Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  “Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι είδους αυτοδιοίκηση θέλουμε”

  “Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι είδους αυτοδιοίκηση θέλουμε.”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ , για να συνεχίσει

  “Μετά την δημοσιοποίηση του Εκλογικού Νόμου και ψήφισή του σε μερικές ημέρες, έρχεται η κρίσιμη ώρα για τις αρμοδιότητες. Μετά τον εξαντλητικό δημοκρατικό διάλογο που κάναμε στις Συνεδριακές Διασκέψεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου με όλους τους Δημάρχους της Ελλάδας, η ΚΕΔΕ έχει καταλήξει σε συμπεράσματα για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, τους πόρους και τις νέες αρμοδιότητες και άμεσα θα τις θέσουμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών και στα άλλα Υπουργεία που εμπλέκονται για να προχωρήσουμε. Η ισότιμη συμμετοχή μας στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και τον διακριτό ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι το μεγάλο στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ονειρευόμαστε. Δεν έχουμε μάθει να κρυβόμαστε, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα ακόμη σε τομείς που τυπικά δεν μας ανήκουν. Τώρα ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να έχουμε τον ρόλο που αρμόζει στο σύγχρονο Επιτελικό Κράτος αλλά και στην σύγχρονη εποχή. Οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τις προτάσεις των Περιφερειών μπορούν να συνδυαστούν και σε ένα κοινό κείμενο με τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας να φτιάξουμε έναν κοινό οδικό χάρτη για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που καλείται να κάνει το κράτος. Το οφείλουμε στους Δήμους μας, στους πολίτες μας που βλέποντας θεσμούς της δημόσιας διοίκησης να μην συνεννοούνται, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς” δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη

  Αρμοδιότητες, Εκλογικός Νόμος, επιχορήγηση με 100.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους Δήμους, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση

  Η ΚΕΔΕ οριστικοποίησε τις τεκμηριωμένες προτάσεις με τις οποίες θα προσέλθει στον διάλογο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας. Τονίστηκε η ανάγκη να επισπευθούν οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν σε κάθε βαθμό Αυτοδιοίκησης να έχει διακριτό ρόλο και να σταματήσουν τα φαινόμενα διάχυσης ευθυνών που τελικά δυσκολεύουν την ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

  Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει καταλήξει σε θέσεις που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες και πόρους να τις εφαρμόζει και φυσικά για ελέγχεται για τις πραγματικές δικές της ευθύνες.

  Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

  Κομβικό ρόλο στην αποσαφήνιση των νέων αρμοδιοτήτων, έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πρέπει να κρατήσουν μόνο τις απαραίτητες αρμοδιότητες, που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Τίποτε παραπάνω

  Μεταφορά πακέτων αρμοδιοτήτων

  Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η Τ.Α πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη για δραστηριότητες και έργα που στα όρια κάθε Δήμου

  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα. Οι αποφάσεις να παίρνονται τοπικά χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω έγκριση
  • Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Δεν αντιλαμβανόμαστε την έννοια τις δημόσιας περιουσίας σε κοινόχρηστο χώρο εντός των Δήμων. Το ίδιο και με τα ποτάμια, τις κοίτες ποταμών και τα πρανή.
  • Σχολικές επιτροπές και εμπλοκή των Δήμων στην Παιδεία. Θεωρητικά είμαστε αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις λειτουργικές και μόνο δαπάνες των σχολείων. Στην πράξη αγοράζουμε και εξοπλισμό. Ας περιέλθουν και επίσημα τα πάντα στους Δήμους,  πλην του εκπαιδευτικού προσωπικού και έργου. Και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε και για τα νηπιαγωγεία.
  • Δημοτική αστυνομία. Επανίδρυση όπου δεν υπάρχει, νέες προσλήψεις κι εκπαίδευση προσωπικού, διεύρυνση αρμοδιοτήτων πχ. και σε θέματα ΚΟΚ.
  • Υποδομές. Όλοι οι δρόμοι, πεζοδρόμια και λοιπές υποδομές εντός των αστικών ιστών, περιέρχονται τους Δήμους μαζί με τη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους. Λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία των τοπικών υποδομών μας από συνεχείς παρεμβάσεις ( σκαψίματα κλπ) .
  • Υγεία. Βάζουμε στην ατζέντα του διαλόγου τη λειτουργία των Κέντρων υγείας αλλά και το κομμάτι της δημόσιας υγείας και των σχετικών με αυτή υπηρεσιών.
  • Ανάπτυξη, ΕΣΠΑ. Άμεση εμπλοκή μας στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Διακριτός ρόλος μας στη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών και όχι απλώς στις διακοσμητικές επιτροπές παρακολούθησης
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η διαχείριση των πόρων απευθείας στους Δήμους αν αφορούν έργα τοπικής εμβέλειας ( π.χ. κατασκευή πλατειών, δρόμων εντός των ορίων του Δήμου, κλπ)
  • Πολιτική προστασία. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων για το ποιος ευθύνεται σε ποτάμια, ρέματα, κανάλια και για την κοπή των κλαδιών. Ποιος ο ρόλος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ;
  • Προσωπικό. Να μπει τέλος στην αφαίμαξη. Κινητικότητα με αποφασιστικό ρόλο στο Δήμαρχο. Νέο καθεστώς προσλήψεων και προσωπικό με νέες δεξιότητες. Ομογενοποίηση και του προσωπικού των ΚΕΠ και επιτέλους ένταξή του στους Δήμους.
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα εγκαταλελειμμένα ή και «ορφανά» κτίρια. Τα δεύτερα να περιέλθουν στους Δήμους και να αξιοποιηθούν από τους ίδιους.
  • Υπηρεσία μιας στάσης για τον έλεγχο των αποφάσεών μας και προσλήψεις προσωπικού για τη δημιουργία τμημάτων εσωτερικού ελέγχου.

  Υποδομές

  • Να περιέλθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι οι δρόμοι, πεζοδρόμια και λοιπές υποδομές εντός των αστικών ιστών,  μαζί με τη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους.
  • Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των υποδομών  των δήμων από συνεχή σκαψίματα.
  • Χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ολοκλήρωσης όλων των  αναγκαίων υποδομών, προκειμένου οι πόλεις μας να αποκτήσουν όλες τις απαιτούμενες παροχές και δίκτυα.
  • Να γίνει ιεράρχηση και κατάταξη του οδικού δικτύου. Θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός και κατάταξη του συνολικού οδικού δικτύου ανά Περιφερειακή Ενότητα (επαρχιακό, δημοτικό, αγροτικό, δασικό δίκτυο) με τον καθορισμό των αντίστοιχων αρμόδιων φορέων (Περιφέρεια, Δήμος, Δασαρχείο).
  • Να γίνει ανάληψη του κόστους επισκευής των τμημάτων του επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από τις πόλεις (πχ. περιφερειακοί οδοί) από το Υπουργείο Υποδομών.

  Τέλος για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών η ΚΕΔΕ απαιτεί να ισχύουν για όλους τους αιρετούς της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι ίδιοι κανόνες για την καταστατική θέση, τα ασφαλιστικά, τα οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά τα ποινικά και γενικά την αντιμετώπισή τους από το κράτος.

  Στο Διοικητικό Συμβούλιο προτάθηκε να υπάρξει συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών ώστε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες και θα περιέχει τις προτάσεις που ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ συμφωνούν αλλά και τα σημεία διαφορετικής προσέγγισης και από κοινού να κατατεθεί ως συνολική πρόταση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές που απαιτούνται.

  • Απαραίτητος ο αυτοτελής και διακριτός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

  Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ παρουσιάστηκε από τον καθηγητή κ. Ι. Ψυχάρη, Αντιπρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) η μελέτη που εκπόνησε το ΙΤΑ για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Η ΚΕΔΕ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την ανάγκης συμμετοχής της Τ.Α. στο χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο. Στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, οι Δήμοι διεκδικούν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην εκπλήρωση των στόχων της πολιτικής συνοχής της νέας προγραμματικής περιόδου. Η μελέτη, μαζί με τις συνολικές προτάσεις της ΚΕΔΕ θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη που θα παραδοθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό,  σε συνάντηση που θα ζητήσει η ΚΕΔΕ, διεκδικώντας την ενεργό και διακριτή συμμετοχή της στο νέο ΕΣΠΑ.
  Με βάση την μελέτη που παρουσιάστηκε Οι στρατηγικοί στόχοι της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 είναι οι Δήμοι

  1. Να καταστούν εταίροι του αναπτυξιακού σχεδιασμού
  2. Να δοθεί στήριξη ώστε να αναβαθμίσουν την διοικητική τους ικανότητα στην ωρίμανση και στην διαχείριση έργων
  3. Να αξιοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των διατιθέμενων πόρων προκειμένου να συγκλίνει με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών και των άλλων χωρών που μετέχουν στα προγράμματα συνοχής.
  4. Να συμμετέχουν σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ.
  • Παράταση των 8μηνων – Ραντεβού με Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη

  Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την άμεση υποβολή παράτασης των 8μηνων, ώστε να μην μείνουν χωρίς υπαλλήλους την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού. Οι Δήμοι δεν πρέπει να μείνουν χωρίς προσωπικό ειδικά στις τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι που οι ανάγκες είναι αυξημένες.
  Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει ραντεβού με τον Υπ. Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να του θέσει το θέμα. Παράλληλα, από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει να δοθούν παρατάσεις για τις προσλήψεις λόγω πανδημίας αλλά και για την χρησιμοποίηση Διοικητικού Προσωπικού σε ελέγχους, όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία.

  • Οι απόψεις για τον εκλογικό νόμο.

  Η ΚΕΔΕ, κατά πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ των αλλαγών που προβλέπονται στον νέο Εκλογικό Νόμο που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όπως τόνισε ο Πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου, οι παρεμβάσεις της Ένωσης υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
  Επισημάνθηκε όμως ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που επιδέχονται βελτιώσεων και η ΚΕΔΕ θα πιέσει ώστε να διορθωθούν. Τα θέματα αυτά είναι

  1. Η Μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων.

  Η ΚΕΔΕ πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλη η μείωση που προβλέπεται και θα επιμείνει στην πρότασή της η μείωση να μην ξεπεράσει το 10% στους μεγάλους Δήμους και να μην μειωθεί στους Δήμους με ολιγομελή Δημοτικά Συμβούλια.

  1. Εκλογή προέδρων Δημοτικών κοινοτήτων

  Στις δημοτικές κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, η εκλογή του Προέδρου να γίνεται με σταυρό προτίμησης. Στις δημοτικές κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους, πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφος υποψήφιος του πλειοψηφήσαντος στη δημοτική κοινότητα, συνδυασμού.

  1. Παράβολα υποψηφιοτήτων

  Το ΔΣ της ΚΕΔΕ επιμένει στην μείωση του ύψους των παραβόλων που προβλέπονται για την συμμετοχή στις εκλογές και για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και για τους υποψήφιους Δημάρχους.

  1. Δημοτικές Κοινότητες

  Η ΚΕΔΕ στηρίζει την διατήρηση των δημοτικών κοινοτήτων σε Δήμους άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων. «Σημασία έχει να στηρίξουμε τα χωριά μας με αρμοδιότητες, με την καταβολή και απλοποίηση της παγίας προκαταβολής αλλά δεν είμαστε σε εποχές για ξεχωριστούς προϋπολογισμούς και μηχανισμούς που θα επιβαρύνουν τους  πολίτες», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

  • Συμπληρωματική λίστα Εμβολιασμών

  Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η εξαίρεση των δημοτικών αστυνομικών και λοιπών δημοτικών υπαλλήλων από τις συμπληρωματικές λίστες εμβολιασμού, για τις δόσεις εμβολίων που περισσεύουν.

  «Ζήσαμε απαράδεκτους κανιβαλισμούς τις προηγούμενες μέρες με τους δημοτικούς υπαλλήλους και αιρετούς που έγιναν βορά σε κακεντρεχείς. Οφείλει η Πολιτεία να διορθώσει την αβλεψία που υπάρχει και να συμπεριληφθεί και το δικό μας προσωπικό στις λίστες για τις συμπληρωματικές δόσεις», δήλωσε για το θέμα ο κ Παπαστεργίου.

     Πηγή άρθρου

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK