Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Έκθεση και δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη


  Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Απριλίου 2022, 14:20

  Στην έδρα του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) στη Βαλαωρίτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει την Τετάρτη 4 Μαϊου την έκθεση που παρουσιάζει το ιστορικό της δεκαετούς λειτουργίας, δράσεων και προσφοράς του Ινστιτούτου προς την καλλιτεχνική κοινότητα.

  Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί επίσημα η δωρεά του ΙΣΕΤ στην Εθνική Πινακοθήκη, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021.Περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΣΕΤ, τον εξοπλισμό του και κυρίως το πολύτιμο αρχειακό υλικό του.

  Η πλούσια αρχειακή συλλογή του Ινστιτούτου, που από την αρχή της δημιουργίας του, το 2010 έως τις μέρες μας αποσκοπούσε στην όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή της πορείας των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα από το 1945 έως σήμερα, έρχεται να συμπληρώσει το πλούσιο αρχειακό υλικό της Εθνικής Πινακοθήκης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια ολοκληρωμένη τράπεζα δεδομένων, που σκιαγραφεί πλήρως την καλλιτεχνική δημιουργία στην νεότερη Ελλάδα.

  Εξ αρχής οι ιδρυτές του, Τζούλια Δημακοπούλου, Ιωάννα Μεντζενιώτου, Μαρία Βασιλείου και Λεωνίδας Δημακόπουλος, πίστεψαν και εξακολουθούν να πιστεύουν «στην αναγκαιότητα των συλλογικών προσπαθειών και του διαλόγου, στην προώθηση της κριτικής σκέψης, στη δημιουργική αλληλεπίδραση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, αλλά πρωτίστως στην αναγκαιότητα της συνέχειας, η οποία ισοδυναμεί με διαρκή ανανέωση. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισαν να δωρηθεί το Ινστιτούτο σε έναν μεγάλο, αξιόπιστο φορέα την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του».

  Η πραγματοποίηση της δωρεάς αντιμετώπισε πολλά γραφειοκρατικά και νομικά κωλύματα, τα οποία ξεπεράστηκαν με προσπάθειες της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, η οποία πίστεψε από την αρχή στην ιστορική και επιστημονική σημασία αυτής της απόφασης.

  Την Έκθεση «10 χρόνια Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης» επιμελούνται οι Ι. Μεντζενιώτου – Λ. Δημακόπουλος. Τον επετειακό τόμο που κυκλοφορεί με την έκθεση η Χάρις Κανελλοπούλου. Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου καταγράφονται επίσης στην ιστοσελίδα www.iset.gr με την Ψηφιακή Πλατφόρμα, που περιέχει μεγάλο μέρος του ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού.

  Η χρονική συγκυρία της συμπλήρωσης των δέκα ετών λειτουργίας του ΙΣΕΤ συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 και είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκθεσης.

   

   


  Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Απριλίου 2022, 14:20

  ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK