρύ καημό που δεν μπόρεσε να δει τη Μεγαλόνησο ελεύθερη από τα στρατεύματα Κατοχής.

  »Ωστόσο, ο αγαπημένος μας αγωνιστής και ηγέτης του Κυπριακού Αγώνα μπορεί, εκεί, στη νέα του κατοικία, να αισθάνεται ικανοποιημένος γιατί άφησε σε όλες τις γενιές, τις νυν και τις επερχόμενες, σοβαρότατη παρακαταθήκη. Μέχρι και πέρσι, ο αειθαλής γιατρός, με τη διαύγεια ψυχής και πνεύματος που τον χαρακτήριζε, συνέχιζε με το δικό του τρόπο να διδάσκει και να καθοδηγεί τις νέες γενιές των πολιτικών και των πολιτών. Κι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει μέσα πλέον από τη βαριά παρακαταθήκη που αφήνει σε όλους μας.

  »Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1985-1991), βουλευτής Λευκωσίας (1960-2006) και ιδρυτής και ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ (Ενιαία Δημοκρατική Ένωση Κέντρου) από το 1969 έως το 2001 και επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος.

  »Είναι ο δικός μας Βάσος που τίμησε με την παρουσία του, τα βήματά του και τον φλογερό του λόγο τον δήμο μας καταδεχόμενος να γίνει επίτιμος δημότης μας, όταν τον Σεπτέμβριο του 2006 είχαμε την τιμή να τον ανακηρύξουμε επίτιμο δημότη του δήμου Συκεών επιδίδοντάς του και το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Δεν θα ξεχάσω το φλογερό του λόγο εκείνη τη μέρα της ειδικής εκδήλωσης για την ελευθερία της Κύπρου και τους αγώνες που πρέπει να συνεχιστούν από όλους που νοιάζονται για το Κυπριακό πέρα από ιδεολογικές διαφορές, όπως έλεγε.


  »Αγαπημένε σύντροφε,

  »Πολύ δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει κάποιους σταθμούς στην πολιτική σου πορεία, καθώς από τα νεανικά και εφηβικά σου χρόνια ήσουν μπροστάρης σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες για την Κύπρο, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία όλων των καταπιεσμένων λαών, αγωνιζόμενος στο πλευρό του Νέλσον Μαντέλα, του Γιασέρ Αραφάτ, και τόσων άλλων ηγετών.

  »Σίγουρα, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ασυμβίβαστο αντιδικτατορικό σου αγώνα μέσα από τις τάξεις του ΠΑΚ με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ηρωικό σου αγώνα ενάντια στους πραξικοπηματίες της Κύπρου το 1974, ούτε τον ένοπλο αγώνα σου ενάντια στην εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αφοσίωση και την υποστήριξή σου στον εθνάρχη Μακάριο, του οποίου υπήρξες προσωπικός ιατρός του. Ούτε θα λησμονήσουμε ποτέ την ανένδοτη στάση σου απέναντι στο σχέδιο Ανάν, εναντίον του οποίου ηγήθηκες της εκστρατείας.

  »Σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκες, από την ιατρική επιστήμη, που τίμησες ως ιατρός, την ποίηση και τη ζωγραφική, άφησες στο διάβα της ζωής σου παντού το στίγμα σου.

  »Ο αγώνας σου και τα διδάγματά σου θα παραμείνουν οδηγός για μας ως τη τελική δικαίωση της Μεγαλονήσου.
  »Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Βάσο, καλό παράδεισο, καλή αντάμωση με τον Ανδρέα, τη Μελίνα, τον Μαντέλα, τον Αραφάτ, τον Δώρο Λοΐζου.
  »Αιωνία σου η μνήμη πρόεδρέ μας, δάσκαλέ μας και καθοδηγητή μας.
  »Αιωνία σου η μνήμη φλογερέ και ασυμβίβαστε πατριώτη Βάσο Λυσσαρίδη.
  »Μας ζήτησες να συνεχίσουμε τον αγώνα, να παλεύουμε και να αντιστεκόμαστε. Ιερή υπόσχεση σού δίνουμε ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο που εσύ χάραξες και μας δίδαξες…
  »Αιωνία σου η μνήμη…».  Πηγή άρθρου

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK